Ποιος θα διαδεχθεί τελικά τη βασίλισσα Ελισάβετ στον βρετανικό θρόνο; Η σειρά διαδοχής της 96χρονης μονάρχη επανέρχεται στην επικαιρότητα μετά και τον θάνατο της Ελισάβετ.
Στη βρετανική βασιλική οικογένεια, ο θρόνος περνά αυτόματα από τη βασίλισσα Ελισάβετ στον γιο της, τον πρίγκιπα Κάρολο.
Επόμενος στη σειρά της διαδοχής, βρίσκεται ο μεγαλύτερος γιος του Καρόλου, ο Ουίλιαμ, νυν Δούκας του Κέιμπριτζ, ο οποίος είναι παντρεμένος με την Κέιτ, Δούκισσα του Κέιμπριτζ.
Ωστόσο, επειδή το πρωτόκολλο της διαδοχής «έσπασε», το μεγαλύτερο παιδί του Ουίλιαμ και της Κέιτ, το οποίο γεννήθηκε το 2013, θα είναι επόμενος, μετά τον Ουίλιαμ, για τον θρόνο. Αυτό θα συνέβαινε είτε ήταν αγόρι – όπως στη συγκεκριμένη περίπτωση – είτε ήταν κορίτσι.
Στην προκειμένη είναι ο πρίγκιπας Τζορτζ (σ.σ. δίπλα στη βασίλισσα στην κάτω φωτογραφία).
Αυτή η αλλαγή υιοθετήθηκε το 2011, όταν οι ηγέτες 16 χωρών της Βρετανικής Κοινοπολιτείας, συμπεριλαμβανομένης της Αυστραλίας, του Καναδά, της Τζαμάικας, της Νέας Ζηλανδίας και άλλων χωρών, συναντήθηκαν στο Περθ της Αυστραλίας και ψήφισαν ομόφωνα να αλλάξουν το πρωτόκολλο διαδοχής.
Προηγουμένως, οι κόρες μπορούσαν να κληρονομήσουν τον βρετανικό θρόνο μόνον εάν δεν υπήρχαν γιοι εν ζωή.
Τα αδέλφια του πρίγκιπα Τζορτζ, η πριγκίπισσα Σάρλοτ και ο πρίγκιπας Λούις, ακολουθούν στη σειρά της διαδοχής.
Βασίλισσα Ελισάβετ: Ο Χάρι, ο Άντριου
Ο πρίγκιπας Χάρι είναι 6ος, αν και αυτό αλλάζει μετά την αποχώρησή του από τα βασιλικά του καθήκοντα. Επόμενος θα ήταν ο γιος του ο Άρτσι.
Ως αποτέλεσμα των νέων κανόνων του 2011, η αδερφή του Άρτσι, η Λίλιμπετ, είναι όγδοη στη σειρά του θρόνου, αλλά πλέον το πιο πιθανό σενάριο, είναι ότι δεν θα της δοθεί εξ’ αρχής κάποιος βασιλικός τίτλος.
Μετά τη γέννηση του δεύτερου παιδιού των Σάσεξ (σ.σ. Χάρι και Μέγκαν Μαρκλ), ο γιος της βασίλισσας, ο Δούκας της Υόρκης, πρίγκιπας Άντριου, βρίσκεται στην 9η θέση στη σειρά της διαδοχής.
Ο θρόνος του Ηνωμένου Βασιλείου και το θρήσκευμα
Ένας άλλος μακροχρόνιος κανόνας, που απορρίφθηκε το 2011 όριζε ότι κανένας κληρονόμος δεν θα μπορούσε να αναλάβει τον θρόνο, εάν ο ίδιος ήταν ή είχε παντρευτεί Ρωμαιοκαθολικό.
Αυτός ο κανόνας βασίστηκε σε αιώνες θρησκευτικών διώξεων και πολέμων από τη βασιλεία του Ερρίκου VIII, ο οποίος διαχωρίστηκε από τη Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία, όταν χώρισε τη σύζυγό του, τη Βασίλισσα Αικατερίνη για να παντρευτεί την Άννα Μπολέιν.
Αλλά επειδή ένα από τα καθήκοντα του Βρετανού μονάρχη είναι να διευθύνει την Εκκλησία της Αγγλίας, ακόμη και σήμερα, κανένας Ρωμαιοκαθολικός δεν μπορεί να κατέχει το στέμμα.