Ο ιδρυτής του WikiLeaks Τζούλιαν Ασάνζ δεν κρατείται πλέον σε απομόνωση και η κατάσταση της υγείας του βελτιώνεται.
Αυτό δήλωσε σήμερα ο Κρίστιν Χράφνσον, συνάδελφος και εκπρόσωπος του Τζούλιαν Ασάνζ, που κρατείται σε φυλακή στο Λονδίνο και μάχεται για να μην εκδοθεί στις ΗΠΑ, όπου βρίσκεται αντιμέτωπος με 18 κατηγορίες.
Μεταξύ των κατηγοριών που αντιμετωπίζει ο Ασάνζ είναι για υποκλοπές από κυβερνητικούς ηλεκτρονικούς υπολογιστές και παραβίασης του νόμου περί κατασκοπείας και αν καταδικαστεί μπορεί να περάσει δεκαετίες στη φυλακή.
Οι υποστηρικτές του έχουν εκφράσει ανησυχίες για την κατάσταση της υγείας του αφού ο ίδιος εμφανίστηκε σε σύγχυση κατά τη διάρκεια ακροαματικής διαδικασίας τον Οκτώβριο, πασχίζοντας να θυμηθεί την ηλικία του και υποστηρίζοντας ότι δεν είναι σε θέση να σκεφθεί λογικά.
«Τον είδα πριν από περίπου 10 ημέρες. Έχει βελτιωθεί χάρη στις πιέσεις της νομικής του ομάδας, της κοινής γνώμης και, παραδόξως, άλλων κρατουμένων στη φυλακή Μπέλμαρς για να τον βγάλουν από την απομόνωση», δήλωσε ο Χράφνσον σε συνέντευξη Τύπου ενόψει της ακροαματικής διαδικασίας για την έκδοση του Ασάνζ που ξεκινά την επόμενη εβδομάδα.
Ο γεννημένος στην Αυστραλία Ασάνζ απασχόλησε τα διεθνή πρωτοσέλιδα στις αρχές του 2010 όταν ο ιστότοπος WikiLeaks δημοσιοποίησε ένα απόρρητο στρατιωτικό βίντεο των ΗΠΑ που έδειχνε μια επίθεση με ελικόπτερα Απάτσι το 2007 που είχαν αποτέλεσμα τον θάνατο δώδεκα ανθρώπων στη Βαγδάτη, περιλαμβανομένων δύο μελών του προσωπικού του πρακτορείου ειδήσεων Reuters. Αργότερα, ο ιστότοπος προκάλεσε την οργή της Ουάσινγκτον, δημοσιοποιώντας απόρρητα έγγραφα και τηλεγραφήματα από πρεσβείες.
Ο Ασάνζ έχει κατ’ επανάληψη δηλώσει ότι τα νομικά του δεινά έχουν πολιτικά κίνητρα, παρουσιάζοντας τον εαυτό του ως πρωτεργάτη της ελευθερίας του λόγου που διώκεται επειδή αποκάλυψε την κατάχρηση εξουσίας. Ωστόσο, οι επικριτές του τον παρουσιάζουν ως μια επικίνδυνη προσωπικότητα, συνωμότη των ρωσικών προσπαθειών για υπονόμευση της Δύσης.
Βλάβες στην υγεία του Ασάνζ καταγγέλλει ο πατέρας του
Ο πατέρας του Τζον Σίπτον δήλωσε ότι ο παρατεταμένος εγκλεισμός του Ασάνζ έχει προκαλέσει βλάβες στην υγεία του. «Το αδιάκοπο άγχος που βιώνει ο Τζούλιαν εδώ και 10 χρόνια έχει πραγματικά επιβλαβείς επιπτώσεις», δήλωσε σήμερα στην τηλεόραση του BBC. «Φαντάζομαι ότι θα ανησυχεί πραγματικά διότι το να σταλεί στις ΗΠΑ είναι θανατική καταδίκη».
Μια ομάδα 117 γιατρών κατήγγειλε τα «ψυχολογικά βασανιστήρια» που υφίσταται ο ιδρυτής του οργανισμού WikiLeaks, την ώρα που ο Τζούλιαν Ασάνζ απειλείται με έκδοση στις ΗΠΑ, όπου κατηγορείται για κατασκοπεία, ενώ την υποστήριξή της στον Αυστραλό εξέφρασε επίσης η μη κυβερνητική οργάνωση Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα (Reporters sans frontières, RSF).
Σε επιστολή που δημοσιεύεται στη βρετανική ιατρική επιθεώρηση The Lancet, η ομάδα των γιατρών από 18 χώρες κατηγορεί τις βρετανικές αρχές ότι παραβιάζουν το θεμελιώδες δικαίωμα του Ασάνζ να έχει πρόσβαση σε ιατρική περίθαλψη, μία εβδομάδα πριν από την εξέταση από τη βρετανική δικαιοσύνη του αιτήματος έκδοσης του 48χρονου Αυστραλού, που συνεχίζει να κρατείται στη φυλακή υψίστης ασφαλείας Μπέλμαρς.
«Αν ο Ασάνζ πέθαινε σε βρετανική φυλακή», όπως προειδοποιούσε ο ειδικός εισηγητής του ΟΗΕ για το ζήτημα των βασανιστηρίων Νιλς Μέλτσερ, «αυτό πρακτικά θα σήμαινε ότι βασανίστηκε μέχρι θανάτου», τονίζουν οι υπογράφοντες την επιστολή.
Αφότου ο Τζούλιαν Ασάνζ εξετάστηκε από γιατρό το 2015 στην πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο, όπου είχε βρει καταφύγιο τρία χρόνια νωρίτερα, οι συστάσεις των γιατρών «αγνοούνται μόνιμα», προσθέτουν.
Οι γιατροί καταγγέλλουν την «πολιτικοποίηση θεμελιωδών αρχών της ιατρικής, οι επιπτώσεις της οποίας υπερβαίνουν την υπόθεση» του Ασάνζ. «Απαιτούμε από τις κυβερνήσεις να βάλουν τέλος στον βασανισμό του κ. Ασάνζ και να του εγγυηθούν πρόσβαση σε καλύτερη περίθαλψη, πριν να είναι πολύ αργά», καταλήγουν.