Τρίτη, 26 Νοε.
14oC Αθήνα

Βασίλισσα Ελισάβετ: Τέλος εποχής – Έφυγε από την ζωή η μακροβιότερη μονάρχης του κόσμου

Βασίλισσα Ελισάβετ: Τέλος εποχής – Έφυγε από την ζωή η μακροβιότερη μονάρχης του κόσμου

Η Βασίλισσα Ελισάβετ δεν ήταν μια απλή Μονάρχης. Ήταν η σύγχρονη ιστορία της Βρετανίας και του κόσμου όλου. 

Η Βασίλισσα Ελισάβετ επί 70 χρόνια κάτοχος του στέμματος της Βρετανίας, αρχηγός της Κοινοπολιτείας των Εθνών, η υπέρτατη κυβερνήτης της Εκκλησίας της Αγγλίας, όρκισε 15 πρωθυπουργούς, έζησε άπειρους πολέμους και έσπασε αμέτρητα ρεκόρ. Και όπως είπαν πολλοί που παρακολούθησαν την πορεία της εκπλήρωσε στο ακέραιο το καθήκον της όπως είχε δεσμευθεί όταν ανέβαινε στον θρόνο. 

Η Βασίλισσα Ελισάβετ ήταν μοναδική στο είδος της. Δεν προοριζόταν να γίνει Βασίλισσα αλλά όταν ήρθε η στιγμή να αναλάβει αυτό τον ρόλο τον τίμησε έως το τέλος. Με χάρη, αξιοπρέπεια, αυστηρότητα και αίσθηση του καθήκοντος. Μέχρι την τελευταία της πνοή. 

Η Βασίλισσα Ελισάβετ η Β, η Ελισάβετ Αλεξάνδρα Μαίρη γεννήθηκε στις 21 Απριλίου του 1926 στο Λονδίνο. Ήταν η πρωτότοκη κόρη του Δούκα και της Δούκισσας του Γιορκ, μετέπειτα Βασιλιά Γεωργίου του 6ου και της Βασίλισσας Ελισάβετ. 

Η Ελισάβετ ή Λίλιμπετ όπως την αποκαλούσαν οι δικοί της άνθρωποι, πήρε όλη της την μόρφωση κατ΄οίκον και ο πατέρας της ανέβηκε στον θρόνο μετά την παραίτηση του αδερφού του Βασιλιά Εδουάρδου του 8ου το 1936. Αυτό, κατέστησε την Ελισάβετ διάδοχο του θρόνου.

Το διαμέτρημα της Ελισάβετ είναι δύσκολο να αποτιμηθεί όπως και το αποτύπωμά της.

Η Ελισάβετ ανέλαβε δημόσιο ρόλο κατά την διάρκεια του Β Παγκοσμίου Πολέμου υπηρετώντας στον Στρατό. Το 1947 παντρεύτηκε τον Πρίγκιπα Φίλιππο, Δούκα του Εδιμβούργου, πρώην Πρίγκιπα της Ελλάδας και της Δανίας και μαζί του απέκτησε 4 παιδιά. Τον Κάρολο, Πρίγκιπα της Ουαλίας, την Πριγκίπισσα Άννα, τον Πρίγκιπα Αντρέα, Δούκα του Γιορκ και τον Έντουαρντ, Κόμη του Γουέσεξ.

Η γέννηση

Γεννήθηκε τα ξημερώματα της 21ης Απριλίου του 1926 κατά την Βασιλεία του παππού της Βασιλιά Γεώργιου του 5ου. Ο πατέρας της (μετέπειτα Βασιλιάς Γεώργιος ο 6ος) ήταν ο δεύτερος γιος του Βασιλιά και η μητέρα της, Δούκισσα του Γιορκ (μετέπειτα Βασίλισσα Ελισάβετ και Βασιλομήτωρ) ήταν η μικρότερη κόρη του Σκωτσέζου αριστοκράτη του Κόμη του Στράθμορ και Κίνγκχορν.

Η Ελισάβετ γεννήθηκε με καισαρική στην οδό Μπρούτον στο Μέιφερ. Βαπτίσθηκε από τον Αγγλικανό Αρχιεπίσκοπο του Γιορκ, Κόσμο Γκόρντον Λανγκ στο ιδιωτικό παρεκκλήσι του Μπάκινγκχαμ στις 29 Μαΐου.

Την ονόμασαν Ελισάβετ από την μητέρα της, Αλεξάνδρα από την μητέρα του πατέρα της που είχε πεθάνει έξι μήνες πριν και Μαίρη από την άλλη της γιαγιά. Η οικογένειά της την αποκαλούσε Λίλιμπετ γιατί έτσι αποκαλούσε τον εαυτό της όταν ήταν πολύ μικρή. Ο παππούς της Γεώργιος ο 5ος την λάτρευε και κατά την διάρκεια της σοβαρής ασθένειάς του τον επισκεπτόταν συνεχώς κάτι το οποίο σχολιάστηκε με πολύ θερμά λόγια από τον Τύπο της εποχής.

Πριγκίπισσα Μαργαρίτα: Η μοναδική της αδερφή

Η μόνη αδερφή της ήταν η Πριγκίπισσα Μαργαρίτα η οποία γεννήθηκε το 1930. Και οι δυο τους έκαναν μαθήματα στο σπίτι υπό την επίβλεψη της μητέρας τους και της γκουβερνάντας τους Μάριον Κρόφορντ. Διδάχθηκαν ιστορία, γραμματική, λογοτεχνία και μουσική.

Η γκουβερνάντα τους στην βιογραφία που εξέδωσε για τις δυο αδερφές, με τίτλο: «Οι μικρές πριγκίπισσες» το 1950 παρά τις αντιρρήσεις της βασιλικής οικογένειας περιέγραφε την λατρεία της Ελισάβετ για τα άλογα και τα σκυλιά, την αγάπη της για την τάξη και το πόσο υπεύθυνη ήταν από πολύ μικρή. Για το πόσο εντυπωσιακός ήταν ο χαρακτήρας της Ελισάβετ ως παιδιού είχε μιλήσει και ο μεγάλος Γουίνστον Τσόρτσιλ ο οποίος είχε πει ότι είχε αέρα εξουσίας που δεν συναντάς εύκολα σε ένα μικρό παιδί.

Δεν πίστευε κανείς ότι θα γίνει Βασίλισσα

Όσο ήταν ο παππούς της Βασιλιάς, η Ελισάβετ ήταν τρίτη στην σειρά διαδοχής στον Βρετανικό Θρόνο πίσω από τον θείο της και τον πατέρα της. Κανείς δεν πίστευε ότι θα γίνει Βασίλισσα καθώς ο θείος της ήταν πολύ νέος και όλοι ήταν βέβαιοι ότι θα παντρευτεί και θα κάνει δικά του παιδιά τα οποία θα έπαιρναν την σειρά της Ελισάβετ.

Όταν ο παππούς της πέθανε και ο θείος της τον διαδέχθηκε στον θρόνο έγινε δεύτερη στην σειρά διαδοχής αλλά μετά την παραίτηση του θείου της από τον θρόνο λόγω του έρωτά του για την κοσμική αλλά όχι γαλαζοαίματη Γουόλις Σίμσον, ο πατέρας της έγινε Βασιλιάς και η Ελισάβετ η διάδοχός του.

Η βασιλεία της Ελισάβετ

Όταν πέθανε ο πατέρας της τον Φεβρουάριο του 1952 η Ελισάβετ χρίστηκε Βασίλισσα. Ως μονάρχης έζησε όλη την σύγχρονη ιστορία και πρωταγωνίστησε σε αυτήν. Ωστόσο, από το 1956 έως το 1992 το Ηνωμένο Βασίλειο έχασε την επιρροή του σε πολλές πρώην αποικίες όπως η Νότια Αφρική, το Πακιστάν και η Σρι Λάνκα. Πολλές από τις επισκέψεις που έκανε σε διάφορες περιοχές του κόσμου έχουν μείνει στην ιστορία όπως εκείνη στην Ιρλανδία αλλά και οι επισκέψεις της ίδιας ή οι υποδοχές του Μπάκινγχαμ από 5 Πάπες!

Μια ζωή γεμάτη ρεκόρ

Από τα πιο σημαντικά γεγονότα στην ζωή της ήταν η στέψη της το 1953. Το 2017 η Βασίλισσα Ελισάβετ ήταν η πρώτη που γιόρτασε το Ζαφειρένιο Ιωβηλαίο. Ήταν και θα είναι και μετά τον θάνατό της η μακροβιότερη Βρετανή μονάρχης αλλά και η μακροβιότερη γυναίκα αρχηγός κράτους, η μακροβιότερη στον κόσμο.

Η Βασίλισσα Ελισάβετ σε όλη την διάρκεια της ζωής της ήρθε αντιμέτωπη με το δημόσιο αίσθημα αλλά και τον Τύπο για τις συμπεριφορές των μελών της οικογένειάς της. Την Βασιλεία της τραυμάτισαν τα διαζύγια των παιδιών της, αλλά και ο θάνατος της Πριγκίπισσας Νταιάνας. Παρόλα αυτά η δημοτικότητά της δεν έπεσε ποτέ στα τάρταρα και η βρετανική κοινή γνώμη στηρίζει απόλυτα τη Μοναρχία και την ίδια την Βασίλισσα όσο ήταν εν ζωή.

Δεύτερος Παγκόσμιος Πόλεμος

Τον Σεπτέμβριο του 1939, η Βρετανία μπήκε στον πόλεμο. Ο Λόρδος Χέιλσχαμ πρότεινε τόσο η Ελισάβετ όσο και η αδερφή της να μεταφερθούν στον Καναδά για να αποφύγουν τα δυσάρεστα των βομβαρδισμών. Την πρόταση αυτή απέρριψε η μητέρα τους η οποία είπε: «τα παιδιά δεν φεύγουν χωρίς εμένα. Δεν φεύγω χωρίς τον Βασιλιά. Και ο Βασιλιάς δεν θα φύγει ποτέ». Έτσι, οι πριγκίπισσες έμειναν στο Κάστρο του Μπαλμόραλ μέχρι τα Χριστούγεννα του 1939 που μετακόμισαν στο Σάντρινγχαμ στο Νόρφολκ.

Από τον Φεβρουάριο του 1940 ζούσαν στο Royal Lodge, στο Γουίνδσορ μέχρι να μετακομίσουν στο Κάστρο του Γουίνδσορ  όπου έζησαν για πέντε χρόνια.

Το πρώτο ραδιοφωνικό μήνυμα

Η βασιλική οικογένεια έκανε ό,τι περνούσε από το χέρι της για να βοηθήσει στον πόλεμο. Το 1940, η 14χρονη Ελισάβετ απηύθυνε το πρώτο της ραδιοφωνικό μήνυμα μέσω του BBC με το οποίο απευθύνθηκε σε όλα τα παιδιά της Βρετανίας.

Το 1942 η Ελισάβετ πήρε τον τίτλο του Συνταγματάρχη και στα 18α της γενέθλια άλλαξε ο νόμος έτσι ώστε να μπορεί να έχει ρόλο όσο ο πατέρας της θα ήταν σε υποχρεώσεις στο εξωτερικό. Η Ελισάβετ δεν έμεινε στους τίτλους. Εκπαιδεύτηκε ως οδηγός και μηχανικός και πήρε και τον τιμητικό τίτλο του υποδιοικητή του στρατού.

Η ημέρα της λήξης του πολέμου βρίσκει την Ελισάβετ και την Μαργαρίτα να πανηγυρίζουν με τους συμπολίτες τους στους δρόμους του Λονδίνου χωρίς κανείς να τις καταλάβει. Σε μια από τις σπάνιες συνεντεύξεις της διηγείτο: «Ζητήσαμε από τους γονείς μας αν μπορούμε να βγούμε στους δρόμους και να ζήσουμε αυτό το γεγονός. Θυμάμαι ότι ήμασταν τρομοκρατημένες μην τυχόν μας αναγνωρίσουν. Θυμάμαι ανθρώπους να κρατιούνται χέρι χέρι και και τρέχουν στους δρόμους. Ήταν ένα ανθρώπινο ποτάμι χαράς και ανακούφισης».

Η πρώτη περιοδεία στο εξωτερικό και ο Φίλιππος

Η Ελισάβετ ως Πριγκίπισσα έκανε το 1947 την πρώτη της περιοδεία στο εξωτερικό και συγκεκριμένα στη Νότια Αφρική.

Η Ελισάβετ είχε ήδη συναντήσει πολλές φορές τον μελλοντικό της σύζυγο Πρίγκιπα Φίλιππο της Ελλάδας και τη Δανίας. Η ίδια είχε δηλώσει ότι τον είχε ερωτευτεί από όταν ήταν 13 ετών και μάλιστα είχαν συχνή αλληλογραφία. Πέρασαν 8 χρόνια και στα 21 της ανακοινώθηκε ο αρραβώνας της στις 9 Ιουλίου του 1947.

Πολλοί από τους συμβούλους του Βασιλιά αλλά και η μητέρα της Ελισάβετ διαφωνούσαν με την ιδέα του γάμου τους. Θεωρούσαν λίγο τον Φίλιππο παρά την ευγενική του καταγωγή. Ήταν ένας πρίγκιπας χωρίς σπίτι ή βασίλειο.

Πριν τον γάμο τους ο Φίλιππος απαρνήθηκε τους τίτλους ευγενείας του και από Έλληνας ορθόδοξος έγινε Αγγλικανός. Πήρε το επίθετο Μαουντμπάτεν από την πλευρά της μητέρας του και λίγο πριν τον γάμο έγινε ο Δούκας του Εδιμβούργου.

Η Ελισάβετ και ο Φίλιππος παντρεύτηκαν στις 20 Νοεμβρίου του 1947 στο Αβαείο του Γουέστμινστερ. Ένας γάμος με 2.500 δώρα από όλο τον κόσμο. Κι επειδή η Βρετανία δεν είχε ορθοποδήσει ακόμα από τον πόλεμο η Ελισάβετ χρησιμοποίησε κουπόνια για να αγοράσει τα υλικά για το νυφικό της που σχεδίασε ο Norman Hartnell.

Ηχηρές απουσίες από τον γάμο καθώς δεν προσκλήθηκαν τόσο οι τρεις αδερφές του Φίλιππου λόγω των σχέσεών τους με την Γερμανία όσο και ο πρώην Βασιλιάς Έντουαρντ ο 8ος και θείος της Ελισάβετ.

Η γέννηση του Καρόλου

Η Ελισάβετ γέννησε τον πρώτο της γιο τον Πρίγκιπα Κάρολο στις 14 Νοεμβρίου 1948. Δυο χρόνια αργότερα, το 1950 γεννήθηκε η Πριγκίπισσα Άννα.

Η στέψη της Βασίλισσας Ελισάβετ

Το 1951 η υγεία του πατέρα της και Βασιλιά επιδεινώθηκε και έτσι η Ελισάβετ ανέλαβε τις υποχρεώσεις του. Όσο εκείνη ήταν σε περιοδείες στο εξωτερικό ο προσωπικός της γραμματέας εξέδωσε διάταγμα για την διαδοχή σε περίπτωση που ο πατέρας της έφευγε από την ζωή.

Στις 6 Φεβρουαρίου 1952 και ενώ βρισκόταν στην Κένυα με τον Φίλιππο την ενημέρωσαν ότι ο πατέρας της απεβίωσε και εκείνη πλέον ήταν η Βασίλισσα της Βρετανίας. Η Λίλιμπετ έπρεπε να διαλέξει ένα όνομα και αυτό φυσικά ήταν το Ελισάβετ.

Κι ενώ με την άνοδό της στον θρόνο όλοι πίστευαν ότι θα έπαιρνε το επίθετο του συζύγου της, το Μάουντμπατεν η Ελισάβετ άκουσε την συμβουλή του τότε πρωθυπουργού Γουίνστον Τσόρτσιλ και της γιαγιάς της και διατήρησε το επίθετο των Γουίνδσορ. Αυτό, δεν άρεσε καθόλου στον Φίλιππο. Το χάπι χρυσώθηκε πολλά χρόνια μετά όταν πέθανε η γιαγιά της Ελισάβετ και παραιτήθηκε ο Τσόρτσιλ και έτσι, υιοθετήθηκε το επίθετο Μαουντμπάτεν – Γουίνδσορ το 1960.

Η ταραχώδης σχέση με την αδερφή της

Κι ενώ, ήταν σε εξέλιξη οι διεργασίες για την στέψη, η Πριγκίπισσα Μαργαρίτα ζήτησε από την αδερφή της την άδεια να παντρευτεί τον Πίτερ Τάουνσεντ έναν άνδρα μεγαλύτερό της κατά 16 χρόνια, διαζευγμένο με δυο γιούς από τον προηγούμενο γάμο του. Η Βασίλισσα της ζήτησε να περιμένει έναν χρόνο ελπίζοντας ότι ο έρωτας θα ξεθυμάνει και όλα θα περάσουν. Κι αυτό, γιατί τόσο ηχηρά ονόματα της πολιτικής ήταν ενάντια σε αυτό τον γάμο αλλά και η Εκκλησία της Αγγλίας δεν επέτρεπε τον γάμο αν έχει προηγηθεί διαζύγιο. Αν η Μαργαρίτα προχωρούσε σε πολιτικό γάμο θα έπρεπε να απαρνηθεί το δικαίωμά της στην διαδοχή. Το 1960 η Μαργαρίτα παντρεύτηκε τον Άντονι Άρμστρονγκ Τζόουνς ο οποίος χρίστηκε και Κόμης του Σνόουντον. Το ζευγάρι χώρισε το 1978 και η Μαργαρίτα δεν ξαναπαντρεύτηκε.

Μια στέψη που μεταδόθηκε τηλεοπτικά για πρώτη φορά

Η τελετή της στέψης έγινε στο Αβαείο του Γουέστμινστερ και μεταδόθηκε τηλεοπτικά για πρώτη φορά. Έγινε όπως είχε προγραμματισθεί στις 2 Ιουνίου 1953 παρά το γεγονός ότι στις 24 Μαρτίου πέθανε η Βασίλισσα Μαίρη, γιαγιά της Ελισάβετ. Ο λόγος που έγινε κανονικά η τελετή ήταν ότι η γιαγιά είχε ζητήσει να γίνουν όλα σύμφωνα με το πρόγραμμα.

Αργυρό Ιωβηλαίο

Πολλές περιοδείες σε όλο τον κόσμο, απώλειες αποικιών και πολιτικές κρίσεις στο εσωτερικό μετά φτάνουμε στις 1977, όταν η Βασίλισσα Ελισάβετ γιόρτασε το Αργυρό Ιωβηλαίο. Η δημοτικότητά της παρά τα όποια παρατράγουδα που μεσολάβησαν ήταν στο απόγειό της και οι εορτασμοί ήταν πραγματικά εντυπωσιακοί και λαμπεροί. Το 1978 ανέχθηκε όπως είχε πει και η ίδια την επίσκεψη στο Μπάκινγχαμ του ζεύγους Τσαουσκέσκου της Ρουμανίας παρά το γεγονός ότι όπως είχε πει σε ιδιωτική συζήτηση: «είχαν αίμα στα χέρια τους». Η επόμενη χρονιά (1979) ήταν από τις πιο δύσκολες. Ένας από τους πιο έμπιστους υπαλλήλους της αποκαλύφθηκε ότι ήταν κατάσκοπος της Μόσχας και την ίδια χρονιά ο θείος του Φίλιππου Λόρδος Μαουντμπάτεν δολοφονήθηκε από τον ΙΡΑ.

Δυο απόπειρες δολοφονίας εναντίον της Βασίλισσας και μια εναντίον του Κάρολου και της Νταϊάνας

Το 1981 και έξι εβδομάδες πριν από τον γάμο του Κάρολου με την Νταϊάνα η Βασίλισσα δέχθηκε έξι πυροβολισμούς οι οποίοι ευτυχώς αστόχησαν ενώ έκανε ιππασία. Η αστυνομία ανακάλυψε ότι τα πυρά ήταν άσφαιρα και δράστης ήταν ένας 17χρονος ο Μάρκους Σάρτζεντ ο οποίος καταδικάστηκε σε πέντε χρόνια φυλάκιση.

Μήνες αργότερα και ενώ επισκεπτόταν τη Νέα Ζηλανδία σύμφωνα με απόρρητα έγγραφα που ήρθαν στο φως το 2018 άλλος ένας 17χρονος ο Κρίστοφερ Τζον Λιούις πυροβόλησε εναντίον της Βασίλισσας την ώρα της παρέλασης που γινόταν προς τιμήν της αλλά ευτυχώς αστόχησε. Και αυτός συνελήφθη και καταδικάστηκε σε τρία χρόνια φυλάκιση. Μάλιστα, ο ίδιος και ενώ ήταν έγκλειστος σε ψυχιατρική κλινική προσπάθησε να αποδράσει για να δολοφονήσει τον Κάρολο και την Νταϊάνα και τον μικρούλη τότε Γουίλιαμ που επισκέπτονταν την χώρα.

Εισβολή στην κρεβατοκάμαρα της Βασίλισσας

Στις 9 Ιουλίου του 1982 η Ελισάβετ δέχθηκε έναν απρόσκλητο επισκέπτη στην κρεβατοκάμαρά της. Ο Μάικλ Φάγκαν βρίσκοντας μια τρύπα στην ασφάλεια του Παλατιού μπήκε σαν κύριος στο Μπάκινγχαμ και χρειάστηκε η Βασίλισσα να τηλεφωνήσει δυο φορές στην ασφάλεια για να την σώσουν.

Βασιλική σαπουνόπερα και η σχέση με την Θάτσερ

Ο Τύπος την δεκαετία αυτή άρχισε να οργιάζει με την ιδιωτική ζωή των μελών της βασιλικής οικογένειας. Και όχι μόνο. Ειδικά η σχέση της Βασίλισσας με την τότε πρωθυπουργό Μάργκαρετ Θάτσερ ήταν συνέχεια πρωτοσέλιδο και όχι μόνο στα σκανδαλοθηρικά ταμπλόιντ. Η ίδια η Θάτσερ πάντως στην βιογραφία της είχε πει ότι θαύμαζε απεριόριστα την Ελισάβετ και το ίδιο ίσχυε και από την πλευρά της Ελισάβετ η οποία μετά την αντικατάσταση της Θάτσερ από τον Τζον Μέιτζορ την τίμησε όσο κανέναν άλλον πρώην πρωθυπουργό. Ο πρώην πρωθυπουργός του Καναδά, Μπράιαν Μαλρόνεϊ υποστήριξε ότι η Ελισάβετ έπαιξε κομβικό ρόλο στο τέλος του Απαρτχάιντ στη Νότια Αφρική.

1990: Η δεκαετία των μεγάλων απωλειών

Στις 24 Νοεμβρίου του 1992 συμπληρώθηκαν 40 χρόνια από την άνοδο της Ελισάβετ στον θρόνο. Η ίδια περιέγραψε το 1992 ως «φρικτή χρονιά». Τόσο τα δημοσιεύματα για το ύψος του πλούτου που είχε η ίδια – τα οποία δεν ανταποκρίνονταν τόσο στην πραγματικότητα – όσο και τα δημοσιεύματα για τα σύννεφα στους γάμους μελών της οικογένειάς της είχαν καταβάλλει πολύ την Ελισάβετ.

Τον Μάρτιο εκείνης της χρονιάς ο Πρίγκιπας Άντριου και η σύζυγός του Σάρα χώρισαν. Ένα μήνα αργότερα η κόρη της πριγκίπισσα Άννα χώρισε με τον Μαρκ Φίλιπς. Τον Οκτώβριο κατά την διάρκεια επίσκεψής της στην Γερμανία διαδηλωτές στην Δρέσδη της πέταξαν αυγά και το Νοέμβριο μια μεγάλη φωτιά ξέσπασε στο Κάστρο του Γουίνδσορ.

Την ίδια χρονιά οι επικρίσεις για τα δημοσιονομικά του Παλατιού ανάγκασαν την Βασίλισσα Ελισάβετ να εκφωνήσει έναν λόγο σε ασυνήθιστα προσωπικό τόνο. Δυο ημέρες αργότερα ο τότε πρωθυπουργός Τζον Μέιτζορ ανακοίνωσε αλλαγές στα οικονομικά του Παλατιού με την Βασίλισσα να αναλαμβάνει την υποχρέωση να πληρώνει φόρους από την επόμενη χρονιά.

Νταϊάνα

Κι ενώ το 1992 έμπαινε στον τελευταίο μήνα ήρθε η χαριστική βολή. Ή νόμιζαν ότι ήρθε. Τον Δεκέμβριο του 1992 ο Κάρολος και η Νταϊάνα ανακοίνωσαν ότι χωρίζουν. Και η χρονιά έκλεισε με την Βασίλισσα Ελισάβετ να καταθέτει αγωγή εναντίον της εφημερίδας Sun αφού δημοσίευσε όλο το Χριστουγεννιάτικο μήνυμά της πριν αυτό καν μαγνητοσκοπηθεί.

«Χωρίστε επιτέλους!»

Κι αν το 1992 ήταν φρικτή χρονιά για την Βασίλισσα Ελισάβετ, τα χρόνια που ακολούθησαν το διαζύγιο του Κάρολου με την Νταϊάνα και οι αποκαλύψεις για τον γάμο τους έγιναν βραχνάς για το Παλάτι. Το 1995 μετά από διαβουλεύσεις με τον σύζυγό της, τον πρωθυπουργό Μέιτζορ και τον Αρχιεπίσκοπο του Κάντερμπερι αποφασίστηκε η Ελισάβετ να στείλει μια επιστολή στον Κάρολο και την Νταϊάνα με την οποία τους ζητούσε να πάρουν διαζύγιο.

Ο θάνατος της Νταϊάνας και η κατακραυγή

Έναν χρόνο μετά το διαζύγιο, τον Αύγουστο του 1997 η Νταϊάνα σκοτώνεται σε τροχαίο στο Παρίσι. Η Βασίλισσα τότε ήταν διακοπές με μέλη της οικογένειάς της στο Μπαλμόραλ. Μαζί της ήταν και οι δυο γιοί της Νταϊάνας ο Γουίλιαμ και ο Χάρι. Επί 5 ημέρες η Ελισάβετ και ο Φίλιππος είχαν τα δυο εγγόνια τους συνεχώς μαζί τους προκειμένου να θρηνήσουν για το χαμό της μητέρας τους αλλά και για να τους προστατεύσουν από τα αδηφάγα ΜΜΕ.

Στα φάουλ εκείνων των ημερών, που φυσικά καταλογίστηκαν στην Βασίλισσα Ελισάβετ, ήταν η απόλυτη απομόνωση των πρώτων ημερών μετά τον θάνατο της Νταϊάνας και το γγεγονός ότι η συμαία δεν κυμάτισε μεσίστια στο Παλάτι του Μπάκινγχαμ.

Υπό την πίεση του κόσμου η Ελισάβετ συμφώνησε να επιστρέψει στο Λονδίνο και να κάνει διάγγελμα και μάλιστα σε ζωντανή σύνδεση στις 5 Σεπτεμβρίου μια ημέρα πριν την κηδεία της Νταϊάνας. Αυτό, ήταν ικανό να εξαλείψει οποιαδήποτε εχθρότητα υπήρχε από την κοινή γνώμη απέναντι στην Βασίλισσα.

Χρυσό Ιωβηλαίο εν μέσω θανάτων

Και τα χρόνια περνούσαν και φτάσαμε στο 2002, όταν η Ελισάβετ γιόρτασε το Χρυσό Ιωβηλαίο. Κι ενώ όλοι νόμιζαν ότι οι εορτασμοί δεν θα ήταν σαν τους προηγούμενους καθώς με έναν μήνα διαφορά πέθαναν η αδερφή της Μαργαρίτα και η μητέρα της Ελισάβετ, η Βασίλισσα έκανε μια μεγαλοπρεπή περιοδεία που ξεκίνησε στην Τζαμάικα τον Φεβρουάριο.

Η υγεία της άρχισε να επιδεινώνεται το 2003 όταν αναγκάστηκε να υποβληθεί σε εγχείριση και στα δυο της γόνατα. Τον Οκτώβριο του 2006 δεν παρέστη στα εγκαίνια του νέου γηπέδου της Άρσεναλ λόγω πόνων στην πλάτη.

Διαμαντένιο Ιωβηλαίο

Η Ελισάβετ γνώρισε την παγκόσμια αποθέωση με την ομιλία της στην Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ για δεύτερη φορά το 2010 και με τον γ.γ. του Οργανισμού να αναφέρεται σ’ εκείνη ως το σημείο αναφοράς της εποχής μας. Τον Οκτώβριο του 2011 έκανε την τελευταία της επίσκεψη στην Αυστραλία που ήταν η 16η από το 1954.

Τα 60 χρόνια της Ελισάβετ στον θρόνο ήταν άλλο ένα ρεκόρ που έσπαγε η Λίλιμπετ.

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες

Η Ελισάβετ είχε κηρύξει την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων του 1976 στο Μόντρεαλ και επίσης είχε κηρύξει την έναρξη των Ολυμπιακών και Παραολυμπιακών αγώνων του Λονδίνου. Η ίδια μάλιστα πρωταγωνίστησε σε ένα μικρό φιλμ μαζί με τον ηθοποιό Ντάνιελ Κρεγκ ως Τζέιμς Μποντ.

Στις 4 Απριλίου του 2013 της απονεμήθηκε τιμητικό BAFTA για την στήριξη του Βρετανικού Κινηματογράφου και την αποκάλεσαν το «πιο αξιομνημόνευτο κορίτσι του Τζέιμς Μποντ».

Μια από τις μεγάλες αγάπες της Ελισάβετ ήταν η οδήγηση. Και μετά από το ατύχημα που προκάλεσε όχι η ίδια αλλά ο Φίλιππος, σταμάτησε και η ίδια να κινείται σε δημόσιους δρόμους.

Έχοντας σπάσει κάθε ρεκόρ η Ελισάβετ στις 23 Απριλίου 2019 έγινε η μακροβιότερη μονάρχης μετά και τον θάνατο του Αρχιδούκα του Λουξεμβούργου.

Η κηδεία της και η διαδοχή έτοιμα από καιρό

Η Βασίλισσα έμεινε Βασίλισσα ως το τέλος. Άλλωστε είχε πει ότι δεν σκόπευε να παραιτηθεί από τον θρόνο. Είχε επανηλλειμένα δηλώσει ότι η επιθυμία της ήταν να την διαδεχθεί ο Κάρολος. Τα σχέδια για την κηδεία της είχαν ετοιμαστεί εδώ και δεκαετίες.

Ο θάνατος του Φίλιππου

Ήταν 9 Απριλίου του 2021 όταν ο Πρίγκιπας Φίλιππος, ο αγαπημένος της σύζυγος, ο άνθρωπος που την αποκαλούσε Λίλιμπετ έφυγε από την ζωή. Αυτό, ήταν ένα μεγάλο χτύπημα για εκείνη, το οποίο όπως λένε άνθρωποι από το περιβάλλον της δεν κατάφερε να ξεπεράσει ποτέ. Η εικόνα της στην κηδεία του Φίλιππου και η συντριβή της έκαναν τον γύρο του κόσμου. Εκείνη, ήταν στο πλευρό του την ώρα που εκείνος πέθαινε.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις