Ένα εγκληματικό σχέδιο σε βάρος ελληνοκυπρίων ιδιοκτητών μεγάλων περιουσιών στα περίκλειστα μέχρι χθες Βαρώσια, προσπαθεί να θέσει σε εφαρμογή η Τουρκία.
Μεσίτες και εκπρόσωποι Τούρκων επιχειρηματιών επικοινωνούν μαζί τους τάζοντας τους ακόμα και χρυσάφι, με στόχο ξενοδοχεία και επιχειρήσεις σε σημεία του παραλιακού τόξου ν’ αλλάξουν εδώ και τώρα χέρια.
Στόχος του σχεδίου είναι η εκμετάλλευση της περιοχής στα Βαρώσια προς όφελος της τουρκικής οικονομίας και η δημιουργία ενός τουριστικού θέρετρου παρόμοιας λάμψης και απαράμιλλης ομορφιάς με εκείνης πριν την τουρκική εισβολή το 1974.
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία στην περίκλειστη Αμμόχωστο υπάρχουν 4649 σπίτια και διαμερίσματα, 45 ξενοδοχεία, 60 τουριστικά διαμερίσματα, 2953 καταστήματα, 21 τράπεζες, 7 εκκλησίες καθώς και 380 κτίρια τα οποία πριν την εισβολή βρίσκονταν υπό κατασκευή.
Click4More Αλέξια για τα Βαρώσια στο newsit.gr: «Δεν πήραμε ούτε τα ρούχα μας μόνο τα κλειδιά των σπιτιών μας»
Όπως αναφέρει στο newsit.gr ο Ανδρέας Λόρδος ανεξάρτητο μέλος της αντιπολίτευσης τους Δήμου Αμμοχώστου ένα τέτοιο τηλεφώνημα πριν από λίγους μήνες είχε δεχτεί κι ένας θείος του ιδιοκτήτης μεγάλης περιουσίας στα Βαρώσια.
«Πολλά κομμάτια των Βαρωσίων ανήκουν στην οικογένειά μου. Είναι μέρος των περιουσιακών μας στοιχείων όπου κάποιοι αποφάσισαν να τα διεκδικήσουν. Οι Τούρκοι εδώ και μήνες προσπαθούσαν να βολιδοσκοπήσουν τις προθέσεις μας. Τον είχε καλέσει ένα Τούρκος μεσίτης εκ μέρους μια μεγάλης τουρκικής εταιρείας η οποία ενδιαφερόταν να αγοράσει 10 ξενοδοχεία. Ο θείος μου χωρίς δεύτερη κουβέντα τους είπε πως ούτε με ένα δισεκατομμύριο ευρώ δεν θα έπραττε κάτι τέτοιο. Το ίδιο θα τους έλεγα κι εγώ και όλοι μας. Όπως γνωρίζω έχουν πάρει κι άλλους».
Για τους λόγους αυτούς σύμφωνα με τον Ανδρέα Λόρδο είναι σημαντικό οι κάτοχοι περιουσιών στα Βαρώσια να τακτοποιήσουν τα ζητήματα που αφορούν τις ιδιοκτησίες τους στην “Επιτροπή ακινήτων ιδιοκτησίας IPC”.
«Ουσιαστικά αυτό που καλούμαστε να κάνουμε όσοι δεν το έχουν κάνει μέχρι σήμερα είναι να τακτοποιήσουν τους τίτλους ιδιοκτησίας των φυσικών προσώπων να μεταβιβαστούν σε ζώντες κληρονόμους. Ακόμα και οι εταιρείες να επικαιροποιήσουν τα στοιχεία τους ώστε να μην βρεθούμε προ εκπλήξεων. Για μια ακόμα φορά καλούμαστε να δώσουμε έναν μεγάλο αγώνα για την πατρίδα μας με πίστη και ελπίδα πως μια μέρα θα επιστρέψουμε και πάλι εκεί που ανήκουμε».