Ο Χουάν Γκουαϊδό αναγνωρίσθηκε ως μεταβατικός πρόεδρος της Βενεζουέλας από 19 χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, οι οποίες κατηγορήθηκαν αμέσως από τον Νικολάς Μαδούρο ότι «υποστηρίζουν τα πραξικοπηματικά σχέδια» των Ηνωμένων Πολιτειών.
Την ώρα που η διπλωματική υποστήριξη αυξάνεται, ο Χουάν Γκουαϊδό, 35 ετών, προσπαθεί να οργανώσει την υποδοχή της ανθρωπιστικής βοήθειας στην Βενεζουέλα, όπου ο πληθυσμός πλήττεται από την ένδεια τροφίμων και φαρμάκων.
Χθες, την επομένη του ευρωπαϊκού τελεσιγράφου προς τον Νικολάς Μαδούρο να προκηρύξει πρόωρες προεδρικές εκλογές, 19 χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ανάμεσά τους όλες οι σημαντικές ευρωπαϊκές δυνάμεις, προχώρησαν στην αναγνώριση του Χουάν Γκουαϊδό.
Η αναγνώρισή του προκάλεσε τις αντιδράσεις των συμμάχων του Μαδούρο, της Μόσχας και της Αγκυρας, με το Κρεμλίνο να καταγγέλλει «ανάμειξη» στα εσωτερικά της Βενεζουέλας και τον Ερντογάν «να κατηγορεί» την Ευρωπαϊκή Ενωση ότι επιδιώκει την ανατροπή του Μαδούρο παραβιάζοντας την «δημοκρατία».
Οι 19 ευρωπαϊκές χώρες υιοθέτησαν άρα την θέση των ΗΠΑ, του Καναδά και πολλών χωρών της Λατινικής Αμερικής, όπως η Κολομβία και η Βραζιλία.
Η θέση των 19 ευρωπαϊκών χωρών δεν μπόρεσε να γίνει κοινή θέση της ΕΕ εξαιτίας του βέτο τη Ιταλίας σε ευρωπαϊκό κοινό ανακοινωθέν.
Ενδεκα από τις δεκατέσσερις χώρες της Ομάδας της Λίμα, στην οποία συμμετέχουν ο Καναδάς και χώρες της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής, που συνεδρίασαν χθες στην Οτάβα καλούν για αλλαγή κυβέρνησης στο Καράκας «χωρίς την χρήση βίας» και ζητούν από τον στρατό της Βενεζουέλας να ταχθεί στο πλευρό του μεταβατικού προέδρου Χουάν Γκουαϊδό.
Βοήθεια από τις ΗΠΑ
Η αντιπολίτευση της Βενεζουέλας προσπαθεί στο μεταξύ να οργανώσει την υποδοχή της ανθρωπιστικής βοήθειας. Ο Καναδάς υποσχέθηκε χθες 53 εκατομμύρια καναδικά δολάρια (35 εκατομμύρια ευρώ) προς τον λαό της Βενεζουέλας, που προστίθενται στα 20 εκατομμύρια δολάρια που έχει υποσχεθεί η Ουάσινγκτον.
Ο Χουάν Γκουαϊδό δήλωσε ότι τα χρήματα θα χρησιμοποιηθούν για την συγκέντρωση τροφίμων και φαρμάκων σε κέντρα που θα βρίσκονται από την άλλη πλευρά των συνόρων με την Βραζιλία και την Κολομβία, καθώς και σε νησί της Καραϊβικής. Ταυτόχρονα οργανώνει διαδήλωση για να απαιτηθεί από τον στρατό να επιτρέψει την μεταφορά της ανθρωπιστικής αυτής βοήθειας στο έδαφος της Βενεζουέλας.
Ο Γκουαϊδό κατήγγειλε ότι η στρατιωτική διοίκηση της Βενεζουέλας θέλει να κλέψει την ανθρωπιστική βοήθεια προς την χώρα του για να την διανείμει στο όνομα της κυβέρνησης Μαδούρο. Επίσης κατηγόρησε τον Μαδούρο ότι μετέφερε 1,2 δισεκατομμύριο δολάρια στην Ουρουγουάη.
Υποστηριζόμενος από τους συμμάχους του, την Ρωσία, την Κίνα, την Κούβα, την Βόρεια Κορέα και την Τουρκία, ο Νικολάς Μαδούρο, που αποδίδει την κατάσταση της οικονομίας της χώρας του στις αμερικανικές κυρώσεις, απορρίπτει οποιαδήποτε ανθρωπιστική βοήθεια, διότι αυτό «θα άνοιγε την πόρτα σε μία στρατιωτική επέμβαση» κατά της κυβέρνησής του.
Η διεθνής Ομάδα Επαφής που συγκροτήθηκε από την Ευρωπαϊκή Ενωση και πέντε χώρες της Λατινικής Αμερικής (Βολιβία, Κόστα Ρίκα, Ισημερινός, Μεξικό και Ουρουγουάη) θα έχει την Πέμπτη την πρώτη της συνεδρίαση στο Μοντεβιδέο.
«Δεν θα συμμετάσχουμε. Το πρόγραμμά μας είναι ξεκάθαρο: να σταματήσει ο σφετερισμός, μία μεταβατική κυβέρνηση και ελεύθερες εκλογές…δεν θα πέσουμε στην παγίδα του ψεύτικου διαλόγου», επανέλαβε ο Χουάν Γκουαϊδό, ο οποίος θεωρεί τον Νικολάς Μαδούρο σφετεριστή της εξουσίας διότι εξελέγη σε μία ψηφοφορία που αμφισβητήθηκε από την αντιπολίτευση της Βενεζουέλας και το μεγαλύτερο μέρος της διεθνούς κοινότητας, με τους πολιτικούς του αντιπάλους στην φυλακή ή στην εξορία.
Ο Μαδούρο λέει ότι θέλει από την Ομάδα Επαφής να υπάρξει ένας χώρος «διαλόγου», ενώ έχει ζητήσει γραπτώς τη βοήθεια και τη μεσολάβηση του πάπα.
Δεν συμμετέχει ο ΟΗΕ
Για να διαφυλάξει την «αξιοπιστία» του, ο ΟΗΕ αποφάσισε να μην συμμετάσχει σε καμία από τις ομάδες που συζητούν την Βενεζουέλα και ο γενικός γραμματέας Αντόνιο Γκουτέρες δήλωσε διατεθειμένος να «βοηθήσει» και τα δύο στρατόπεδα να φθάσουν σε πολιτική λύση.
Ο Χουάν Γκουαϊδό, ο οποίος πρόσφερε αμνηστία στους στρατιωτικούς που θα τεθούν στο πλευρό του, υπολογίζει σε μία ακόμη ημέρα κινητοποιήσεων της αντιπολίτευσης στις 12 Φεβρουαρίου για να διατηρήσει την πίεση επί του καθεστώτος.
Σύμφωνα με την μκο Foro, σχεδόν χίλιοι άνθρωποι έχουν συλληφθεί τις τελευταίες εβδομάδες από την έναρξη των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων.
«Ανάμεσα στις 21 και τις 31 Ιανουαρίου, πραγματοποιήθηκαν 966 συλλήψεις…700 άτομα παραμένουν στην φυλακή», δήλωσε ο διευθυντής της οργάνωσης Αλφρέντο Ρομέρο.
Οι κάτοικοι της Βενεζουέλας, με τεράστια αποθέματα πετρελαίου, που κάποτε υπήρξε η πλουσιότερη χώρα της Λατινικής Αμερικής, αντιμετωπίζουν σοβαρές ελλείψεις ειδών διατροφής και φαρμάκων, καθώς και καλπάζοντα πληθωρισμό, 10.000.000% το 2019, σύμφωνα με το ΔΝΤ. Από το 2015, 2,3 εκατομμύρια άνθρωποι, επί πληθυσμού 31 εκατομμυρίων, επέλεξαν την έξοδο από την χώρα τους.