«Η Γέφυρα του Λονδίνου έπεσε» είναι η συνθηματική φράση για το απόρρητο σχέδιο, σχετικά με το τι θα ακολουθήσει τις επόμενες 10 ημέρες από τη στιγμή που θα πεθάνει η βασίλισσα Ελισάβετ. Η κατάσταση της 96χρονης μονάρχη της Βρετανίας έχει επιδεινωθεί, θέτοντας το Λονδίνο σε συναγερμό.
Το σύνθημα «Η Γέφυρα του Λονδίνου έπεσε», παραπέμποντας ευθέως στον θάνατο της βασίλισσας Ελισάβετ, αναμένεται να ακουστεί όταν ξεκινήσει η «Επιχείρηση Γέφυρα του Λονδίνου», όπως είχε αποκαλύψει δημοσίευμα του Politico.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Η ημέρα του θανάτου της Αυτού Μεγαλειότητος θα ονομαστεί «D-Day» με κάθε ημέρα στη συνέχεια να οδηγεί στην κηδεία της γνωστή ως «D+1», «D+2» κ.λπ.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ο πρώτος που θα ενημερωθεί θα είναι η νέα πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας, Λιζ Τρας, από τον ίδιο τον γραμματέα της βασίλισσας. Στη συνέχεια θα ενημερωθούν υπουργοί, κρατικοί αξιωματούχοι, καθώς και οι ένοπλες δυνάμεις.
Ο πρώτος τη τάξει της διαδοχής, πρίγκιπας Κάρολος, θα απευθύνει διάγγελμα προς τον λαό.
Μόνο όταν υπάρξει επίσημη ειδοποίηση τα νέα θα δοθούν στα ΜΜΕ και στους τηλεοπτικούς σταθμούς. Ηλεκτρονικό μήνυμα θα σταλεί σε υπουργούς και δημόσιους λειτουργούς: «Με λύπη σας ενημερώνω για τον θάνατο της ΑΜ της Βασίλισσας». Αμέσως ξεκινά η διαδικασία να κυματίσουν μεσίστιες οι σημαίες.
Βασίλισσα Ελισάβετ: Η σορός της στην Αίθουσα του Θρόνου, στο Μπάκιγχαμ
Ο επίσημος ιστότοπος της Βασιλικής Οικογένειας θα μαυρίσει με μία σύντομη ανακοίνωση που επιβεβαιώνει τον θάνατο της Ελισάβετ, ενώ όλες οι ιστοσελίδες του gov.uk θα έχουν ένα μαύρο μπάνερ.
Κάθε ανάρτηση στο Twitter από κυβερνητικούς λογαριασμούς θα πρέπει να έχει την έγκριση επικοινωνιολόγου, ενώ καμία δημόσια δήλωση δεν επιτρέπεται μέχρι να μιλήσει η πρωθυπουργός, πιθανώς από την Ντάουνινγκ Στριτ.
Μία ημέρα μετά την D-Day το Συμβούλιο Προσχώρησης θα συγκληθεί στο παλάτι του Σεντ Τζέιμς, κοντά στο Μπάκιγχαμ και θα ανακηρύξει τον νέο μονάρχη, με επικρατέστερο τον Κάρολο και αουτσάιντερ τον Ουίλιαμ.
Αξιωματούχος θα βιντεοσκοπήσει τη δήλωση ότι η Βρετανία έχει νέο μονάρχη – το ίδιο μήνυμα θα διαβαστεί ταυτόχρονα στο χρηματιστήριο του Λονδίνου, δίπλα στην Τράπεζα της Αγγλίας.
Δύο ημέρες μετά την D-Day η σορός της βασίλισσας θα τοποθετηθεί στην Αίθουσα του Θρόνου, στο Μπάκιγχαμ.
Περιοδεία του νέου βασιλιά στο Ηνωμένο Βασίλειο
Την 3η και την 4η ημέρα ο νέος βασιλιάς ξεκινά περιοδεία στο Ηνωμένο Βασίλειο, αρχής γενομένης με επίσκεψη στο Γουεστμίνστερ στη Βουλή, όπου θα δεχθεί συλλυπητήρια από τους βουλευτές.
Η επόμενη στάση είναι το Εδιμβούργο και το κοινοβούλιο της Σκωτίας, ενώ θα υπάρξει εκκλησιαστική τελετή στον καθεδρικό του St. Giles.
Ακολούθως θα μεταβεί στη Βόρεια Ιρλανδία, όπου θα δεχθεί και πάλι συλλυπητήρια από τα τοπικά κοινοβούλια, ενώ θα παρακολουθήσει επιμνημόσυνη τελετή στο Μπέλφαστ, στον Καθεδρικό της St. Anne.
«Επιχείρηση Λιοντάρι»
Στο Λονδίνο, θα γίνει η πρόβα της μεταφοράς του φέρετρου της Ελισάβετ από το παλάτι του Μπάκιγχαμ στο Γουεστμίνστερ, με μία συγκεκριμένη διαδικασία γνωστή ως «Επιχείρηση Λιοντάρι».
Έκτη με 9η ημέρα ξεκινά τριήμερο λαϊκό προσκύνημα. Το σχέδιο περιλαμβάνει αναλυτικές λεπτομέρειες για το πώς θα τοποθετηθεί το φέρετρο. Πρώτα θα βρεθούν εκεί VIP. Μετά το κοινό θα μπορεί να εισέλθει στον χώρο που θα είναι κλειστός μόνο για μία ώρα το 24ωρο.
Ο πρίγκιπας Κάρολος – αν είναι αυτός ο νέος βασιλιάς – θα αναχωρήσει για την Ουαλία, τελευταίο σταθμό της περιοδείας του. Θα επισκεφθεί το τοπικό Κοινοβούλιο, ενώ θα παρακολουθήσει επιμνημόσυνη τελετή στο Κάρντιφ στον Καθεδρικό του Llandaff.
Βασίλισσα Ελισάβετ: Το τελευταίο αντίο και η «συνάντηση» με τον αγαπημένο Φίλιππο
Δέκα ημέρες μετά τον θάνατο, θα τελεστεί η κηδεία που ονομάζεται «Ημέρα Εθνικού Πένθους» που αν συμπέσει με καθημερινή, εναπόκειται στους εργοδότες για το εάν θα επιτρέψουν στο προσωπικό τους να μην εργαστεί.
Η βασίλισσα θα μεταφερθεί στο Αβαείο του Γουεστμίνστερ, ενώ θα τηρηθεί δύο λεπτών σιγή σε όλο το έθνος το μεσημέρι.
Θα ακολουθήσει τελετή στο παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου στο Κάστρο Γουίνσδορ και η μονάρχης θα ταφεί στη βασιλική κρύπτη στο παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου, μαζί με τον πρίγκιπα Φίλιππο.