Η υπόθεση των παρακολουθήσεων στην Ελλάδα βρέθηκε σήμερα στο επίκεντρο της επιτροπής PEGAS του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, με τις ακροάσεις Ελλήνων δημοσιογράφων και αξιωματούχων.
Η PEGAS, η Επιτροπή του ΕΚ που έχει συσταθεί για τη διερεύνηση χρήσης κατασκοπευτικού λογισμικού από κυβερνήσεις της ΕΕ, κάλεσε σε ακρόαση το δημοσιογράφο, Θανάση Κουκάκη, που έχει καταγγείλει την παρακολούθησή του με το κατασκοπευτικό λογισμικό Predator, το δημοσιογράφο Σταύρο Μαλιχούδη που επίσης έχει καταγγείλει την παρακολούθησή του και τη δημοσιογράφο Ελίζα Τριανταφύλλου, η οποία διερευνά την υπόθεση. Οι τρεις δημοσιογράφοι κατέθεσαν για πάνω από μιάμιση ώρα, απαντώντας στις ερωτήσεις των ευρωβουλευτών της επιτροπής PEGA.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ο Θανάσης Κουκάκης και ο Σταύρος Μαλιχούδης υποστήριξαν ότι το δημοσιογραφικό τους έργο οδήγησε στη στοχοποίησή τους και την παρακολούθηση των τηλεφώνων τους. Ο κ. Κουκάκης σημείωσε ότι η παρακολούθησή του δεν θα είχε τεθεί στο σωστό πλαίσιο χωρίς την εξεταστική επιτροπή του ΕΚ και τους ελέγχους που πραγματοποιήθηκαν στα τηλέφωνα των ευρωβουλευτών, με τους οποίους αποκαλύφθηκε ότι το τηλέφωνο του ευρωβουλευτή Νίκου Ανδρουλάκη είχε τεθεί επίσης στο στόχαστρο. «Έχετε ένα πρόσθετο λόγο να διερευνήσετε αυτή την υπόθεση», είπε ο Θ. Κουκάκης απευθυνόμενος στους ευρωβουλευτές. «’Οταν η ΕΥΠ παρακολουθούσε τον ευρωβουλευτή, Νίκο Ανδρουλάκη, τον άκουγε να μιλάει και μαζί σας», πρόσθεσε.
Μεταξύ άλλων, ο Θ. Κουκάκης έθιξε την αδυναμία του νομοθετικού πλαισίου της ΕΕ να ελέγχει συστήματα spyware. “Τo νομοθετικό πλαίσιο της Eυρώπης τρέχει με ταχύτητες kilobyte όταν το spyware είναι τεχνολογίας 5G. Είμαστε ανοχύρωτοι σε όλες τις χώρες», ανέφερε ο Έλληνας δημοσιογράφος.
Από την πλευρά του, ο Σ. Μαλιχούδης σημείωσε ότι κατά την περίοδο της παρακολούθησής του, είχε ξεκινήσει συνομιλίες για τη δημιουργία ενός διεθνούς δικτύου δημοσιογράφων για προσφυγικά θέματα, με αποτέλεσμα να έχουν αποκαλυφθεί ευαίσθητες πληροφορίες σχετικά με δημοσιογράφους σε άλλες χώρες.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Η Ελίζα Τριανταφύλλου μίλησε για το ερευνητικό της έργο σχετικά με τη χρήση κατασκοπευτικού λογισμικού στην Ελλάδα. Η κα Τριανταφύλλου διαπίστωσε ότι οι επίσημες έρευνες για παραβιάσεις της ιδιωτικής ζωής φαίνεται να προχωρούν με αργούς ρυθμούς, ενώ οι έρευνες για διαρροές στα μέσα ενημέρωσης πολύ ταχύτερα. Υποστήριξε ότι απαιτούνται αξιόπιστες έρευνες σχετικά με τις δραστηριότητες της εταιρείας παροχής κατασκοπευτικού λογισμικού Intellexa.
Οι ευρωβουλευτές συμφώνησαν ότι πρέπει να διερευνηθούν επειγόντως οι εταιρείες κατασκοπευτικού λογισμικού, επισημαίνοντας τον κίνδυνο καταστροφής αποδεικτικών στοιχείων, ενώ τόνισαν τις αρνητικές συνέπειες του θέματος για τη δημοκρατία, την ελευθερία των μέσων ενημέρωσης και την ελευθερία της έκφρασης. Οι ευρωβουλευτές έδειξαν ενδιαφέρον για το θέμα των αδειών εξαγωγής κατασκοπευτικού λογισμικού στην Ελλάδα αλλά και στην Κύπρο.
Στο δεύτερο μέρος της συζήτησης οι ευρωβουλευτές συνομίλησαν με τον γ.γ. του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Αθανάσιο Στάβερη, με τον γ.γ. του Υπουργείου Δικαιοσύνης, Πάνο Αλεξανδρή και με τον πρόεδρο της ΑΔΑΕ, Χρήστο Ράμμο, ο οποίος μίλησε για τον εποπτικό ρόλο της Αρχής και τους νομικούς περιορισμούς που αντιμετωπίζει, όσον αφορά τις εισαγγελικές διώξεις.
Πηγή ΑΠΕ ΜΠΕ