Την άγρια γυναικοκτονία που συνέβη στη Βενετία τον Νοέμβριο 2023 με θύμα μία 22χρονη φοιτήτρια, αναβίωσε την Τρίτη (03.12.2024) το Κακουργιοδικείο της ιταλικής πόλης που υπέβαλε ισόβια κάθειρξη στον δράστη και πρώην σύντροφο του θύματος.
Το δικαστήριο της Βενετίας έκρινε ένοχο τον 22χρονο φοιτητή Φίλιπο Τουρέτα για την στυγερή γυναικοκτονία σε βάρος της πρώην συντρόφου του, Τζούλια Τσεκετίν, καθώς ο δράστης κατακρεούργησε το σώμα της κοπέλας με 75 μαχαιριές, το τύλιξε σε μαύρες σακούλες και το πέταξε κοντά σε λίμνη της περιοχής.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Σε βάρος του επιβλήθηκε και αποζημίωση ύψους 760.000 ευρώ.
Αν και ανακουφισμένος από την απόφαση, ο πατέρας της Τζούλια ξεκαθάρισε πως η καταπολέμηση τέτοιων εγκλημάτων είναι η πρόληψη.
«Η έμφυλη βία δεν μπορεί να καταπολεμηθεί με ποινές κάθειρξης, αλλά με την πρόληψη», είπε συγκεκριμένα ο Τζίνο Τσεκετίν.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
«Δεν είμαι υπέρ της συγχώρεσης. Δεν θα συγχωρέσω ποτέ αυτόν που σκότωσε την ανιψιά μου ούτε εκείνους που βλάπτουν τις γυναίκες», ξέσπασε ο θείος της κοπέλας, Αντρέα Καμερότο.
Ο δικηγόρος του κατηγορουμένου, Τζιοβάνι Καρούζο, είχε κρίνει υπερβολικό το αίτημα της επιβολής ποινής ισόβιας κάθειρξης, υποστηρίζοντας πως ο πελάτης του, ο οποίος ομολόγησε τις πράξεις του, «δεν ήταν ο Πάμπλο Εσκομπάρ», ο διάσημος βαρόνος ναρκωτικών από την Κολομβία.
Στη δίκη που ξεκίνησε σε βάρος του Τουρέτα, ο δικηγόρος του προσπάθησε να περάσει στην υπερασπιστική γραμμή πως η γυναικοκτονία δεν ήταν ένα προμελετημένο έγκλημα, αν και οι αρχές δεν φαίνεται να το αναγνώρισαν.
Ο εισαγγελέας Αντρέα Πετρόνι, υποστήριξε πως ο Τουρέτα συμπεριφέρθηκε με «ιδιαίτερη βιαιότητα» προς τη σύντροφό του, προτού τραπεί σε φυγή με το θύμα μέσα στο αυτοκίνητό του.
Η σορός της φοιτήτρια Βιοϊατρικής στην Πάντοβα (πανεπιστημιακή πόλη σε απόσταση 40 χλμ από τη Βενετία), βρέθηκε μία εβδομάδα μετά την εξαφάνισή της, σε μία χαράδρα κοντά σε μία λίμνη. Λίγες ώρες μετά ο Τουρέτα συνελήφθη κοντά Λειψία της Γερμανίας.
Η γυναικοκτονία της Τζούλια Καρούζο, συντάραξε ολόκληρη την Ιταλία και πυροδότησε αμέτρητες διαδηλώσεις και τον διάλογο για τη βία που βιώνουν οι γυναίκες καθώς δέχονται συχνά σεξιστικές συμπεριφορές.Διαμαρτυρία στο Μιλάνο για τη δολοφονία της Τζούλια Τσεκετίν – Φωτογραφία αρχείου Reuters – Claudia Greco
Διαμαρτυρία στο Μιλάνο για τη δολοφονία της Τζούλια Τσεκετίν – Φωτογραφία αρχείου Reuters – Claudia Greco
Χιλιάδες άνθρωποι είχαν παραστεί στην κηδεία της και ο πατέρας της είχε ζητήσει οι άνδρες να αμφισβητήσουν την κουλτούρα που τείνει να ευτελίσει τη βία εκ μέρους ανδρών, οι οποίοι μοιάζουν φυσιολογικοί.
Η αδελφή της Τζούλια, Έλενα, είχε απευθύνει έκκληση για μια πολιτισμική επανάσταση, προτρέποντας να «καούν όλα», ένα μήνυμα που στην συνέχεια γράφτηκε σε τοίχους και πανό και συχνά συνοδευόταν από τη φράση: «Η πατριαρχία σκοτώνει».
Από τις 276 δολοφονίες που έχουν καταγραφεί φέτος στην Ιταλία, τα 100 θύματα ήταν γυναίκες. Οι 88 από αυτές δολοφονήθηκαν από φιλικό τους πρόσωπο, οι περισσότερες από σύντροφο ή πρώην σύντροφο.