Επίθεση κοντά στην ιρανική πρεσβεία στο Βερολίνο δέχτηκαν τρεις άνδρες με συνέπεια να τραυματιστούν όταν τους χτύπησαν άτομα που φορούσαν μάσκα και οι οποίοι στη συνέχεια τράπηκαν σε φυγή.
Οι επιτιθέμενοι, με τα πρόσωπά τους καλυμμένα από κασκόλ, κατέβασαν σημαίες και πανό που ήταν κρεμασμένα από ένα τροχόσπιτο που ήταν σταθμευμένο κοντά στην ιρανική πρεσβεία. Στη συνέχεια οι δράστες προσπάθησαν να ανοίξουν την πόρτα του τροχόσπιτου και ξέσπασε συμπλοκή μεταξύ των επιτιθέμενων και των επιβαινόντων του οχήματος.
Τρεις από τους διαδηλωτές τραυματίστηκαν, δύο από τους οποίους νοσηλεύτηκαν, σύμφωνα με την αστυνομία. Οι δράστες τράπηκαν σε φυγή με αυτοκίνητο.
Δείτε βίντεο:
Five assailants with knives and sticks attacked a sit-in of Iranian protesters outside the Islamic Republic’s embassy in Berlin in early hours of Sunday, and stabbed one of them.
— Iran International English (@IranIntl_En) October 30, 2022
They then tore up anti-regime posters and left with their Porsche, a protester told @IranIntl_En. pic.twitter.com/mKvMupPX0s
MesserAttacke auf friedliche Demonstranten vor der iranische Botschaft in #Berlin– @polizeiberlin schaute weg! حمله چاقو و اسلحه به مخالفان برلین@BILD @bzberlin @ARD_Presse @ZDFheute @derspiegel @focusonline @sternde @NatalieAmiri @SamRasoulpour @pouriazeraati @Sima_Sabet pic.twitter.com/iQGgwqT6Sj
— Iman Sefati (@ISefati) October 30, 2022
Το τροχόσπιτο ήταν διακοσμημένο με πανό γραμμένα με συνθήματα όπως «Γυναίκα, Ζωή, Ελευθερία!», ένα από τα συνθήματα στις διαδηλώσεις που έχουν συγκλονίσει το Ιράν εδώ και εβδομάδες.
Η Ισλαμική Δημοκρατία συγκλονίζεται από ένα κύμα διαμαρτυρίας που πυροδότησε ο θάνατος στις 16 Σεπτεμβρίου της Μασχά Αμινί, μιας 22χρονης Ιρανής Κούρδισσας, η οποία πέθανε τρεις ημέρες μετά τη σύλληψή της στην Τεχεράνη από την αστυνομία ηθών επειδή δεν φορούσε «σωστά» τη μαντίλα της. Στο αρχικό σύνθημα «γυναίκες, ζωή, ελευθερία» προστέθηκαν στη συνέχεια σλόγκαν που στρέφονται ευθέως εναντίον της ηγεσίας του Ιράν.
Η καταστολή των διαδηλώσεων από τις ιρανικές αρχές έχει οδηγήσει σε τουλάχιστον 160 νεκρούς, μεταξύ των οποίων περίπου 20 παιδιά, σύμφωνα με απολογισμό που έδωσε στη δημοσιότητα τα μη κυβερνητική οργάνωση Iran Human Rights (IHR), που εδρεύει στο Όσλο.
Πολλές διαδηλώσεις υποστήριξης των Ιρανών διαδηλωτών έχουν διεξαχθεί στη Γερμανία και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.