Παρασκευή, 27 Σεπτ.
30oC Αθήνα

Βέλγιο: Αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις για κυβέρνηση συνασπισμού

Απέτυχαν οι προσπάθειες σχηματισμού κυβέρνησης συνασπισμού στο Βέλγιο καθώς οι μαραθώνιες συνομιλίες που διήρκεσαν δέκα ώρες, με θέμα τον τερματισμό της πολιτικής κρίσης, κατέληξαν σε αδιέξοδο.

Οι βουλευτικές εκλογές που διεξήχθησαν στις 13 Ιουνίου κατέληξαν σε αδιέξοδο καθώς ούτε τα κεντροδεξιά κόμματα από την ολλανδόφωνη Φλάνδρα, ούτε τα κεντροαριστερά κόμματα από τη γαλλόφωνη Βαλονία απέσπασαν καθαρή πλειοψηφία.

Τα δύο “στρατόπεδα” εξακολουθεί να διχάζει το θέμα της διοίκησης και της χρηματοδότησης της επισήμως δίγλωσσης πρωτεύουσας, των Βρυξελλών.

Ο επικεφαλής της διαπραγματευτικής ομάδας για λογαριασμό του γαλλόφωνου Σοσιαλιστικού Κόμματος (PS), Ελιο ντι Ρούπο, δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι δεν υπάρχει συμφωνία για τη μεταρρύθμιση του συστήματος κρατικής χρηματοδότησης, αλλά ότι αναμένει ο ηγέτης του φλαμανδικού εθνικιστικού κόμματος N-VA, Μπαρτ ντε Γουέβερ, να υποχωρήσει στο θέμα.

 Ο Ντι Ρούπο έλαβε εντολή από τον βασιλιά του Βελγίου, Αλβέρτο τον ΄Γ, να σχηματίσει κυβέρνηση συνασπισμού.

 Αλλά όπως δήλωσε σήμερα, οι δύο αντίπαλες πλευρές απλώς είναι “ασύμβατες” και είπε στο N-VA να “βγάλει τα δικά του συμπεράσματα από αυτό” δίνοντας έτσι την πιθανότητα συνεργασίας σε άλλα, μικρότερα κόμματα.

Ο Ντε Γουέβερ στο παρελθόν είχε δηλώσει ότι ήλπιζε να δει μία κυβέρνηση συνασπισμού να σχηματίζεται τον Οκτώβριο, στη μέση της εξάμηνης εναλλασσόμενης προεδρίας της Ε.Ε από το Βέλγιο.

Ωστόσο, το 2007, μετά τις τελευταίες εκλογές, χρειάστηκαν εννέα μήνες για να σχηματιστεί κυβέρνηση, σε μία εποχή που δεν υπήρχε τέτοια πόλωση στην πολιτική σκηνή της χώρας.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε