Σάββατο, 17 Αυγ.
30oC Αθήνα

Βασιλιάς Κάρολος ΙΙΙ: Έτσι απέκτησε το όνομά του ο νέος μονάρχης της Βρετανίας

Βασιλιάς Κάρολος ΙΙΙ: Έτσι απέκτησε το όνομά του ο νέος μονάρχης της Βρετανίας
Φωτογραφία Αρχείου / Reuters

Βασιλιάς της Βρετανίας είναι – πλέον – ο Κάρολος, ο γιος της βασίλισσας Ελισάβετ, η οποία πέθανε σήμερα (8.9.2022) προκαλώντας θλίψη σε όλη τη χώρα. Όμως, η μοναρχία παραμένει σταθερή και έτσι ο μέχρι τώρα Πρίγκιπας της Ουαλίας θα ανακηρυχθεί Βασιλιάς. 

Το επίσημο όνομά του θα είναι «Βασιλιάς Κάρολος ΙΙΙ» (Prince Charles III), δηλαδή ο 3ος βασιλιάς στην ιστορία της μοναρχίας της Βρετανίας που θα έχει το ίδιο όνομα. 

Ο σημερινός βασιλιάς αποτελεί τον κληρονομικό διάδοχο του βρετανικού θρόνου και ως ο πρωτότοκος κατέχει τον τίτλο ευγενείας του Δούκα της Κορνουάλης. Ανήκει στον Οίκο του Ουίνσδορ. Για να υπάρξει ξανά Κάρολος στον βρετανικό θρόνο, χρειάστηκε να περάσουν 337 χρόνια από τον τελευταίο.

Ποιοι ήταν, όμως, οι προηγούμενοι δύο προηγούμενοι βασιλιάδες με το όνομα Κάρολος;

Βασιλιάς Κάρολος Α’

Γνωστός και ως Άγιος Κάρολος ο Μάρτυρας, ο πρώτος Κάρολος είχε το στέμμα από το 1625 έως το 1649. Γεννήθηκε στις 19 Νοεμβρίου του 1600 στο Παλάτι του Ντάνφερμλαϊν και ήταν γιος του Ιακώβου Α’ και της Άννας της Δανίας. 

Ανήκε στον Οίκο των Στιούαρτ και παντρέυτηκε την Ερριέττα Μαρία της Γαλλίας στο Αββαείο του Αγίου Αυγουστίνου στις 13 Ιουνίου 1625. Μαζί είχαν εννέα παιδιά.

Η βασιλεία του τερματίστηκε στις 30 Ιανουαρίου 1649 όταν και αποκεφαλίστηκε στο Παλάτι του Ουάιτχολ σε ηλικία 48 ετών.

Βασιλιάς Κάρολος Β’

Ήταν ο γιος του Καρόλου Α’ και της Ερριέττας Μαρίας της Γαλλίας και ο πρώτος βασιλιάς της Βρετανίας μετά την παλινόρθωση του Οίκου των Στιούαρτ, έχοντας το στέμμα από το 1660 έως το 1685 ενώ μερικοί βασιλικοί θεωρούσαν την αρχή της μοναρχίας του το 1649.

Γεννήθηκε στις 29 Μαΐου 1630 στο Παλάτι του Αγίου Ιακώβου. Παντρεύτηκε την Αικατερίνη της Μπραγκάνσα στο Πόρτσμουθ στις 21 Μαΐου 1662. Είχε τρία παιδιά, εκ των οποίων κανένα δεν μπόρεσε να περάσει τη βρεφική ηλικία.

Πέθανε στις 6 Φεβρουαρίου 1685 στο Παλάτι του Ουάϊτχολ σε ηλικία 54 ετών.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις