Αυτό τόνισε μεταξύ άλλων ο Βαρθολομαίος στην καθιερωμένη ομιλία του, στην Αίθουσα του Θρόνου, μετά τη Θεία Λειτουργία για την εορτή της Περιτομής του Κυρίου και της μνήμης του Μ. Βασιλείου, κατά την οποία χοροστάτησε σήμερα το πρωί στον Πάνσεπτο Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Γεωργίου στο Φανάρι.
Προηγουμένως, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος αναφέρθηκε στις δράσεις και τις πρωτοβουλίες της Μητρός Εκκλησίας, κατά το προηγούμενο έτος, αναφορά, μεταξύ άλλων, στη χορήγηση του Αυτοκεφάλου καθεστώτος στην Εκκλησία της Ουκρανίας, την οποία χαρακτήρισε ως το σημαντικότερο γεγονός για το Οικουμενικό Πατριαρχείο, και ολόκληρη την Ορθοδοξία, κατά το 2018.
«Η διαδικασία αυτή απησχόλησε την περί ημάς Αγίαν και Ιεράν Σύνοδον από του παρελθόντος Απριλίου και είμεθα έμπλεοι χαράς διά το γεγονός ότι αι προσπάθειαι ημών, αποκλειστικός σκοπός των οποίων ήτο η κανονικότης εν τη Εκκλησία της Ουκρανίας, η υπέρβασις των διασπάσεων και η ενότης, εκαρποφόρησαν και ότι την πανέορτον ημέραν των Θεοφανείων θα δοθή επισήμως εν τω πανιέρω Πατριαρχικώ Ναώ ο σχετικός Τόμος εις τον Μακαριώτατον Προκαθήμενον της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ουκρανίας Επιφάνιον», τόνισε.
Στη συνέχεια αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στις δύο συναντήσεις που είχε με τον Πάπα Φραγκίσκο, στο Βατικανό και το Μπάρι, και εξέφρασε την πεποίθηση, «ότι τοιαύται συναντήσεις, πρόσωπον προς πρόσωπον, ενισχύουν και τον επίσημον θεολογικόν διάλογον μεταξύ Παλαιάς και Νέας Ρώμης». Υπενθύμισε, επίσης, δύο σημαντικές επετείους, για την ανθρωπότητα και την Εκκλησία, κατά το 2018, της συμπληρώσεως εβδομηκονταετίας από της Οικουμενικής Διακηρύξεως των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και από της ιδρύσεως του Παγκοσμίου Συμβουλίου Εκκλησιών.
Με αφορμή αυτές τις επετείους πραγματοποίησε σχετικές ομιλίες και συμμετείχε σε διεθνείς συναντήσεις, ενώ το Πατριαρχείο διοργάνωσε, το περασμένο έτος, στο Μπουένος Άιρες, το δεύτερο Συμπόσιο για την αντιμετώπιση των συγχρόνων μορφών δουλείας. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στις πρωτοβουλίες του Οικουμενικού Θρόνου για την ευαισθητοποίηση της παγκόσμιας κοινής γνώμης για την ανάγκη προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος.
Στην κατεύθυνση αυτή το Πατριαρχείο διοργάνωσε σχετικό Συμπόσιο στον Σαρωνικό, ενώ ο Παναγιότατος συμμετείχε και σε ανάλογη Ημερίδα στην Κορέα. «Μεθ’ ικανοποιήσεως διαπιστούμεν ότι αι οικολογικαί πρωτοβουλίαι του Οικουμενικού Πατριαρχείου καρποφορούν, έχουν παγκόσμιον απήχησιν και αναδεικνύουν την δύναμιν της Ορθοδόξου μαρτυρίας έναντι των συγχρόνων μεγάλων προκλήσεων», ανέφερε.
Στο επίκεντρο της μέριμνας της Μητρός Εκκλησίας, σημείωσε σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος , βρέθηκε η προάσπιση της ειρήνης και της δικαιοσύνης, για την προώθηση των οποίων, πρόσθεσε, οι χριστιανικές Εκκλησίες και Ομολογίες καθώς και όλες οι θρησκείες οφείλουν να αναλάβουν σημαντικό ρόλο και θαρραλέες πρωτοβουλίες.
Προηγουμένως τον Παναγιότατο προσφώνησαν ο Μητροπολίτης Γέρων Νικαίας Κωνσταντίνος, ως εκπρόσωπος της Ιεραρχίας του Θρόνου και ο Άρχων Ευταξίας Μάριος Ηλιάδης, ο οποίος ευχήθηκε εκ μέρους των Οφφικιαλίων της Μητρός Εκκλησίας και της Ομογένειας της Πόλεως.
Την παραμονή της Πρωτοχρονιάς ο Οικουμενικός Πατριάρχης χοροστάτησε στον Μ. Εσπερινό που τελέστηκε στον Πατριαρχικό Ναό και ακολούθως, αφού δέχθηκε στο Πατριαρχικό Γραφείο τις ευχές των Αρχιερέων και των μελών, κληρικών και λαϊκών, της Πατριαρχικής Αυλής, ευλόγησε στην Αίθουσα του Θρόνου την Αγιοβασιλόπιττα.
Στην ομιλία του, αναφερόμενος, μεταξύ άλλων, στις αντιδράσεις που προκάλεσε η χορήγηση του Αυτοκεφάλου στην Εκκλησία της Ουκρανίας τόνισε ότι αυτές δεν κλονίζουν τη Μητέρα Εκκλησία.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ