Παρασκευή, 2 Αυγ.
27oC Αθήνα

Βαθιά συγκίνηση στην υποδοχή των Αμερικανών που απελευθερώθηκαν από τη Ρωσία – Δάκρυα και σφιχτές αγκαλιές μετά από 491 ημέρες

Βαθιά συγκίνηση στην υποδοχή των Αμερικανών που απελευθερώθηκαν από τη Ρωσία – Δάκρυα και σφιχτές αγκαλιές μετά από 491 ημέρες

Ιστορικές στιγμές εκτυλίχθηκαν στην αεροπορική βάση Άντριους στο Μέριλαντ των ΗΠΑ, όταν προσγειώθηκε το αεροπλάνο, που μετέφερε τους Αμερικανούς κρατούμενους, οι οποίοι αφέθηκαν ελεύθεροι από τη Ρωσία, στο πλαίσιο της συμφωνίας ανταλλαγής.

Τζο Μπάινεν και Καμάλα Χάρις υποδέχτηκαν στην Κοινή Βάση Άντριους στο Μέριλαντ τους Αμερικανούς πρώην κρατούμενους της Ρωσίας, ανταλλάσσοντας μεταξύ τους σφιχτές αγκαλιές. Το αεροσκάφος που τους μετέφερε, προσγειώθηκε περί τις 23:40 (06:40 ώρα Ελλάδας).

Πρόκειται για τον δημοσιογράφο της Wall Street Journal, Evan Gershkovich, τον πρώην πεζοναύτη των ΗΠΑ, Paul Whelan και τη Ρωσοαμερικανίδα δημοσιογράφο Alsu Kurmasheva.

Οι πιο συγκλονιστικές σκηνές καταγράφτηκαν όταν οι τρεις αντίκρισαν τους συγγενείς τους, με τις παρακάτω εικόνες να αποτυπώνουν τη βαθιά συγκίνηση.

O Evan Gershkovich συνάντησε την οικογένειά του μετά από 491 ημέρες.

Βλέποντας τη μητέρα του Ella Milman, την αγκάλιασε και τη σήκωσε ψηλά. Στη συνέχεια, ο ίδιος μοίρασε το πιο μεγάλο του χαμόγελο στους δημοσιογράφους, που αποτύπωναν τις κορυφαίες αυτές στιγμές, και συνομίλησε μαζί τους. 

«Ανυπομονούμε να του δώσουμε τη μεγαλύτερη αγκαλιά και να δούμε το γλυκό και γενναίο χαμόγελό του από κοντά», δήλωσαν νωρίτερα οι γονείς του και η αδερφή του.

Ο 32χρονος δημοσιογράφος της Wall Street Journal συνελήφθη στη ρωσική πόλη Εκατερίνμπουργκ τον Μάρτιο του 2023. Οι αρχές τον κατηγόρησαν ότι «συγκέντρωσε μυστικές πληροφορίες» κατά εντολή της CIA σχετικά με ένα εργοστάσιο στρατιωτικού εξοπλισμού – έναν ισχυρισμό που ο Γκέρσκοβιτς, ο εργοδότης του και η κυβέρνηση των ΗΠΑ αρνήθηκαν σθεναρά. Στη συνέχεια, κατηγορήθηκε για κατασκοπεία μετά από μια κλειστή δίκη και τον καταδίκασε σε 16 χρόνια φυλάκισης.

Από την πλευρά του, ο Τζο Μπάιντεν ευχαρίστησε τους συμμάχους του που είπε ότι έκαναν την «σκληρότερη έκκληση» για την απελευθέρωση των κρατουμένων, ενώ η Κάμαλα Χάρις σημείωσε ότι αυτό δείχνει τη «σημασία του να έχεις έναν πρόεδρο που κατανοεί τη δύναμη της διπλωματίας».

Είναι η μεγαλύτερη ανταλλαγή κρατουμένων μετά τον Ψυχρό Πόλεμο, που συμφωνήθηκε μεταξύ Ρωσίας και Δύσης, παρά τις συνεχώς αυξανόμενες πολιτικές εντάσεις μεταξύ των δύο πλευρών.

Ειδικότερα, πρόκειται για ανταλλαγή 26 ατόμων που κρατούνταν στις φυλακές των ΗΠΑ, της Πολωνίας, της Σλοβενίας, της Νορβηγίας, της Ρωσίας και της Λευκορωσίας.

Στο πλαίσιο της επιχείρησης ανταλλαγής, 10 κρατούμενοι, εκ των οποίων:

-2 παιδιά θα μεταφερθούν στη Ρωσία

-13 κρατούμενοι θα μεταφερθούν στη Γερμανία

-3 θα μεταφερθούν στις ΗΠΑ

Για την ανταλλαγή των κρατουμένων έφθασαν στην Άγκυρα συνολικά επτά αεροπλάνα, δύο από τις Ηνωμένες Πολιτείες και από ένα από τη Γερμανία, την Πολωνία, τη Σλοβενία, τη Νορβηγία και τη Ρωσία.

 

Η συμφωνία ανταλλαγής κλείστηκε έπειτα από διαπραγματεύσεις που διήρκεσαν πάνω από έναν χρόνο ανάμεσα στις ΗΠΑ, τη Γερμανία και άλλες τρεις χώρες από τη μια και τη Ρωσία από την άλλη.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις