Η πρόταση αυτή έγινε κατά τη διάρκεια ομιλίας του στον ΟΗΕ και σε μια προσπάθεια να μπει ένα τέλος στην κρίση στη Βενεζουέλα, ενώ οι υπουργοί εξωτερικών της Κίνας και της Ρωσίας εμφανίστηκαν αντίθετοι σε οποιαδήποτε δράση στη Βενεζουέλα.
Σε ομιλία του ενώπιον του Συμβουλίου Ανθρώπινων Δικαιωμάτων στη Γενεύη, ο υπουργός Εξωτερικών από τη Βενεζουέλα, Χόρχε Αρεάσα δήλωσε πως ο Μαδούρο είναι «έτοιμος για διάλογο ακόμη και με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Γιατί όχι μια συνάντηση ανάμεσα στον πρόεδρο Τραμπ και τον πρόεδρο Μαδούρο;».
Πριν από αυτό είχε καταγγείλει την “αμερικανική επίθεση” εναντίον της χώρας του, καθώς και τον οικονομικό αποκλεισμό της καθώς και το πάγωμα των περιουσιακών στοιχείων της Βενεζουέλας στο εξωτερικών.
«Αυτά τα χρήματα ανήκουν στη Βενεζουέλα και στον λαό της.Τα πράγματα αρχίζουν να γίνονται δύσκολα. Το Συμβούλιο Ανθρώπινων Δικαιωμάτων οφείλει να υψώσει τη φωνή του εναντίον αυτού του αποκλεισμού», δήλωσε.
Ο Αρεάσα κατηγόρησε και πάλι τις Ηνωμένες Πολιτείες ότι θέλουν να καταλάβουν τη Βενεζουέλα με πρόσχημα τη διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας.
«Η ανθρωπιστική κρίση χρησιμοποιείται ως πρόσχημα για μια στρατιωτική επέμβαση. Όμως «φθάνει πια μ’ αυτή την επίθεση. Προτείνουμε μια οδό για τον διάλογο», πρόσθεσε.
Αυτό υποστήριξε και ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ από την Κίνα τονίζοντας πως “εργαζόμαστε με όλες τις χώρες που ανησυχούν όσο κι εμείς για το σενάριο μιας στρατιωτικής ανάμιξης. Πιστεύω πως οι Ηνωμένες Πολιτείες θα πρέπει να ακούσουν τι σκέπτονται οι χώρες της περιοχής».
Η Κίνα είναι και αυτή αντίθετη σε οποιαδήποτε ανάμιξη ξένου παράγοντα στη Βενεζουέλα, με τον υπουργό εξωτερικών, Ουάνγκ Γι να κάνει λόγο για εσωτερικό πρόβλημα της χώρας που θα το λύσει μόνη της.