“Ζητώ από τον (Αμερικανό) πρόεδρο (Ντόναλντ) Τραμπ να ξεκαθαρίσει τις προσβλητικές, παρεμβατικές δηλώσεις του διευθυντή της CIA, ο οποίος πιστεύει ότι είναι ο κυβερνήτης του κόσμου”, δήλωσε ο Μαδούρο στη διάρκεια στρατιωτικής τελετής. Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας κατηγόρησε τον Μάικ Πομπέο, διευθυντή της CIA, ότι γνωστοποίησε πως η Ουάσινγκτον “συνεργάζεται άμεσα με τη μεξικανική και κολομβιανή κυβέρνηση για να ανατρέψουν την κυβέρνηση της Βενεζουέλας”.
Ο Σάμουελ Μονκάδα, υπουργός Εξωτερικών της Βενεζουέλας, ανήρτησε στον λογαριασμό του στο Twitter τις δηλώσεις του Πομπέο, οι οποίες, σύμφωνα με τον ίδιο, έγιναν στη διάρκεια μιας συνέντευξης στο πλαίσιο ενός φόρουμ ασφαλείας που πραγματοποιήθηκε στο Άσπεν των ΗΠΑ στις 20 Ιουλίου.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
“Ήμουν στην Μπογκοτά και το Μεξικό πριν δύο εβδομάδες και αναφέρθηκα συγκεκριμένα σε αυτό το ζήτημα (μια πολιτική μετάβαση στη Βενεζουέλα) προσπαθώντας να τους βοηθήσω να κατανοήσουν τι θα μπορούσαν να κάνουν για να έχουν καλύτερα αποτελέσματα σε αυτή τη γωνιά του κόσμου”, φέρεται να δήλωσε ο επικεφαλής της CIA, σύμφωνα με το έγγραφο το οποίο επικαλείται ο Μονκάδα.
“Απαιτώ (…) από τη μεξικανική και την κολομβιανή κυβέρνηση να δώσουν εξηγήσεις για αυτές τις δηλώσεις του διευθυντή της CIA και να επιβάλουν πολιτικές και διπλωματικές κυρώσεις ανάλογες με αυτή την προσβολή”, τόνισε ο Μαδούρο.
Το υπουργείο Εξωτερικών της Κολομβίας ανακοίνωσε χθες Δευτέρα ότι δεν έχει επέμβει ποτέ στις εσωτερικές υποθέσεις της Βενεζουέλας. “Η Κολομβία δεν ήταν ποτέ μια χώρα που επενέβαινε και αρνούμαστε την ύπαρξη οποιασδήποτε ενέργειας ή μέτρου που θα είχε στόχο να παρέμβει στις υποθέσεις της Βενεζουέλας”, υπογράμμισε σε ανακοίνωσή του.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Και το Μεξικό “απέρριψε κατηγορηματικά” τους ισχυρισμούς σύμφωνα με τους οποίους “εργάζεται με άλλες χώρες για να πλήξει την κυβέρνηση της Βενεζουέλας”.
Σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών του Μεξικού διαβεβαίωσε εξάλλου ότι είναι “έτοιμο να συμβάλει, μέσω της διπλωματικής οδού και με αυστηρό σεβασμό στην κυριαρχία του λαού της Βενεζουέλας, σε μια ειρηνική και δημοκρατική λύση στη σοβαρή κρίση που διέρχεται η χώρα”.
Η κυβέρνηση του Μεξικού έχει αντιμετωπίσει με επικριτικά τον τρόπο που το Καράκας διαχειρίζεται την κρίση και είχε προσπαθήσει χωρίς επιτυχία, στη διάρκεια μιας συνόδου του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών τον Ιούνιο στο Κανκούν του Μεξικού, να περάσει μια απόφαση για τη Βενεζουέλα.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ