Κυριακή, 30 Ιουν.
32oC Αθήνα

Βασιλιάς Φελίπε της Ισπανίας: 10 χρόνια στον θρόνο – Η Λετίθια, τα σκάνδαλα, ο έκπτωτος Χουάν Κάρλος και ο ρόλος της Σοφίας

Βασιλιάς Φελίπε της Ισπανίας: 10 χρόνια στον θρόνο – Η Λετίθια, τα σκάνδαλα, ο έκπτωτος Χουάν Κάρλος και ο ρόλος της Σοφίας
Reuters

Δέκα χρόνια στον ισπανικό θρόνο βρίσκεται ο βασιλιάς Φελίπε, αφότου ο πατέρας του Χουάν Κάρλος παραιτήθηκε έπειτα από 39 χρόνια βασιλείας. Ο Ισπανός βασιλιάς γιόρτασε την σημαντική ημέρα με την οικογένειά του, τη βασίλισσα Λετίθια και τις δύο κόρες τους, πριγκίπισσες Λεονόρ και Σοφία.

Διπλή γιορτή η φετινή για τον βασιλιά Φελίπε καθώς εκτός από την δεκαετία του στην εξουσία, γιόρτασε τον προηγούμενο μήνα τα 20 χρόνια γάμου με την βασίλισσα Λετίθια.

Σύσσωμη η βασιλική οικογένεια βγήκε στο μπαλκόνι του Palacio Real de Madrid και χαιρέτησε το πλήθος που είχε συγκεντρωθεί στο σημείο για τα 10 χρόνια από την ημέρα που ο Φελίπε ανέβηκε στον ισπανικό θρόνο έπειτα από τα σκάνδαλα που έπληξαν το κύρος της βασιλικής οικογένειας της χώρας και ανάγκασαν τον πατέρα του, Χουάν Κάρλος, να παραιτηθεί.

Από το πλευρό του δεν έλειψαν η βασίλισσα Λετίθια και οι δύο κόρες τους, η πριγκίπισσα Λεονόρ, διάδοχος του ισπανικού θρόνου και η Ινφάντα Σοφία.

Πηγή φωτογραφιών: Reuters

Φωτογραφίες τους τόσο από τη στιγμή που βρίσκονται στο μπαλκόνι του παλατιού, όσο και από τις εντυπωσιακές εκδηλώσεις που έλαβαν χώρα έκαναν τον γύρο του διαδικτύου αλλά και των μέσων ενημέρωσης.

Πηγή φωτογραφίας: Reuters

Πριν από έναν μήνα ο βασιλιάς Φελίπε και η βασίλισσα Λετίσια της Ισπανίας ζήτησαν από μια διάσημη φωτογράφο να τραβήξει νέα επίσημα πορτρέτα για να τιμήσουν την 20ή επέτειο του γάμου τους. 

Πηγή φωτογραφιών: Reuters

Το βασιλικό ζευγάρι ήθελε να δείξει πως είναι ενωμένο παρά τους ψιθύρους που κυκλοφορούν τους τελευταίους μήνες σχετικά με τη ρήξη στη σχέση του και τα δημοσιεύματα που μιλούν για διαζύγιο λόγω της απιστίας της Λετίθια.

Οι φήμες ξέσπασαν μετά τις αποκαλύψεις που έκανε ο πρώην κουνιάδος της για την παράνομη σχέση τους.

Πηγή φωτογραφιών: Reuters

Η γνωριμία Λετίθια – Φελίπε και τα 20 χρόνια γάμου

Στις 22 Μαΐου 2024 Φελίπε και Λετίθια έκλεισαν 20 χρόνια γάμου και αποφάσισαν να το γιορτάσουν με μερικές οικογενειακές φωτογραφίες.

Στις λήψεις που δημοσιεύτηκαν για την επέτειό τους μαζί με τις δύο κόρες τους πριγκίπισσες Λεονόρ και Σοφία η οικογένεια ποζάρει χαμογελαστή και ευδιάθετη.

Μάλιστα, η βρετανική εφημερίδα Daily Mail σχολιάζει πως παρόλο που πέρασαν δύο δεκαετίες από την ημέρα του γάμου τους, η οικογένεια μοιάζει πιο αγαπημένη από ποτέ.

Το βασιλικό ζεύγος παντρεύτηκε το 2004 στον καθεδρικό ναό Αλμουδένα στη Μαδρίτη αφού ο αιφνιδιαστικός αρραβώνας τους ανακοινώθηκε από το ισπανικό δικαστήριο έξι μήνες νωρίτερα.

Πηγή φωτογραφιών: Reuters

Ο Φελίπε μάλιστα είχε δώσει τον δικό του αγώνα για να γίνει αποδεκτή η Λετίθια στη βασιλική οικογένεια, μιας και δεν προερχόταν από “γαλαζοαίματη” οικογένεια και δεν έφερε κάποιον τίτλο.

Η Λετίθια εργαζόταν ως δημοσιογράφος και μάλιστα η καριέρα της ήταν πολύ επιτυχημένη καθώς εργάστηκε στα μεγαλύτερα τηλεοπτικά μέσα της Ισπανίας και κατάφερε να αποσπάσει το βραβείο της «καλύτερης δημοσιογράφου κάτω των 30».

Εργάστηκε και στο CNN για λίγο χρονικό διάστημα ενώ η καριέρα της ολοκληρώθηκε με την παρουσίαση κεντρικού δελτίου ειδήσεων. 

Τον Νοέμβρη του 2002 ο πρώτος της γάμος έληξε και βρέθηκε στο σημείο του ναυαγίου του πλοίου Prestige καλύπτοντας τη διαρροή πετρελαίου στη Β. Ισπανία, που ήταν η μεγαλύτερη οικολογική καταστροφή που αντιμετώπισε ποτέ η χώρα.

Εκεί βρισκόταν και ο πρίγκιπας Φελίπε, ως εκπρόσωπος της βασιλικής οικογένειας και γοητεύτηκε από την παρουσία της. 

Ωστόσο στη συνέχεια τα πράγματα δεν ήταν εύκολα για τους δυο τους καθώς το παλάτι δεν είδε με καλό μάτι τη σχέση αυτή. Διαζευγμένη και χωρίς αριστοκρατική καταγωγή η Λετίθια δεν είχε το «προφίλ» για να γίνει μέλλουσα βασίλισσα της χώρας.

Ωστόσο, ο Φελίπε παρά τις αντιδράσεις της οικογένειάς του παντρεύτηκε την γυναίκα που αγαπούσε.

Οι φήμες και οι ψίθυροι για εξωσυζυγικό δεσμό της Λετίθια

Πριν λίγους μήνες «έσκασε» σαν βόμβα η φήμη ότι η Λετίθια είχε σχέση με τον πρώην γαμπρό της, τον Jamie del Burgo ήδη από το 2002, πριν παντρευτεί τη μικρότερη αδελφή της το 2012 και ενώ η βασίλισσα Λετίθια είχε σχέση με τον Φελίπε.

Στο βιβλίο με τίτλο «Η Λετίθια και εγώ», o Jaime del Burgo αναφερόταν στη βασίλισσα της Ισπανίας ως την «πραγματική αγάπη του».

Μάλιστα, λέγεται, ότι η Λετίθια συναντήθηκε με τον Del Burgo την ημέρα του γάμου της. Το ειδύλλιό τους φέρεται να διήρκεσε μέχρι το 2010, οπότε και διατήρησαν φιλικές σχέσεις. Το 2014, ο Del Burgo χώρισε με τη σύζυγό του, την αδελφή της Λετίθια.

Κατά καιρούς πολλά δημοσιεύματα μιλούν για αποστασιοποίηση και χωρισμό του διάσημου ζευγαριού, μετά τις αποκαλύψεις περί μοιχείας. 

Μάλιστα έχει γραφτεί, ότι το βασιλικό ζευγάρι για πολύ καιρό έμενα χωριστά και πως έχει ήδη υπογράψει διαζύγιο, σύμφωνα με το οποίο την επιμέλεια των παιδιών την έχει ο Φελίπε μέχρι να ενηλικιωθούν.

Ο πονοκέφαλος που λέγεται Χουάν Κάρλος

Δεν θα μπορούσε να μιλήσει κανείς για τη βασιλική οικογένεια της Ισπανίας και να μην αναφερεθεί στον παραιτηθέντα πρώην βασιλιά Χουάν Κάρλος που ζει στο Αμπου Ντάμπι. 

Να σημειωθεί ότι ο Χουάν Κάρλος, βασιλιάς από το 1975 έως το 2014, παραιτήθηκε από τον θρόνο υπέρ του γιου του Φελίπε. Με επιστολή του προς τον (νέο) βασιλιά, ανακοίνωσε πως εγκαταλείπει τη χώρα του για να σώσει τη μοναρχία, μετά την εμπλοκή του σε σκάνδαλο δωροληψίας.

«Πιστεύω ότι έφθασε η στιγμή να ανοίξω μια νέα σελίδα στη ζωή μου και να ολοκληρώσω την αποχώρησή μου από τη δημόσια ζωή», ανέφερε ο 81χρονος τέως μονάρχης.

Μπορεί ο επίσημος λόγος να ήταν η ηλικία του, αλλά ακολούθησε μια σειρά από διαμάχες και υπήρξαν φήμες πως τον πίεσαν να παραιτηθεί από τον θρόνο για να προστατεύσει τον θεσμό.

Σημαίνον πρόσωπο της ισπανικής δημοκρατίας, σημείωνε το Γαλλικό Πρακτορείο, για πολλά χρόνια άκρως δημοφιλής καθώς βοήθησε τη χώρα του να γυρίσει σελίδα από τη δικτατορία του Φράνκο, ο Χουάν Κάρλος είδε τη δημοτικότητά του να καταρρέει υπό το βάρος των σκανδάλων που κλόνισαν τα τελευταία χρόνια της βασιλείας του.

Από εξωσυζυγικές σχέσεις και φήμες για απόκτηση απογόνων με τις ερωμένες του μέχρι το οικονομικό σκάνδαλο με τις off-shore, ο εξόριστος πλέον στο Άμπου Ντάμπι Χουάν Κάρλος, πρωταγωνίστησε σε δεκάδες σκάνδαλα που έφεραν αποκλειστικά το όνομά του και οδήγησαν στην έξοδο από το παλάτι.

Αδίστακτο, σεξουαλικά αχόρταγο, με χιλιάδες ερωμένες και άπιστο τον έχουν περιγράψει συγγραφείς των βιογραφιών του.

Έχει γραφτεί ακόμα ότι έχει κάνει τη βασίλισσα Σοφία ρεζίλι, έχουν γραφτεί διάφορα για ερωμένες, για πανάκριβα σαφάρι ενώ η χώρα βρισκόταν σε οικονομική κρίση, για το φλερτ με την πριγκίπισσα Νταϊάνα, αλλά και για την αδιαφορία την οποία έχει επιδείξει για όλα τα παραπάνω.

Χουάν Κάρλος και Σοφία παντρεύτηκαν το 1962, όμως οι σχέσεις τους εδώ και πολλά χρόνια δεν είναι οι καλύτερες εξαιτίας όλων αυτών των σκανδάλων. 

Η βασίλισσα Σοφία εδώ και χρόνια έχει διαχωρίσει την κοινωνική της ζωή αλλά και και την οικογενειακή.

Πηγή φωτογραφίας: Eurokinissi

Η ίδια όχι μόνο δεν έχει καμία σχέση με τα σκάνδαλα του συζύγου της αλλά απομακρύνθηκε εγκαίρως.

Οι κοινές δημόσιες εμφανίσεις με τον Χουάν Κάρλος είναι ελάχιστες, όπως στην υποχρεωτική επίσημη φωτογράφιση της βασιλικής οικογένειας κάθε χρόνο.

Τον Ιανουάριο του 2023 τον είδαμε υποβασταζόμενο και αρκετά καταβεβλημένο στην Μητρόπολη για την κηδεία του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου σε μια σπάνια δημόσια εμφάνισή του.

Ήταν εμφανής η κακή κατάσταση της υγείας του Χουάν Κάρλος και μάλιστα χρησιμοποιούσε και μπαστούνι για να περπατήσει. Στο πλευρό του είχε την σύζυγό του και βασιλομήτωρ της Ισπανίας, Σοφία και αδελφή του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου. 

Ο βασιλιάς της Ισπανίας Φελίπε έφτασε στη Μητρόπολη μαζί με τη σύζυγό του Λετίθια και κάθισαν απέναντι. Οι σχέσεις πατέρα και γιου είναι ψυχρές. 

Τα ισπανικά μέσα έχουν κατηγορήσει τον Χουάν Κάρλος για πολλές απόπειρες υπονόμευσης του γιου του Φελίπε, ο οποίος φέρεται να ήταν εκείνος που τον εκδίωξε στο Αμπού Ντάμπι, διατηρώντας μόνο τυπικές σχέσεις μαζί του, κάτι που φαίνεται να ενόχλησε πολύ τον «έκπτωτο» βασιλιά.

Οι τελευταίες όμως φήμες σχετικά με τις υποτιθέμενες απιστίες της βασίλισσας Λετίθια «δείχνουν» τον Χουάν Κάρλος ως εγκέφαλο πίσω από τις αποκαλύψεις. 

Ο Χουάν Κάρλος κατηγορείται ότι βγάζει τα άπλυτα στη φόρα για να εκδικηθεί τον γιο του Φελίπε.

Συγκεκριμένα, τα πυρά εναντίον υποστηρικτών του Χουάν Κάρλος εξαπέλυσε ένας βετεράνος Ισπανός δημοσιογράφος ο οποίος τους κατηγόρησε ότι οργάνωσαν ολόκληρη «εκστρατεία» εναντίον του γιου του.

Αναφερόμενος στους ισχυρισμούς, ο δημοφιλής ραδιοφωνικός παρουσιαστής Federico Jiménez Losantos δήλωσε:

«Είναι η “νιοστή” εκστρατεία που έχει ενορχηστρωθεί εναντίον του Φελίπε» προσθέτοντας:

«Οι κύκλοι του Χουάν Κάρλος είναι αυτοί που το υποκινούν».

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις