Κόσμος

Βενεζουέλα: Ορκίστηκε ξανά πρόεδρος ο Μαδούρο εν μέσω “θύελλας” αντιδράσεων [pics]

Ορκίστηκε ξανά πρόεδρος της Βενεζουέλας ο Νικολάς Μαδούρο, για μια δεύτερη εξαετή θητεία. Μια εκλογή ωστόσο την οποία δεν αναγνωρίζει η αντιπολίτευση, καθώς και μέρος της διεθνούς κοινότητας.

“Ορκίζομαι, εξ ονόματος του λαού της Βενεζουέλας (…) ορκίζομαι στη ζωή μου” είπε ο Μαδούρο, παραλαμβάνοντας την προεδρική κορδέλα από τα χέρια του προέδρου του Ανωτάτου Δικαστηρίου.

Στην τελετή της ορκωμοσίας δεν παρέστησαν εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Ένωσης και πολλών χωρών της Λατινικής Αμερικής που αμφισβητούν το αποτέλεσμα των περσινών προεδρικών εκλογών.

Λίγο νωρίτερα, ο Τζον Μπόλτον, ο σύμβουλος του Λευκού Οίκου για θέματα εθνικής ασφάλειας, επανέλαβε ότι οι ΗΠΑ δεν θα αναγνωρίσουν “την παράνομη ορκωμοσία” του Μαδούρο και θα εντείνουν τις πιέσεις στο “διεφθαρμένο καθεστώς” του, το οποίο αποκάλεσε “δικτατορία”. Σύμφωνα με την ανάρτηση του Μπόλτον στο Twitter, η Ουάσινγκτον εξακολουθεί να στηρίζει τη δημοκρατική Εθνοσυνέλευση και ζητά “ελευθερία και δημοκρατία στη Βενεζουέλα”.

Ο 56χρονος Νικολάς Μαδούρο επανεξελέγη στις 20 Μαΐου, σε μια εκλογική διαδικασία από την οποία απείχε η αντιπολίτευση.

Αργότερα σήμερα, στην Ουάσινγκτον, ο Οργανισμός Αμερικανικών Κρατών, πρόκειται να συνεδριάσει εκτάκτως με αντικείμενο την κατάσταση που διαμορφώνεται στη Βενεζουέλα.

Απειλές από την Ε.Ε

Η Ευρωπαϊκή Ένωση πάντως απείλησε σήμερα ότι θα λάβει “τα κατάλληλα μέτρα” στην περίπτωση που η κυβέρνηση της Βενεζουέλας πλήξει και πάλι τα ανθρώπινα δικαιώματα ή το κράτος δικαίο.

“Οι προεδρικές εκλογές που διεξήχθησαν τον περασμένο Μάιο στη Βενεζουέλα δεν ήταν ούτε ελεύθερους, ούτε δίκαιες και τα αποτελέσματα δεν είναι αξιόπιστα”, τόνισε η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Φεντερίκα Μογκερίνι. “Η ΕΕ καλεί τον πρόεδρο Μαδούρο να αναγνωρίσει και να σεβαστεί τον ρόλο και την ανεξαρτησία της Εθνοσυνέλευσης, ως δημοκρατικά εκλεγμένου θεσμού, να απελευθερώσει όλους τους πολιτικούς κρατουμένους, να σεβαστεί το κράτος δικαίου, τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις θεμελιώδεις ελευθερίες και να ανταποκριθεί άμεσα στις κατεπείγουσες ανάγκες του λαού”, πρόσθεσε.

Οι 28 χώρες της ΕΕ παρέτειναν για έναν χρόνο, μέχρι τον Νοέμβριο του 2019, τις κυρώσεις που έχουν επιβάλει στη Βενεζουέλα ώστε να πιέσουν τον Μαδούρο να σεβαστεί το κράτος δικαίου και τη δημοκρατία.

Την ίδια ώρα, ο Οργανισμός Αμερικανικών Κρατών, που συνεδρίασε εκτάκτως στην Ουάσινγκτον, ενέκρινε ένα ψήφισμα με το οποίο κηρύσσεται “παράνομη” η κυβέρνηση του Μαδούρο. Το κείμενο αυτό εγκρίθηκε με 19 ψήφους υπέρ, έξι κατά, οκτώ αποχές και μία απουσία.

Με το ψήφισμα αυτό ζητείται η διεξαγωγή νέων προεδρικών εκλογών “με όλες τις απαραίτητες εγγυήσεις για μια ελεύθερη, δίκαιη, διάφανη και νόμιμη διαδικασία”.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο, κάλεσε τον λαό της Βενεζουέλας να συνεργαστεί μα την Εθνοσυνέλευση, το κοινοβούλιο που ελέγχεται από την αντιπολίτευση.

Αμέσως μετά την ορκωμοσία του 56χρονου Μαδούρο (ενώπιον του Ανωτάτου Εκλογικού Δικαστηρίου και όχι στο Κοινοβούλιο, ως είθισται), η Παραγουάη ανακοίνωσε ότι διακόπτει τους διπλωματικούς δεσμούς της με τη Βενεζουέλα και αποσύρει όλο το διπλωματικό προσωπικό της από το Καράκας. Το Περού ανακοίνωσε ότι ανακαλεί τον επιτετραμένο του από τη Βενεζουέλα, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την “παράνομη” νέα θητεία του Μαδούρο, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εξωτερικών.

Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα