Η στέψη του μονάρχη στην Βρετανία είναι μια μεγαλοπρεπής τελετή, μοναδική στην Ευρώπη, της οποίας οι κανόνες χρονολογούνται πολλούς αιώνες πριν και είθισται να χρειάζεται πολύς καιρός για την οργάνωσή της. Η στέψη της εκλιπούσας Ελισάβετ Β’ το 1953 χρειάστηκε πάνω από έναν χρόνο προετοιμασίας. Οι διαδικασίες για τον βασιλιά Κάρολο ωστόσο φαίνεται πως θα τρέξουν πολύ πιο γρήγορα.
Πολλά ΜΜΕ στην Βρετανία μεταδίδουν ότι επιθυμία του βασιλιά Καρόλου είναι η δική του τελετή στέψης να είναι «λιτή και οικονομική» και να πραγματοποιηθεί τον Ιούνιο του 2023. Σε οκτώ μήνες περίπου μετά το θάνατο της μητέρας του.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Μάλιστα, ο νέος μονάρχης της Βρετανίας, όπως αναφέρουν πηγές από το Μπάκιγχαμ, σκέφτεται η τελετή στέψης του να γίνει στις 2 Ιουνίου, ημέρα κατά την οποία έγινε και η στέψη της μητέρας του, της εκλιπούσας βασίλισσας Ελισάβετ. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, η «Επιχείρηση Χρυσή Σφαίρα» – όπως έχει ονομαστεί η διαδικασία σχεδιασμού για την στέψη του βασιλιά Καρόλου – βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη.
Πηγές από το Μπάκιγχαμ σημειώνουν ότι η τελετή στέψης του βασιλιά Καρόλου αναμένεται να «συντομότερη, μικρότερη και λιγότερο ακριβή» από εκείνη της μητέρας του το 1953, αναμένεται όμως να υπάρχουν πολλές αναφορές στην ζωή και την προσφορά της εκλιπούσας βασίλισσας.
Όπως σημειώνει το δημοσίευμα, μια πιο λιτή και οικονομική τελετή θα ήταν ένας τρόπος να φανεί στον κόσμο πώς θα λειτουργήσει «πιο εξυγιασμένα» η μοναρχία του βασιλιά Καρόλου, καθώς θα λαμβάνει υπόψη τη συνεχιζόμενη κρίση κόστους ζωής που κυριεύει το έθνος.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Οι παραδοσιακές πτυχές της τελετής ωστόσο αναμένεται να παραμείνουν αμετάβλητες. Πιστεύεται ότι ο βασιλιάς Κάρολος θα προσπαθήσει να γιορτάσει και να «προστατέψει την πολυμορφία» της Βρετανίας, προσκαλώντας μέλη διαφορετικών θρησκειών.
Σύμφωνα πάντως με τα βρετανικά ΜΜΕ, λεπτομέρειες για την τελετή στέψης δεν αναμένεται να ανακοινωθούν σύντομα καθώς ο βασιλιάς Κάρολος και άλλα μέλη της βασιλικής οικογένειας βρίσκονται στο Balmoral για μια περίοδο ιδιωτικού βασιλικού πένθους μετά τον θάνατο της βασίλισσας Ελισάβετ.
Η τελετή στέψης
Η τελετή στέψης του βασιλιά γίνεται στο Αββαείο του Γουέστμινστερ και χοροστατεί ο αρχιεπίσκοπος του Καντέμπουρι, κορυφαίος θρησκευτικός αξιωματούχος της Αγγλικανικής Εκκλησίας και δεύτερος στην ιεραρχία της μετά το Βρετανό μονάρχη. Ο αρχιεπίσκοπος του Καντέμπουρι παρουσιάζει αρχικά τον νέο μονάρχη στους παρευρισκόμενους, που τον επιδοκιμάζουν δια βοής.
Στη συνέχεια, ο μονάρχης δίνει τον όρκο της στέψης (Coronation Oath Act), που γράφτηκε το 1688: δεσμεύεται να κυβερνήσει τον λαό του με βάση τους νόμους του Κοινοβουλίου, να εφαρμόσει τον νόμο και τη δικαιοσύνη «με ευσπλαχνία» και να «κάνει ό,τι είναι δυνατόν» για να προστατεύσει την Αγγλικανική Εκκλησία και τον προτεσταντισμό.
Στη συνέχεια ακολουθεί το τελετουργικό του χρίσματος με καθαγιασμένο λάδι και ο αρχιεπίσκοπος του Καντέρμπουρι ευλογεί τον μονάρχη στον θρόνο του βασιλιά Εδουάρδου, που κατασκευάστηκε το 1300 και χρησιμοποιείται σε κάθε στέψη από το 1626.
Ο μονάρχης στη συνέχεια λαμβάνει τα βασιλικά σύμβολα, ένα σκήπτρο και μετά το στέμμα που θα τοποθετήσει στο κεφάλι του νέου βασιλιά ο αρχιεπίσκοπος του Καντέρμπουρι.
Τα μέλη της βασιλικής οικογένειας υποβάλλουν τα σέβη τους και μεταλαμβάνουν της Θείας Κοινωνίας.
Σημειώνεται ότι εάν ο νέος μονάρχης είναι άνδρας, η σύζυγός του ανακηρύσσεται βασίλισσα και στέφεται σε μια αντίστοιχη, αλλά πιο απλή τελετή. Στην περίπτωση του Καρόλου, η σύζυγος του Καμίλα δεν μπορεί να γίνει βασίλισσα, αλλά μόνο «βασιλική σύζυγος», καθώς δεν είναι η πρώτη σύζυγος του βασιλιά. Στην περίπτωση που στον θρόνο ανεβαίνει γυναίκα, ο σύζυγός της δεν γίνεται βασιλιάς και δεν λαμβάνει το ιερό χρίσμα.
Με πληροφορίες από Daily Mail