Κόσμος

Βενεζουέλα: Παραιτήθηκε ο υπουργός Πετρελαίου εν μέσω ερευνών για διαφθορά

Ο Ταρέκ Ελ Αϊσάμι, υπουργός Πετρελαίου της κυβέρνησης της Βενεζουέλας, ανακοίνωσε την παραίτησή του, εν μέσω επιχείρησης των αρχών κατά της διαφθοράς, στο πλαίσιο της οποίας έχουν συλληφθεί μεταξύ άλλων στενοί συνεργάτες του.

«Εξαιτίας των ερευνών που έχουν αρχίσει να διενεργούνται για σοβαρά κρούσματα διαφθοράς στην PdVSA (τη δημόσια επιχείρηση πετρελαίου), έλαβα την απόφαση να υποβάλω την παραίτησή μου από το αξίωμα του υπουργού Πετρελαίου για να υποστηρίξω πλήρως, να συνοδεύσω και να ενισχύσω αυτή τη διαδικασία», ανέφερε ο πρώην – πλέον – υπουργός Πετρελαίου της Βενεζουέλας.

Η αστυνομία ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα πως έχει αρχίσει να διενεργεί έρευνα για φερόμενη κατάχρηση κεφαλαίων ύψους τριών δισεκατομμυρίων δολαρίων. Τουλάχιστον έξι δημόσιοι λειτουργοί τέθηκαν υπό κράτηση, οι τρεις εκ των οποίων, σύμφωνα με τον Τύπο, είναι πρόσωπα συνδεόμενα με τον κ. Ελ Αϊσάμι.

«Αποφάσισα να κάνω δεκτή την παραίτηση για να διευκολυνθούν οι έρευνες που πρέπει να καταλήξουν στην εξακρίβωση της αλήθειας και στην τιμωρία αυτών που ευθύνονται», ανέφερε ο πρόεδρος Νικολάς Μαδούρο κατά τη διάρκεια πολιτικής εκδήλωσης.

Ο Ταρέκ Ελ Αϊσάμι, υπήρξε αντιπρόεδρος της χώρας (2017-2018), υπουργός Εσωτερικών και Δικαιοσύνης, υπουργός Βιομηχανίας.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Ultimas Noticias, που θεωρείται προσκείμενη στην κυβέρνηση, τα τρία δισεκατομμύρια δολάρια χάθηκαν το 2022, κατά τη διάρκεια προσπάθειας πώλησης πετρελαίου με τη χρήση κρυπτονομισμάτων, για την παράκαμψη των αμερικανικών κυρώσεων.

Από το 2017, ο πετρελαϊκός τομέας στη Βενεζουέλα έχει γίνει αντικείμενο 25 και πλέον ερευνών για διαφθορά, που οδήγησαν σε συλλήψεις δεκάδων εργαζομένων στην PdVSA και δυο πρώην υπουργών Πετρελαίου , των Εουλόχιο ντελ Πίνο και Νέλσον Μαρτίνες. Ο τελευταίος πέθανε ενώ ήταν κρατούμενος.

Άλλος πρώην υπουργός Πετρελαίου και άλλοτε άνθρωπος της εμπιστοσύνης του θανόντα πρώην προέδρου Ούγο Τσάβες, ο Ραφαέλ Ραμίρες, κατηγορείται επίσης για κατάχρηση από τις αρχές της Βενεζουέλας, που ζητούν —μάταια μέχρι σήμερα— την έκδοσή του από την Ιταλία, όπου διέφυγε.

«Θα καθαρίσουμε τελείως την PdVSA από όλους αυτούς τους μηχανισμούς, από κάθε τέτοια βαρβαρότητα, απ’ όλους όσοι κλέβουν τα χρήματα του λαού, με δρακόντεια μέτρα αναδιάρθρωσής της στο κορυφαίο επίπεδο, κάτι που έχουμε ήδη ξεκινήσει», υποσχέθηκε ο σοσιαλιστής πρόεδρος Μαδούρο.

Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Ξεκινά ξανά ο εμβολιασμός κατά της πολιομυελίτιδας στη Γάζα – Περισσότερα από 590.000 παιδιά θα έχουν εμβολιαστεί μέχρι το τέλος του μήνα
Η ανθρωπιστική και υγειονομική κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας παραμένει ακόμη καταστροφική παρά την εκεχειρία που συμφωνήθηκε με το Ισραήλ
Παιδιά στη Λωρίδα της Γάζας περιμένουν να εμβολιαστούν για την πολιομυελίτιδα
Η στιγμή της απελευθέρωσης του έκτου ομήρου μετά από 10 χρόνια στα χέρια της Χαμάς - Βεδουίνος με ιστορικό ψυχικής νόσου που «αγαπά τη Γάζα»
«Είναι ένας φιλειρηνικός άνθρωπος που ήθελε να φτάσει στη Γάζα, αγαπάει τη Γάζα, δεν πήγε εκεί επιθετικά», δήλωσε ο πατέρας του
Η στιγμή της απελευθέρωσης του Hisham al-Sayed, συνοδεία μέλους του Ερυθρού Σταυρού
Ισραήλ: Η οικογένεια Μπίμπας λέει ότι δεν έλαβε καμία λεπτομέρεια σχετικά με τις συνθήκες θανάτου των ομήρων           
Η Χαμάς ισχυρίζεται ότι η Σίρι Μπίμπας και τα δύο παιδιά της σκοτώθηκαν τον Νοέμβριο του 2023 από ισραηλινό βομβαρδισμό στον τόπο όπου κρατούνταν στη Λωρίδα της Γάζας
Ταυτοποιήθηκε η σορός της Σίρι Μπίμπας ανακοίνωσε η οικογένειά της