Site icon NewsIT
14:52 | 20.09.22

Βασίλισσα Ελισάβετ: Οι Γρεναδιέροι που μετέφεραν το φέρετρο στην τελευταία της κατοικία

Βασίλισσα Ελισάβετ: Οι Γρεναδιέροι που μετέφεραν το φέρετρο στην τελευταία της κατοικία
Newsit Newsroom

Η βασίλισσα Ελισάβετ αναπαύεται στο πλευρό του συζύγου της, πρίγκιπα Φιλίππου, που έφυγε πρώτος από τη ζωή πριν από 17 μήνες. Οι φρουροί Γρεναδιέροι κουβάλησαν άψογα το φέρετρο της μακροβιότερης μονάρχη στο παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου.

Λίγες ώρες μετά το ύστατο χαίρε στη βασίλισσα Ελισάβετ πληθαίνουν τα αιτήματα  να απονεμηθούν τιμητικά μετάλλια στους φρουρούς Γρεναδιέρους που έκαναν τη «σκληρότερη δουλειά στον κόσμο», μεταφέροντας επί ώρες το βάρους 226,8 κιλών φέρετρο, σημειώνει η Daily Mail, την Τρίτη (20.09.2022).

Πέντε από τους συνολικά οκτώ Φρουρούς των Γρεναδιέρων κλήθηκαν πίσω στο Ηνωμένο Βασίλειο από το Ιράκ μέσα σε λίγες ώρες από την ανακοίνωση του θανάτου της βασίλισσας, στις 8 Σεπτεμβρίου.

Στη διάρκεια της σχεδόν 10ωρης τελετής, φορούσαν μπότες με λαστιχένια σόλα για να μη γλιστρήσουν, ενώ τα κοσμήματα του στέμματος που ήταν στερεωμένα στην οροφή του φέρετρου της Ελισάβετ δεν μετακινήθηκαν χιλιοστό.  

Για όλους αυτούς τους λόγους οι οκτώ «σωματοφύλακες» έχουν κερδίσει τις καρδιές των Βρετανών που ζητούν να τιμηθούν οι ηρωικοί στρατιώτες με μετάλλια.

Βασίλισσα Ελισάβετ: Οι εντυπωσιακοί της Γρεναδιέροι

Με τα μάτια του κόσμου στραμμένα τους, οι οκτώ στρατιώτες από τους Φρουρούς των Γρεναδιέρων του 1ου Τάγματος σήκωσαν και κατέβασαν το φέρετρο των 226,8 κιλών (500 λιβρών) με μόλυβδο τουλάχιστον 10 φορές στο ταξίδι της Ελισάβετ από το Westminster Hall στο παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου στο Γουίνδσορ.

Οι φρουροί, ο καθένας από τους οποίους έπρεπε να έχει ύψος πάνω από 1,82 μ., δεν έκανε ούτε ένα λάθος όλη την ημέρα. Και οι οκτώ φορούσαν ειδικές μπότες με λαστιχένια σόλα για να μη γλιστρήσουν στα πολύ γυαλισμένα πέτρινα πατώματα.

Το αξιοζήλευτο έργο τους, φαινόταν ακόμα πιο δύσκολο, αφού το στέμμα, η σφαίρα και το σκήπτρο της βασίλισσας ήταν όλα τοποθετημένα πάνω από το φέρετρό της.

Κάποια στιγμή φάνηκε ότι τα λουλούδια που ήταν τοποθετημένα στο στεφάνι πάνω από το φέρετρο άρχισαν να μετακινούνται, αλλά οι Γρεναδιέροι το έγειραν αριστοτεχνικά τόσο όσο για να μη συμβεί κάποιο απρόοπτο.

Το έργο της ανύψωσης του φέρετρου στις απότομες σκάλες του ηλικίας 450 ετών παρεκκλησίου του Αγίου Γεωργίου ήταν αρκετά νευρικό, αλλά οι οκτώ Φρουροί το κατάφεραν κι αυτό, προκαλώντας αίσθηση.

Αποτέλεσμα της άψογης απόδοσής τους σε όλη τη διάρκεια της ιστορικής τελετής είναι να κάνει όλους τους Βρετανούς να δηλώνουν απερίφραστα: «Τα παιδιά αυτά έκαναν περήφανο το έθνος μας και την Αυτού Μεγαλειότητα».

Ένας άλλος χρήστης έγραψε στο Twitter: «Ήταν ιστορία μπροστά μας, επίσημη και  θεαματική. Θα ήθελα να πω μπράβο στους βετεράνους. Άψογοι και τέτοια τιμή για τη Βασίλισσά τους. Αξίζετε ένα μετάλλιο παιδιά».

Ένας δεύτερος είπε: «Μία τόσο θλιβερή και βαρυσήμαντη ημέρα, αλλά πρέπει να πω ότι αυτοί οι οκτώ νεαροί από τους Φρουρούς των Γρεναδιέρων που μετέφεραν το φέρετρο της βασίλισσας στο τελευταίο της ταξίδι ήταν απολύτως άψογοι. Ανεβαίνοντας ακόμη και τα σκαλιά του παρεκκλησίου του Αγίου Γεωργίου. Τους αξίζει ένα μετάλλιο».

Και ένας τρίτος πρόσθεσε: «Ελπίζω οι Pallbearers να λάβουν ειδική μνεία κάπου και ένα μετάλλιο για τις προσπάθειές τους σήμερα… ήταν καταπληκτικοί ειδικά όταν ανέβηκαν εκείνα τα σκαλιά».

Βασίλισσα Ελισάβετ – Οι Φρουροί που συνόδεψαν στην τελευταία του κατοικία και τον Τσόρτσιλ  

Η 19η Σεπτεμβρίου 2022 ήταν η πρώτη ανάλογη κηδεία από εκείνη του Σερ Ουίνστον Τσόρτσιλ τον Ιανουάριο του 1965. Οι τότε Φρουροί των Γρεναδιέρων είχαν τιμηθεί όλοι με το Μετάλλιο της Βρετανικής Αυτοκρατορίας για την υπηρεσία τους εκείνη την ημέρα.

Πενήντα επτά χρόνια αργότερα, πληθαίνουν οι φωνές να υπάρξει αντίστοιχη αναγνώριση των οκτώ στρατιωτών για τον ρόλο τους στην ιστορική κηδεία της Ελισάβετ που βασίλεψε για επτά δεκαετίες.

Οι οκτώ στρατιώτες, τουλάχιστον πέντε από τους οποίους μόλις πριν από λίγες εβδομάδες, υπηρετούσαν στο Ιράκ, προέρχονταν από το 1ο Τάγμα Φρουρών Γρεναδιέρων. Επικεφαλής τους, ήταν ο λοχίας Ντιν Τζόουνς.

Ο επιβλητικός αξιωματικός, λαμπερός με τελετουργικό κόκκινο χιτώνα, περπάτησε μπροστά από το δρύινο φέρετρο.

Άλλα μέλη της ομάδας των Γρεναδιέρων ήταν ο 19χρονος υπολοχαγός Φλέτσερ Κοξ, ο οποίος βρισκόταν στο πίσω μέρος του φέρετρου.

Οι Φρουροί Γρεναδιέρων είναι το ανώτερο τακτικό σύνταγμα του βρετανικού Στρατού και δρα σχεδόν επί 400 χρόνια, καθώς χρονολογείται από το 1656.

πληροφορίες Daily Mail / φωτογραφίες: Reuters

Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version