Σφοδρές είναι οι επικρίσεις που δέχτηκε ο Χουν Γκουαϊδό στην Βενεζουέλα μετά την καταγγελία ότι συνεργάτες του καταχράστηκαν χρήματα των ΜΚΟ. Εδιωξε όσους βαρύνουν οι κατηγορίες.
Στο στόχαστρο βρίσκεται ο Χουάν Γκουαϊδό, καθώς ο ηγέτης της αντιπολίτευσης στη Βενεζουέλα δέχθηκε πολλές επικρίσεις μετά την καταγγελία ότι αντιπρόσωποί του καταχράστηκαν κεφάλαια που αποτελούσαν μέρος της διεθνούς ανθρωπιστικής βοήθειας και προορίζονταν για την κάλυψη του κόστους διαμονής στρατιωτικών από τη χώρα που έχουν αυτομολήσει στην Κολομβία.
Ο Χοσέ Αντόνιο Κολίνα, πρόεδρος οργάνωσης εξορίστων από τη Βενεζουέλα με έδρα το Μαϊάμι, σε επιστολή του προς τον Γκουαϊδό με χθεσινή ημερομηνία εξέφρασε το αίσθημα «ματαίωσης που μοιράζονται οι περισσότεροι πολίτες της Βενεζουέλας (…) λόγω των φημών περί διαφθοράς [στη διαχείριση] της ανθρωπιστικής βοήθειας που προορίζονται για τον λαό μας που υποφέρει».
Ο Γκουαϊδό διαβεβαίωσε σε ανακοίνωση που δημοσιοποίησε το Σάββατο ότι απέπεμψε όλους όσους βαρύνουν υποψίες για διαφθορά και ότι ζήτησε από τις αρχές της Κολομβίας να διενεργήσουν έρευνα για τις κατηγορίες.
Πρόσθεσε ότι όλα τα κεφάλαια που προορίζονται για την χορήγηση ανθρωπιστικής βοήθειας τα χειρίζονται απευθείας οργανώσεις αρωγής και ΜΚΟ.
Ο Γκουαϊδό εξέδωσε την ανακοίνωση αυτή μετά την αποκάλυψη του ειδησεογραφικού ιστότοπου PanAm Post ότι δύο αντιπρόσωποί του καταχράστηκαν κεφάλαια που προορίζονταν για την κάλυψη του κόστους φιλοξενίας σε ξενοδοχεία στρατιωτικών από τη Βενεζουέλα που έχουν αυτομολήσει στην Κολομβία — υπολογίζεται ότι είναι περίπου 1.400 — και ότι τα σπατάλησαν για να κάνουν πολυτελή ζωή.
Ένας από τους δύο «άρχισε να στήνει ολόκληρο δίκτυο για την κατάχρηση κεφαλαίων που προορίζονταν για ανθρωπιστική βοήθεια και τον εφοδιασμό των στρατιωτικών στην Κουκουτά», πόλη στα σύνορα Κολομβίας-Βενεζουέλας, κατά τον PanAm Post.
Ο Γκουαϊδό, που αυτοανακηρύχθηκε μεταβατικός πρόεδρος της Βενεζουέλας τον Ιανουάριο κι έχει αναγνωριστεί ως νόμιμος ηγέτης της χώρας της Λατινικής Αμερικής από περίπου 50 κυβερνήσεις, με πρώτη αυτή των ΗΠΑ, προσπαθεί, ανεπιτυχώς, να πείσει τον στρατό να στραφεί εναντίον του προέδρου Νικολάς Μαδούρο και να τον απομακρύνει από την εξουσία.
Ο Κολίνα, επικεφαλής μιας οργάνωσης που αυτοαποκαλείται Οργανισμός των Πολιτικά Διωκόμενων Βενεζουελανών στην Εξορία (VEPPEX), έκρινε ότι τα φαινόμενα διαφθοράς θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί με καλύτερη διαχείριση.
Ο Λουίς Αλμάγκρο, γενικός γραμματέας του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών, απηύθυνε έκκληση το Σαββατοκύριακο να διενεργηθεί έρευνα για αυτές τις «σοβαρές κατηγορίες», τονίζοντας μέσω Twitter: «Ο εκδημοκρατισμός δεν είναι εφικτός κάτω από την αδιαφάνεια πράξεων διαφθοράς».
Ο υπουργός Εξωτερικών της Κολομβίας, ο Κάρλος Χολμς Τρουχίγιο, τόνισε ότι καταδικάζει «κάθε πιθανή ενέργεια διαφθοράς στον χειρισμό από πολίτες της Βενεζουέλας πόρων που προορίζονταν για να καλυφθεί το κόστος της διαμονής των στρατιωτικών που έχει υποδεχθεί η Κολομβία».
Ο Μαδούρο κέρδισε τη δεύτερη θητεία του στις εκλογές που διεξήχθησαν πέρυσι, με το μεγαλύτερο μέρος της αντιπολίτευσης να απέχει από τη διαδικασία, ενώ επί των ημερών του η οικονομία της πετρελαιοεξαγωγικής χώρας έχει καταρρεύσει και εκατομμύρια πολίτες έχουν μεταναστεύσει.
Πολλές εκατοντάδες τόνοι τροφίμων και φαρμάκων έχουν αποθηκευτεί στην Κουκουτά, αφού ο στρατός της Βενεζουέλας δεν επέτρεψε να περάσουν τα σύνορα νωρίτερα φέτος.