Ο θάνατος του Σοβιετικού ηγέτη, Ιωσήφ Στάλιν, είναι ένα από τα πιο σημαντικά γεγονότα στην ιστορία της Σοβιετικής Ένωσης, όμως κάθε εικόνα που σώζεται από την κηδεία του, έχει δοθεί από επίσημες κρατικές πηγές.
Για πρώτη φορά, 64 χρόνια μετά την ημέρα της κηδείας του, δόθηκε στη δημοσιότητα ένα φιλμ που κατέγραψε ένας Αμερικανός διπλωμάτης, ο οποίος λίγο αργότερα απελάθηκε με κατηγορίες για κατασκοπεία.
Ο στρατιωτικός Μάρτιν Μάνοφ, έφτασε στη Σοβιετική Ένωση το 1952, κατά τη διάρκεια του “Ψυχρού Πολέμου” και για τα επόμενα δύο χρόνια τράβηξε εκατοντάδες φωτογραφίες αλλά και περισσότερες από 16 ώρες έγχρωμου φιλμ, για λόγους είτε προσωπικούς είτε επαγγελματικούς.
Μετά το θάνατο του Ιωσήφ Στάλιν, ανακοινώθηκε τετραήμερο πένθος, ενώ η σορός του εκτέθηκε σε λαϊκό προσκύνημα. Εκατομμύρια Σοβιετικών έσπευσαν για να πουν το “τελευταίο αντίο” στον ηγέτη της ΕΣΣΔ. Η κηδεία προγραμματίστηκε για τις 9 του Μάρτη του 1953.
Εκείνη την περίοδο η πρεσβεία των ΗΠΑ βρισκόταν σε ένα κτίριο με τέλεια θέα στους τείχους του Κρεμλίνου λίγα μέτρα μακριά. Το υλικό που καταγράφηκε, δείχνει τους χιλιάδες στρατιώτες που συνοδεύουν το φέρετρο. Σε κανέναν πολίτη δεν επετράπη η είσοδος στην Κόκκινη Πλατεία, παρά μόνο όταν το φέρετρο είχε πια φτάσει στο Μαυσωλείο και είχε τοποθετηθεί δίπλα σε εκείνο του Λένιν.
ΠΗΓΗ: rt.com