Δευτέρα, 8 Ιουλ.
32oC Αθήνα

Βενεζουέλα – Πομπέο: Στρατιωτική δράση αν κριθεί απαραίτητο

Βενεζουέλα – Πομπέο: Στρατιωτική δράση αν κριθεί απαραίτητο

Απειλή στρατιωτικής εισβολής των ΗΠΑ στη Βενεζουέλα από τον Μάικ Πομπέο.
Δεν απέκλεισε στρατιωτική δράση από τις ΗΠΑ «αν κριθεί απαραίτητο».
Τον άδειασε η Μόσχα για τη δήλωση πως ο Μαδούρο ήθελε να το σκάσει από το Καράκας αλλά τον κράτησε η Ρωσία.
«Η απόπειρα πραξικοπήματος στηρίχθηκε από τις ΗΠΑ» επιμένει το Καράκας.
Δεν κάνει πίσω ο Γκουαϊδό για την «Επιχείρηση Ελευθερία».

Δεν είναι η πρώτη φορά που οι ΗΠΑ απειλούν με εισβολή στη Βενεζουέλα. Αυτή τη φορά δεν ήταν ο Ντόναλντ Τραμπ που το υπονόησε ήταν ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο που το είπε… ξεκάθαρα αλλά θέτοντας όρους τους οποίους όμως μόνο εκείνος ξέρει.

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, μιλώντας στο Fox, δήλωσε πως η στρατιωτική δράση στη Βενεζουέλα, δηλαδή η εισβολή στη χώρα, είναι πιθανή «αν αυτό κριθεί απαραίτητο». «Η στρατιωτική δράση είναι πιθανή. Αν αυτό είναι ό,τι χρειάζεται, αυτό θα κάνουν οι ΗΠΑ», τόνισε ο Πομπέο.

Το τι θα το… κρίνει ως απαραίτητο, δεν το διευκρίνισε. Ο Πομπέο υποστήριξε, πάντως, ότι θα προτιμούσε μια ειρηνική μετάβαση από τον Νικολάς Μαδούρο (τον οποίο οι ΗΠΑ πολύ θα ήθελαν να δουν να φεύγει από την εξουσία) στον Χουάν Γκουαϊδό, τον οποίο στήριξαν από την πρώτη στιγμή που αυτοανακηρύχθηκε μεταβατικός πρόεδρος στη Βενεζουέλα.

Κατά τον Πομπέο, εισβολή υπάρχει ήδη στη Βενεζουέλα. Αλλά όχι από τις ΗΠΑ, από την Κούβα. Ο Αμερικανός υπουργός (ακολουθώντας τη γραμμή Τραμπ) δεν δίστασε να κατηγορήσει Αβάνα και Μόσχα πως έχουν… εισβάλει στη Βενεζουέλα. “Ακούω καμία φορά τον κόσμο να λέει ότι οι ΗΠΑ σκέφτονται την εισβολή. Μα η εισβολή έχει ήδη γίνει. Οι Κουβανοί έχουν εκατοντάδες πράκτορες στη Βενεζουέλα σήμερα“.

Ο Πομπέο πήγε κι ένα… βήμα πιο πέρα. Υποστήριξε ότι η “εισβολή” για την οποία μιλά, δεν έγινε με τη συγκατάθεση της κυβέρνησης (!) αλλά “του καταπιεστή Νικολάς Μαδούρο” και όχι του Χουάν Γκουαϊδό, του εκλεγμένου ηγέτη της κυβέρνησης της Βενεζουέλας (!) όπως τον χαρακτήρισε. Και το ίδιο, είπε, ισχύει για για τους Ρώσους.

Ο Πομπέο και ο Μαδούρο

Οι νέες δηλώσεις του Μάικ Πομπέο έρχονται λίγες ώρες μετά από τα όσα είπε στο CNN, πως δηλαδή ο Νικολάς Μαδούρο ήταν έτοιμος να το σκάσει από τη Βενεζουέλα μετά την απόπειρα πραξικοπήματος αλλά τον… κράτησε στο Καράκας η Ρωσία. Το επανέλαβε και στο Fox, πως δηλαδή ο Μαδούρο ήταν έτοιμος να φύγει από τη Βενεζουέλα όπως θέλουν οι ΗΠΑ.

Ήταν έτοιμος να φύγει, είχε πάρει την απόφαση τη οποία τον καλούσαμε να πάρει εδώ και καιρό και μετά τον απέτρεψαν οι Ρώσοι. Ελπίζω να το ξανασκεφτεί και να ξαναμπεί στο αεροπλάνο. Το ξεκαθαρίσαμε. Στηρίζουμε την Εθνική Αντιπροσωπεία και τον πρόεδρό της Χουάν Γκουαϊδό, στηρίζουμε τον λαό της Βενεζουέλας για να κάνει το σωστό και να αρχίσει να ξαναχτίζει την οικονομία ώστε τα παιδιά που πεινάνε να μπορούν να φάνε και όσοι είναι άρρωστοι να μπορούν να πάρουν τα φάρμακα που παραμένουν στα σύνορα της χώρας (σ.σ. εννοεί την ανθρωπιστική βοήθεια που δεν δέχεται ο Μαδούρο)”. Προκειμένου να φύγει ο Μαδούρο, μάλιστα, ο Πομπέο είπε πως θα του δοθούν εγγυήσεις (όπως και σε συνεργάτες του) αλλά δεν αποκάλυψε ποιες θα είναι αυτές. Ο Γκουαϊδό, όμως, παλιότερα είχε υποσχεθεί αμνηστία στον Μαδούρο και συνεργάτες του που θα δέχονταν να εγκαταλείψουν τη Βενεζουέλα.

Βενεζουέλα

Σε άλλο σημείο της ίδιας συνέντευξης, ο Πομπέο επέμεινε ότι “είναι καιρός ο Μαδούρο να φύγει, είναι καιρός να γίνουν ελεύθερες και δίκαιες εκλογές, είναι καιρός να αρχίσει η ανοικοδόμηση της κάποτε σπουδαίας οικονομίας“.

Ο ίδιος ο Νικολάς Μαδούρο τον ειρωνεύτηκε όταν εμφανίστηκε για πρώτη φορά μετά τα όσα έγιναν την Τρίτη, ενώ η Ρωσία στην πρώτη της αντίδραση ούτε λίγο ούτε πολύ τον κατηγόρησε για… fake news!

Η Μόσχα κατηγόρησε τον Πομπέο ότι κάνει πόλεμο παραπληροφόρησης. Όταν της ζητήθηκε να σχολιάσει τις δηλώσεις του Αμερικανού ΥΠΕΞ, η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα δήλωσε στο πρακτορείο Reuters ότι πρόκειται για “πόλεμο παραπληροφόρησης”.

Η Μόσχα κατηγορεί τις ΗΠΑ ότι προσπαθούν να οργανώσουν πραξικόπημα στη Βενεζουέλα και να ρίξουν το ηθικό του στρατού διασπείροντας ψευδείς ειδήσεις.

“Σφάζονται” Τραμπ – Κούβα

Οι δηλώσεις Πομπέο για τους… πράκτορες της Κούβας στη Βενεζουέλα είναι συνέχεια του μπαράζ από tweets που έκανε πριν από μερικές ώρες ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ. Ο “πλανητάρχης” απείλησε με νέο εμπάργκο την Αβάνα, κατηγορώντας την Κούβα πως διεξάγει στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Βενεζουέλα για να υποστηρίξει τον Μαδούρο.

«Αν τα κουβανικά στρατεύματα και οι παραστρατιωτικοί δεν σταματήσουν αμέσως τις στρατιωτικές και άλλες επιχειρήσεις με σκοπό να σπείρουν τον θάνατο και να καταστρέψουν το Σύνταγμα της Βενεζουέλας, θα επιβληθεί πλήρες και ολοκληρωτικό εμπάργκο, μαζί με κυρώσεις στο υψηλότερο επίπεδο, στο νησί της Κούβας. Ελπίζουμε ότι οι όλοι οι Κουβανοί στρατιώτες θα επιστρέψουν άμεσα και ειρηνικά στο νησί τους!», έγραψε ο Τραμπ.

Η απάντηση στον Αμερικανό πρόεδρο ήρθε από τον υπουργό Εξωτερικών της Κούβας, Μπρούνο Ροντρίγκες, που επιτέθηκε και στον σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας του Τραμπ, Τζον Μπόλτον, χαρακτηρίζοντάς τον παθολογικό ψεύτη που παραπληροφορεί τον Αμερικανό πρόεδρο.

«Δεν υπάρχουν στρατεύματα της Κούβας στη Βενεζουέλα· ούτε υπάρχει οποιοσδήποτε Κουβανός που να συμμετέχει σε επιχειρήσεις του στρατού ή των σωμάτων ασφαλείας εκεί. Μόνο ιατρικό προσωπικό, που βρίσκεται σε ανθρωπιστική αποστολή. Καταδικάζω την απειλή του Τραμπ για ολοκληρωτικό εμπάργκο», έγραψε ο Κουβανός ΥΠΕΞ.

Με πληροφορίες και από sputniknews.com

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις