Σημαντικό ήταν και το ελληνικό στοιχείο στη σημερινή (6.5.2023) τελετή στέψης του Βασιλιά Καρόλου στο Αββαείο του Γουέστμινστερ, καθώς έψαλε ο Αρχιεπίσκοπος Θυατείρων και Μεγάλης Βρετανίας κ. Νικήτας αλλά και ο Έλληνας μαέστρος Αλέξανδρος Λίγκας.
Ο Αρχιεπίσκοπος Θυατείρων και Μεγάλης Βρετανίας κ. Νικήτας προσευχήθηκε προς τον Κύριο να προστατεύει και να καθοδηγεί τον Βασιλιά Κάρολο, κατά τη διάρκεια της ιστορικής τελετής στέψης του, που ολοκληρώθηκε νωρίτερα σήμερα στο Αββαείο του Γουέστμινστερ.
«Με εντολή της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Θυατείρων και Μεγάλης Βρεταννίας, αύριο, Κυριακή 7 Μαΐου 2023, θα τελεστεί ειδική Δοξολογία προς τιμήν του Βασιλέως σε όλες τις Κοινότητες της Ι. Αρχιεπισκοπής», αναφέρει η ανακοίνωση για την παρουσία του Αρχιεπισκόπου Νικήτα στην τελετή στέψης του Βασιλιά Καρόλου, όπου σε αυτήν εκφράζει τη συγκίνηση και την ευγνωμοσύνη για την πρόσκληση του νέου μονάρχη.
Δείτε την προσευχή του Αρχιεπισκόπου Νικήτα προς τον Κύριο για τον Βασιλιά Κάρολο:
Ο Έλληνας μαέστρος που έψαλε στη στέψη του βασιλιά Καρόλου
Ο Αλέξανδρος Λίγκας είναι ο Έλληνας μουσικός και δημιουργός, με καταγωγή από τα Καλάβρυτα, που επιμελήθηκε την ελληνορθόδοξη μουσική και τα βυζαντινά τραγούδια που ακούστηκαν στην τελετή στέψης του Βασιλιά Καρόλου.
Πρόκειται για μια προσωπική επιλογή του νέου μονάρχη της Βρετανίας, καθώς με αυτόν τον τρόπο τίμησε τις ελληνικές ρίζες του πατέρα του, πρίγκιπα Φιλίππου, όπως και με το γεγονός ότι επέλεψε να ακουστεί ο ψαλμός 71 του Δαυίδ.
Ο Αλέξανδρος Λίγκας γεννήθηκε στο Κάνσας, στις ΗΠΑ, από Έλληνα πατέρα (από τα Μαζέικα των Καλαβρύτων, όπου υπάρχει ακόμα το πατρικό του σπίτι) και μητέρα από τον Καναδά. Ωστόσο, ο ίδιος μετακόμισε στη Βρετανία, όπου ίδρυσε τη χορωδία Capella Romana.
Σήμερα είναι ερευνητής στο Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ και ψάλτης στην ενορία του στην Οξφόρδη. Η δισκογραφία του μετρά πάνω από τριάντα άλμπουμ, δεκάδες εμφανίσεις σε όλο τον κόσμο, μακροχρόνια έρευνα και κορυφαίες συνεργασίες με καλλιτέχνες.
Μιλώντας για τη συμμετοχή του στην τελετή στέψης ο ίδιος ανέφερε: «Ως μελετητής και επαγγελματίας των αρχαίων παραδόσεων της βυζαντινής ψαλτικής, νιώθω μεγάλη τιμή που μου ζητήθηκε να βοηθήσω στην πραγματοποίηση του αιτήματος της Αυτού Μεγαλειότητας, Βασιλιά Καρόλου Γ’, ώστε η στέψη να περιλαμβάνει ένα μουσικό φόρο τιμής στον αείμνηστο πατέρα του, Αυτού Βασιλική Υψηλότητα τον Πρίγκιπα Φίλιππο, δούκα του Εδιμβούργου.
Η ενσωμάτωση της ελληνικής ψαλμωδίας στις εξίσου αρχαίες τελετουργίες της στέψης είναι μια βαθιά και όμορφη απόδειξη της βαθιάς εκτίμησης για τον Ορθόδοξο Χριστιανισμό που έδειχνε από καιρό τόσο η Αυτού Μεγαλειότητα όσο και ο αείμνηστος Δούκας του Εδιμβούργου».