η παγκόσμια οικονομία ανακάμπτει. Ωστόσο κατά τον Διευθυντή του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου, Πασκάλ Λαμί, η παγκόσμια οικονομία ενδέχεται να μην καταφέρει να βγει από την κρίση το 2010, αφού οι τεράστιες ενέσεις ρευστότητας από τις κυβερνήσεις δημιούργησαν νέες οικονομικές “φούσκες”.
Ο ΟΟΣΑ βασίζει την εκτίμησή του στον σύνθετο δείκτη των σημαντικότερων οικονομικών μεγεθών (leading indicator) για τα 30 μέλη του, που αναρριχήθηκε στις 102,3 μονάδες το Νοέμβριο από 101,4 μονάδες τον Οκτώβριο.
Η βρετανική οικονομία ήταν από τις ελάχιστες που παρέμειναν σε τροχιά συρρίκνωσης το γ΄ τρίμηνο, ωστόσο ο κορυφαίος δείκτης για την οικονομία της χώρας βελτιώθηκε στις 105,7 μονάδες από 104,5 μονάδες τον Οκτώβριο και βρίσκεται 10,7 μονάδες υψηλότερα από τα επίπεδα του Νοεμβρίου του 2008 – μία εξέλιξη που σύμφωνα με τον Οργανισμό υποδεικνύει ότι η βρετανική οικονομία οδεύει για έξοδο από την ύφεση.
«Πρέπει να είμαστε ρεαλιστές, η έξοδος από την κρίση δεν είναι εγγυημένη», ανέφερε αντιθέτως ο κ. Λαμί ερωτώμενος σχετικά με τις προοπτικές ανάκαμψης της παγκόσμιας οικονομίας το 2010.
«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι έχουμε φτάσει στο κατώτερο σημείο, αλλά η ταχύτητα ανόδου δεν είναι σαφής. Με τον κατακλυσμό ρευστότητας στην οικονομία και το χρηματοοικονομικό σύστημα μέσω δημόσιων κεφαλαίων, έχουμε επίσης δημιουργήσει φούσκες οι οποίες θα πρέπει να απορροφηθούν», τόνισε ο επικεφαλής του παγκόσμιου Οργανισμού.