Η κατάσταση στην Βενεζουέλα είναι οριακή. Πραγματικά όλα κρέμονται από μία κλωστή και κανείς δεν μπορεί να πει με σιγουριά ότι τα χειρότερα... δεν θα έρθουν.
Τουλάχιστον 42 άνθρωποι τραυματίσθηκαν κατά τις συγκρούσεις στην διεθνή γέφυρα Σιμόν Μπολίβαρ που συνδέει την Κολομβία με την Βενεζουέλα, μέσω της οποίας η αντιπολίτευση στον Νικολάς Μαδούρο επιχειρεί να μεταφέρει την ανθρωπιστική βοήθεια, σύμφωνα με τις υπηρεσίες Πρώτων Βοηθειών. Η γέφυρα έκλεισε με διαταγή του Καράκας.
Οι τραυματίες είναι Βενεζουελάνοι που προσπαθούσαν να περάσουν στο έδαφος της Βενεζουέλας μεταφέροντας ανθρωπιστική βοήθεια, όταν απωθήθηκαν από τις δυνάμεις ασφαλείας που έκαναν χρήση δακρυγόνων. Δεκατέσσερις χρειάσθηκε «να μεταφερθούν» για να λάβουν ιατρική βοήθεια, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο (AFP) υπάλληλος της υπηρεσίας Πολιτικής Προστασίας που δεν κατονομάσθηκε.
Βενεζουέλα: 5 τραυματίες από σφαίρες διακομίστηκαν στο γενικό νοσοκομείο της Χοράιμα στην Μπόα Βίστα
Δύο ασθενοφόρα που μετέφεραν πολίτες που τραυματίστηκαν από σφαίρες κατά τη διάρκεια επεισοδίων με τις δυνάμεις ασφαλείας της Βενεζουέλας εισήλθαν στη Βραζιλία το Σάββατο, καταφέρνοντας να περάσουν τα σύνορα μολονότι ο πρόεδρος Νικολάς Μαδούρο έχει δώσει διαταγή να κλείσουν, ανακοίνωσαν οι βραζιλιάνικες αρχές.
[read4more]
Οι δύο τραυματίες έχουν ήδη εισαχθεί στο γενικό νοσοκομείο της Χοράιμα, στην πόλη Μπόα Βίστα, 215 χιλιόμετρα από τα σύνορα, και οι άλλοι τρεις αναμένεται να φθάσουν στο νοσοκομείο σύντομα, ανακοίνωσε η κυβέρνηση της Πολιτείας Χοράιμα (βόρεια), διευκρινίζοντας ότι η κατάσταση και των πέντε ανθρώπων αυτών είναι «σοβαρή».
Προχθές Παρασκευή, 13 τραυματίες από τη Βενεζουέλα είχαν ήδη διακομιστεί στο ίδιο νοσοκομείο.
Τα ασθενοφόρα μπόρεσαν να περάσουν τα σύνορα που ο πρόεδρος Μαδούρο έδωσε εντολή να κλείσουν την Πέμπτη για να εμποδίσει την έλευση της ανθρωπιστικής βοήθειας που ήθελε να μπει στη χώρα το Σάββατο ο ηγέτης της αντιπολίτευσης και αυτοανακηρυγμένος πρόεδρος Χουάν Γκουαϊδό.
Η γιατρός Κάρλα Σερβίτα, που επέβαινε στο ένα από τα ασθενοφόρα, είπε σε δημοσιογράφους ότι αναμένεται να φθάσουν πολλοί ακόμη τραυματίες στη Βραζιλία, καθώς εκτυλίσσονται βίαιες συγκρούσεις στην άλλη πλευρά των συνόρων, στη Σάντα Ελένα δε Ουαϊρέν, περίπου 20 χιλιόμετρα από τα σύνορα Βενεζουέλας-Βραζιλίας.
Εκπρόσωπος της μη κυβερνητικής οργάνωσης Foro Penal δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο
ότι δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν από «τη στρατιωτική καταστολή».
Η Κολομβία… τους γυρνάει πίσω!
Η κυβέρνηση της Κολομβίας έδωσε εντολή να επιστρέψουν τα φορτηγά με τη βοήθεια που προορίζεται για τη Βενεζουέλα, επιχειρηματολογώντας ότι 285 άνθρωποι τραυματίστηκαν εξαιτίας της καταστολής των δυνάμεων της κυβέρνησης του Νικολάς Μαδούρο για να εμποδιστεί η είσοδός της στη χώρα.
«Αυτή η ειρηνική ενέργεια με ανθρωπιστικό χαρακτήρα απετράπη από τη Βενεζουέλα, από το καθεστώς του άρπαγα Μαδούρο, με βίαιη και δυσανάλογη καταστολή», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Κολομβίας Κάρλος Χολμς Τρουχίγιο κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην παραμεθόρια πόλη Κουκουτά.
Ο υπουργός μίλησε για «285 τραυματίες», εκ των οποίων 255 είναι πολίτες της Βενεζουέλας και 30 πολίτες της Κολομβίας, λόγω της χρήσης «δακρυγόνων και μη συμβατικών όπλων».
Καταγγέλλοντας τις «παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων» από και στην «επικράτεια της Βενεζουέλας», ο Χολμς Τρουχίγιο διευκρίνισε πως οι 37 από τους τραυματίες χρειάστηκε να εισαχθούν σε νοσοκομεία.
Κατόπιν των εξελίξεων αυτών «αποφασίστηκε να επιστρέψουν τα φορτηγά για να προστατευθεί η βοήθεια, με την εξαίρεση αυτών που μετέφεραν φάρμακα και πυρπολήθηκαν στο έδαφος της Βενεζουέλας»
Σύμφωνα με τον ΥΠΕΞ της Κολομβίας, «πάνω από 60 άοπλοι στρατιωτικοί, ανάμεσά τους πολλοί αξιωματικοί, πέρασαν στο έδαφος της Κολομβίας (από τη Βενεζουέλα) και ζήτησαν άσυλο, κάτι που δείχνει την απώλεια κάθε εμπιστοσύνης προς τον άρπαγα (της εξουσίας) στη Βενεζουέλα». Ο Χολμς Τρουχίγιο χρησιμοποιεί την ορολογία της αντιπολίτευσης της Βενεζουέλας υπό τον Χουάν Γκουαϊδό όταν αναφέρεται στον πρόεδρο Μαδούρο.
Η κυβέρνηση της Κολομβίας, που χαρακτηρίζει τον ηγέτη των τσαβίστας «δικτάτορα», είναι ανάμεσα στις περίπου 50 σε διεθνές επίπεδο οι οποίες έχουν αναγνωρίσει τον Γκουαϊδό, τον πρόεδρο της Εθνοσυνέλευσης, ως τον μεταβατικό πρόεδρο της γειτονικής της χώρας σε κρίση.
Με πληροφορίες από: ΑΠΕ – ΜΠΕ