Η Χάσπελ διορίστηκε αναπληρώτρια διευθύντρια της υπηρεσίας, δίπλα στον νέο διευθυντή Μάικ Πομπέο, αφού υπήρξε για σύντομο διάστημα η πρώτη γυναίκα επικεφαλής των μυστικών επιχειρήσεων της CIA.
Πράκτορας με μεγάλη εμπειρία στις επιχειρήσεις υπό κάλυψη, εντάχθηκε στην υπηρεσία το 1985 και υπηρέτησε σε πολλά σημεία του κόσμου, κυρίως στο Λονδίνο στα τέλη της δεκαετίας του 2000. Είχε διοριστεί το 2013 επικεφαλής της εθνικής μυστικής υπηρεσίας της CIA αλλά αντικαταστάθηκε έπειτα από μερικές μόνο εβδομάδες, προφανώς λόγω αμφιβολιών για τον ρόλο που είχε στη δημιουργία, μετά τις 11 Σεπτεμβρίου του 2001, μυστικών φυλακών στο εξωτερικό όπου μέθοδοι όπως ο εικονικός πνιγμός, που θεωρείται βασανιστήριο, χρησιμοποιήθηκαν προκειμένου να ανακριθούν οι ύποπτοι.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Σύμφωνα με την Washington Post της εποχής, ήταν υπεύθυνη “για μια μυστική φυλακή στην Ταϊλάνδη όπου οι κρατούμενοι υφίσταντο εικονικό πνιγμό και άλλες μορφές κακομεταχείρισης”.
Η αμερικανική εφημερίδα ανέφερε πως η Τζίνα Χάσπελ είχε εμπλακεί επίσης στην καταστροφή το 2005 ενοχοποιητικών βίντεο για αυτές τις τεχνικές “ανάκρισης υπό πίεση” που εφαρμόστηκαν σε πολλούς κρατούμενους στην Ταϊλάνδη. Οι συνήγοροι των κρατούμενων αυτών που ήταν μέλη της Αλ Κάιντα θέλησαν να ανακτήσουν αυτά τα βίντεο για να τα παρουσιάσουν στο δικαστήριο.
“Η Τζίνα είναι μια υποδειγματική πράκτορας και μια αφοσιωμένη πατριώτισσα με περισσότερα από 30 εμπειρίας στην υπηρεσία. Είναι επίσης μια έμπειρη διευθύντρια με ένα φανταστικό ταλέντο να κάνει πράγματα και να εμπνέει εκείνους που την περιβάλλουν”, ανέφερε ο Μάικ Πομπέο.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Τρεις πρώην διευθυντές της CIA και άλλοι αξιωματούχοι, μεταξύ των οποίων ο Τζέιμς Κλάπερ, πρώην διευθυντής των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών, εξέφρασαν την υποστήριξή τους στη Χάσπελ. Αντίθετα, δύο Δημοκρατικοί γερουσιαστές εξέφρασαν τις επιφυλάξεις τους για τον διορισμό της Τζίνα Χάσπελ με επιστολή που απέστειλαν στον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ. “Η διαδρομή της δείχνει ότι δεν είναι κατάλληλη για αυτή τη θέση”, εκτιμούν οι γερουσιαστές Ρον Ουάιντεν και Μάρτιν Χάινριχ.
Ο Μαρκ Ουόρνερ, μέλος της επιτροπής μυστικών υπηρεσιών της Γερουσίας, δήλωσε ότι θέλει να ακούσει τη Χάσπελ να μιλάει η ίδια: “Εκτιμώ τα πολλά χρόνια υπηρεσίας της κ. Χάσπελ στη CIA, ωστόσο θέλω τη διαβεβαίωση εκ μέρους της ότι θα σεβαστεί το γράμμα και το πνεύμα του νόμου”, ανέφερε σε μια ανακοίνωση.
Οι προθέσεις του Ντόναλντ Τραμπ για το θέμα των βασανιστηρίων παραμένουν ασαφείς. Ο ίδιος έχει εκφράσει την άποψη ότι τα βασανιστήρια “λειτουργούν” αλλά θα αφήσει τον υπουργό Άμυνας Τζέιμς Μάτις να αποφασίσσει αν θα καταφύγει σε αυτά ή όχι. Ο τελευταίος έχει εκφράσει την αντίθεσή του στα βασανιστήρια.