Site icon NewsIT

Βενεζουέλα: Τη νίκη του Νικολάς Μαδούρο στις προεδρικές εκλογές επικύρωσε το Ανώτατο Δικαστήριο

22.08.2024 | 21:06
Βενεζουέλα: Τη νίκη του Νικολάς Μαδούρο στις προεδρικές εκλογές επικύρωσε το Ανώτατο Δικαστήριο

Venezuelan President Nicolas Maduro delivers a speech after a march in support of his victory in the July 28 elections, at Miraflores Palace in Caracas, Venezuela August 17, 2024. REUTERS/Maxwell Briceno

Στη Βενεζουέλα, το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας επικύρωσε τη νίκη του Νικολάς Μαδούρο στις προεδρικές εκλογές της 28ης Ιουλίου.

Το Ανώτατο Δικαστήριο της Βενεζουέλας, το οποίο οι περισσότεροι δυτικοί παρατηρητές θεωρούν «φερέφωνο της εξουσίας», επικύρωσε την επανεκλογή του Νικολάς Μαδούρο στην προεδρία της χώρας.

Την ίδια στιγμή, πάντως, η αντιπολίτευση χαρακτήρισε «άκυρη και μη γενόμενη» οποιαδήποτε απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου σε αυτό το θέμα.

Το Δικαστήριο επικύρωσε τα αποτελέσματα των προεδρικών εκλογών της 28ης Ιουλίου κατά τις οποίες «ο πολίτης Νικολάς Μαδούρο Μόρος εξελέγη πρόεδρος της Μπολιβαριανής Δημοκρατίας της Βενεζουέλας για τη συνταγματική περίοδο 2025-31» ανακοίνωσε η πρόεδρός του, Καρίσλια Ροντρίγκες.

Ο ίδιος ο Μαδούρο είχε προσφύγει στο Ανώτατο Δικαστήριο (TSJ) στις αρχές Αυγούστου, ζητώντας να επικυρωθεί η νίκη του.

Μετά την ανακοίνωση της επανεκλογής του Μαδούρο για μία τρίτη συνεχόμενη θητεία ξέσπασαν διαδηλώσεις που κατεστάλησαν βίαια. Σύμφωνα με τις αρχές, 25 άνθρωποι σκοτώθηκαν, 192 τραυματίστηκαν και 2.400 συνελήφθησαν.

Ο Μαδούρο ανακηρύχθηκε νικητής των εκλογών με ποσοστό 52%, ωστόσο η Εθνική Εκλογική Επιτροπή (CNE) δεν παρουσίασε τα αποτελέσματα από τα εκλογικά τμήματα ξεχωριστά, ισχυριζόμενη ότι έπεσε θύμα κυβερνοπειρατείας. Η αντιπολίτευση λέει ότι ο δικός της υποψήφιος, ο Εντμούντο Γκονσάλες Ουρούτια νίκησε με ποσοστό άνω του 60%.

«Κύριοι του Ανωτάτου Δικαστηρίου: καμία απόφαση δεν θα αντικαταστήσει τη λαϊκή κυριαρχία. Η χώρα και ο κόσμος γνωρίζουν τη μεροληψία σας και, κατά συνέπεια, την ανικανότητά σας να επιλύσετε τη σύγκρουση: η απόφασή σας το μόνο που θα κάνει είναι να επιδεινώσει την κρίση», ανέφερε το πρωί της Πέμπτης ο Γκονσάλες Ουρούτια, ζητώντας από τον Μαδούρο να επιτρέψει μία ειρηνική «πολιτική μετάβαση».

Η πρόεδρος του Δικαστηρίου υπενθύμισε πρόσφατα ότι οι αποφάσεις του οργάνου αυτού δεν είναι εφέσιμες.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version