- Ανθρωποκυνηγητό έχουν εξαπολύσει οι γερμανικές Αρχές για να εντοπίσουν το δράστη του μακελειού στο Βερολίνο - Στο "στόχαστρο" ο Τυνήσιος, του οποίου η ταυτότητα βρέθηκε μέσα στο φορτηγό που έκανε τρελή πορεία πριν "καρφωθεί' σε αγορά και στοιχίσει τη ζωή σε 12 ανθρώπους - Παρόλα αυτά, οι Γερμανοί δεν είναι σίγουροι αν ο Τυνήσιος που ψάχνουν είναι όντως ο μακελάρης - Είχε πολλές ταυτότητες, είχε μπει στη χώρα μέσω Ιταλίας και με πρόφαση τις προσφυγικές ροές - Οι φωτογραφίες του και όλα όσα ξέρουμε για την υπόθεση που "πλήγωσε" τη Γερμανία κι έχει θέσει σε κατάσταση συναγερμού ολόκληρη την Ευρώπη
Οι εξελίξεις “τρέχουν” στη Γερμανία, ωστόσο τα αποτελέσματα των Αρχών της χώρας είναι κάθε άλλο από ενθαρρυντικά. Αυτό διότι αρχικά είχε συλληφθεί ένας Πακιστανός που στη συνέχεια αφέθηκε ελεύθερος και πλέον όλοι εστιάζουν σε έναν Τυνήσιο, του οποίου η ταυτότητα βρέθηκε μέσα στο φορτηγό.
Παρόλα αυτά, οι γερμανικές Αρχές δεν λένε με σιγουριά πως αυτός ο Τυνήσιος είναι ο δράστης, ίσως για να αποφύγουν… ένα ακόμη φιάσκο.
Με στόχο, λοιπόν, να τον εντοπίσει για να εξακριβώσει εάν όντως πρόκειτα για τον μακελάρη του Νερολίνου, η γερμανική αστυνομία έχει εξαπολύσει ανθρωποκυνηγητό για την σύλληψή του και αυτή την ώρα γίνεται επιχείρηση κοντά στην πόλη Έμεριχ, η οποία βρίσκεται κοντά στα σύνορα με την Ολλανδία.
Εδώ να σημειώσουμε πως στο παρελθόν ο Τυνήσιος είχε καταγραφεί σε κέντρο προσφύγων στην συγκεκριμένη πόλη (σ.σ. Έμεριχ) και ίσως γι’ αυτό το λόγο οι γερμανικές Αρχές κάνουν έρευνες στη συγκεκριμένη περιοχή.
Δείτε φωτογραφία από το σημείο
Was für eine Situation: Die gesammelte Presse wartet in #Emmerich auf die Polizei. Höchst seltsam. pic.twitter.com/HxiQWKxeXE
— Demian von Osten (@demianvonosten) 21 Δεκεμβρίου 2016
Μάλιστα, διεθνή ΜΜΕ τονίζουν πως είναι ενήμερες για την επιχείρηση και οι ολλανδικές Αρχές.
BREAKING: German police is looking for suspect in asylum center #Emmerich, 10 minutes from border with Holland. Dutch police are informed.
— Terrorisme Nieuws (@TerreurBreaking) 21 Δεκεμβρίου 2016
O υπήκοος Τυνησίας που θεωρείται ύποπτος για εμπλοκή στο τρομοκρατικό χτύπημα με φορτηγό στο Βερολίνο βρισκόταν πριν την τραγωδία της Δευτέρας στο μικροσκόπιο των γερμανικών αρχών, καθώς υπήρχαν υποψίες σε βάρος του ότι προετοίμαζε μια επίθεση και τον Νοέμβριο είχε ειδοποιηθεί το κέντρο καταπολέμησης της τρομοκρατίας, είπε σήμερα υπουργός της κυβέρνησης της Βόρειας Ρηνανίας Βεστφαλίας.
«Η δικαστική αστυνομία της Ρηνανίας Βόρειας- Βεστφαλίας είχε ξεκινήσει έρευνα με τη συνδρομή της ομοσπονδιακής εισαγγελίας της Γερμανίας εξαιτίας των υποψιών σχετικά με την προετοιμασία μιας σοβαρής εγκληματικής ενέργειας που αντιπροσώπευε κίνδυνο για την ασφάλεια του Κράτους» δήλωσε ο Ραλφ Γέγκερ, ο υπουργός Εσωτερικών αυτού του κρατιδίου στη δυτική Γερμανία όπου διέμενε ο ύποπτος φέτος.
Ο Γερμανός αξιωματούχος επισήμανε επιπλέον ότι ο Τυνήσιος είχε επαφές με ισλαμιστές στη Βόρεια Ρηνανία- Βεστφαλία.
«Οι υπηρεσίες ασφαλείας αντήλλαξαν τα ευρήματά τους και τις πληροφορίες τους σχετικά με αυτό το πρόσωπο με το Κοινό Κέντρο Αντιτρομοκρατίας τον Νοέμβριο του 2016» εξήγησε ο υπουργός σε μια συνέντευξη τύπου που παραχώρησε.
Ο ίδιος είπε ότι ο ύποπτος είχε αιτηθεί να του χορηγηθεί άσυλο στη Γερμανία και η αίτησή του είχε απορριφθεί τον Ιούλιο. Κάθε προσπάθεια απέλασής του προς την Τυνησία δεν καρποφόρησε καθώς δεν διέθετε έγγραφα ταυτότητας και οι αρχές της Τυνησίας αμφισβητούσαν ότι ήταν υπήκοός τους.
Ο Τυνήσιος μετακόμισε από τη Βόρεια Ρηνανία Βεστφαλία τον Φεβρουάριο του 2016 και προσπάθησε να εγκατασταθεί μόνιμα στη γερμανική πρωτεύουσα, σύμφωνα με τον Γέγκερ.
Ο Γερμανός υπουργός πρόσθεσε ότι ο Τυνήσιος που αναζητείται χρησιμοποιούσε διαφορετικά ονόματα.
Ήδη άλλωστε οι φωτογραφίες του κάνουν το γύρο του κόσμου μέσω των γερμανικών ΜΜΕ και μάλιστα χωρίς επεξεργασία.
Όπως ανέφερε το περιοδικό Spiegel, η ταυτότητα ανήκει σε έναν Τυνήσιο με το όνομα Anis A. ο οποίος έχει γεννηθεί το 1992 στην Ταταουίν. Μόνο που ο άνδρας αυτός είναι γνωστός στις γερμανικές αρχές με τρία διαφορετικά ονόματα (Μοχάμεντ Α., Αχμέντ Α. επίσης) και τρεις διαφορετικές ηλικίες, γράφουν τόσο η Bild και η Allgemeine Zeitung.
Θεωρείται δε πως έχει σχέσεις με δίκτυο σαλαφιστών στο Βερολίνο και συγκεκριμένα με τον κήρυκα μίσους Ahmad Abdelazziz A., γνωστό και ως Abu Walaa, ο οποίος είχε συλληφθεί τον περασμένο Νοέμβριο.
Σημειώνεται πως η Τυνησία είναι μία από τις χώρες με τους περισσότερους στρατολογημένους σε τζιχαντιστικές οργανώσεις. Περίπου 5.500 Τυνήσιοι είναι μέλη τέτοιων οργανώσεων και δρουν στη Συρία, το Ιράκ ή τη Λιβύη.
Υπενθυμίζεται ότι Τυνήσιος ήταν ο δράστης και της επίθεσης με φορτηγό στη Νίκαια της Γαλλίας στις 14 Ιουλίου με 86 νεκρούς, μία επίθεση την ευθύνη για την οποία είχε επίσης αναλάβει το Ισλαμικό Κράτος.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ