Η Βηρυτός και όλος ο Λίβανος θρηνούν τα θύματα της ισχυρότερης έκρηξης που έχει σημειωθεί ποτέ στη χώρα, η οποία είχε ήδη γονατίσει λόγω της οικονομικής κρίσης, ενώ τα σωστικά συνεργεία συνέχιζαν να αναζητούν επιζώντες από την έκρηξη που ισοπέδωσε το λιμάνι και κατέστρεψε την πόλη.
Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, στην πρώτη επίσκεψη ξένου ηγέτη μετά την έκρηξη της Τρίτης, έφθασε σήμερα στη Βηρυτό, συνοδευόμενος από ειδική ομάδα διασωστών και μεταφέροντας ειδικό εξοπλισμό.
Ο απολογισμός μέχρι στιγμής έχει φτάσει τους 145 νεκρούς και τουλάχιστον 5.000 τραυματίες. Την ίδια ώρα κάποιοι αναφέρουν πως είδαν drone και αεροπλάνα να πετούν στην περιοχή λίγο πριν τις εκρήξεις, ενώ ορισμένου μιλούν και για πυραύλους που είδαν να πλήττουν το λιμάνι.
300.000 χιλιάδες άστεγοι
Δεκάδες άνθρωποι αγνοούνται και τουλάχιστον 300.000 άνθρωποι έμειναν χωρίς στέγη καθώς το ωστικό κύμα κατέστρεψε τις προσόψεις κτιρίων, εκσφενδόνισε έπιπλα στους δρόμους και έσπασε τζάμια παραθύρων σε ακτίνα αρκετών χιλιομέτρων στην ενδοχώρα.
Πηγή των δυνάμεων ασφαλείας δήλωσε ότι ο αριθμός των νεκρών έφθασε τους 145 και αξιωματούχοι εκτιμούν ότι ο αριθμός τους θα αυξηθεί.
Συγγενείς αγνοουμένων συγκεντρώθηκαν κοντά στο λιμάνι αναζητώντας πληροφορίες για τους δικούς τους ανθρώπους, εν μέσω αυξανόμενη λαϊκής οργής για τις αρχές που επέτρεψαν να παραμείνει αποθηκευμένη για χρόνια μια τεράστια ποσότητα εκρηκτικών υλών σε αποθήκη στο λιμάνι κάτω από επικίνδυνες συνθήκες.
«Θα βρουν κάποιο αποδιοπομπαίο τράγο για να του ρίξουν την ευθύνη», δήλωσε ο Ραμπί Αζάρ, 33χρονος οικοδόμος που πήγε στο λιμάνι σήμερα το πρωί προκειμένου να ξεκινήσουν οι εργασίες αποκατάστασης. «Αυτή η έκρηξη ήταν η τελική σφαίρα που σκότωσε τη χώρα».
Τριήμερο πένθος στη χώρα
Ο πρωθυπουργός Χασάν Ντίαμπ κήρυξε σήμερα τριήμερο πένθος για τα θύματα της έκρηξης, της πλέον καταστροφικής που έχει πλήξει ποτέ τη Βηρυτό, μια πόλη φοβισμένη ακόμα από τον εμφύλιο πόλεμο πριν από τρεις δεκαετίες και η οποία έχει κλονιστεί από την οικονομική κατάρρευση και την αύξηση στα κρούσματα κορονοϊού.
Ο υπουργός Οικονομίας Ραούλ Νεχμέ δήλωσε ότι ο Λίβανος, με το τραπεζικό του σύστημα να βρίσκεται σε κρίση και το νόμισμά του υπό κατάρρευση και έχοντας ένα από τα υψηλότερα χρέη στον κόσμο, έχει «πολύ περιορισμένους» πόρους για να αντιμετωπίσει την καταστροφή, που σύμφωνα με κάποιες εκτιμήσεις μπορεί να κοστίσει στη χώρα 15 δισεκ. δολάρια.
Ο πρόεδρος Μισέλ Αούν δήλωσε ότι για την έκρηξη ευθύνονται οι 2.750 τόνοι νιτρικού αμμωνίου, που χρησιμοποιείται ως χημικό λίπασμα και ως εκρηκτική ύλη, οι οποίοι είχαν αποθηκευτεί στο λιμάνι για έξι χρόνια μετά την κατάσχεσή τους. Ο ίδιος υποσχέθηκε εις βάθος έρευνα και ότι οι υπεύθυνοι θα λογοδοτήσουν. Η κυβέρνηση έχει δώσει εντολή να τεθούν σε κατ’ οίκον περιορισμό αξιωματούχοι του λιμένα της Βηρυτού, όπως δήλωσαν υπουργικές πηγές στο Reuters.
Οργή
Ωστόσο οι Λιβανέζοι, που έχουν χάσει τη δουλειά τους και είδαν τις αποταμιεύσεις τους να εξανεμίζονται στη χρηματοπιστωτική κρίση, κατηγορούν τους πολιτικούς που κυβερνούν εδώ και δεκαετίες, οι οποίες χαρακτήριζονται από κρατική διαφθορά και κακή διακυβέρνηση.
«Οι ηγέτες μας είναι απατεώνες και ψεύτες. Δεν πιστεύω καμία έρευνα που θα κάνουν. Κατέστρεψαν τη χώρα και συνεχίζουν να λένε ψέματα στον λαό. Ποιον κοροϊδεύουν;», δήλωσε ο Ζαν Αμπί Χανά, 80 ετών, συνταξιούχος λιμενεργάτης, του οποίου το σπίτι καταστράφηκε ενώ η κόρη και η εγγονή του τραυματίστηκαν στην έκρηξη.
Επίσημη πηγή με γνώση των προκαταρκτικών ερευνών απέδωσε την τραγωδία στην «αδράνεια και την αμέλεια», λέγοντας ότι «δεν έγινε τίποτα» για τη μεταφορά των επικίνδυνων υλικών.
Αναφορές για πυραύλους
Κάποια τοπικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι κάποιοι είδαν drones ή αεροσκάφη να πετούν στην περιοχή λίγο πριν από την έκρηξη και κάποιοι κάτοικοι της Βηρυτού ισχυρίστηκαν ότι είδαν να εκτοξεύονται πύραυλοι. Ωστόσο, αξιωματούχοι έχουν αρνηθεί ότι το περιστατικό οφείλεται σε επίθεση.
Λιβανέζική πηγή ασφαλείας δήλωσε ότι η αρχική πυρκαγιά που πυροδότησε την έκρηξη προκλήθηκε από εργασίες συγκόλλησης.
Ο προσωπάρχης του Λευκού Οίκου Μαρκ Μίντοουζ δήλωσε ότι η αμερικανική κυβέρνηση δεν έχει αποκλείσει την πιθανότητα η έκρηξη της Τρίτης να οφείλεται σε επίθεση και ότι ακόμα συλλέγει πληροφορίες.
Άνθρωποι που ένιωσαν την έκρηξη δήλωσαν ότι δεν είχαν ζήσει τίποτα ανάλογα τα χρόνια της σύρραξης και των ταραχών στη Βηρυτό, που καταστράφηκε από τον εμφύλιο πόλεμο του 1975-1990 και έκτοτε έχει ζήσει μεγάλες βομβιστικές επιθέσεις, ταραχές και έναν πόλεμο με το Ισραήλ.
«Πρώτα ακούσαμε έναν ήχο. Δευτερόλεπτα αργότερα έγινε μια μεγάλη έκρηξη. Και έγινε κόλαση», δήλωσε ο Ιμπραήμ Ζούμπι, που εργάζεται κοντά στο λιμάνι. «Είδα ανθρώπους να εκσφενδονίζονται πέντε ή έξι μέτρα μακριά».
Σεισμός αισθητός μέχρι και 580 χιλιόμετρα μακρυά!
Η σεισμική δόνηση από την έκρηξη έγινε αισθητή έως και το Εϊλάτ στις ακτές του Ισραήλ στην Ερυθρά Θάλασσα, σε απόσταση περίπου 580 χλμ νότια της Βηρυτού.
Υγειονομικοί αξιωματούχοι ανέφεραν ότι τα νοσοκομεία ξεμένουν από κλίνες και εξοπλισμό για την φροντίδα των τραυματιών.
Ο κυβερνήτης της Βηρυτού Μαρουάν Αμπούντ δήλωσε στον τηλεοπτικό σταθμό Al Hadath ότι οι συνολικές ζημίες από την έκρηξη μπορεί να φθάσουν τα 15 δισεκ. δολάρια, με τον αριθμό αυτό να περιλαμβάνει τόσο τις άμεσες όσο και τις έμμεσες απώλειες που σχετίζονται με την επιχειρηματική δραστηριότητα.
Στο λιμάνι της Βηρυτού, τα πάντα έχουν παραλύσει. Πρόκειται για τη βασική δίοδο του Λιβάνου για τις εισαγωγές που χρειάζονται προκειμένου να τραφεί η χώρα των 6 και πλέον εκατομμυρίων ανθρώπων, με αποτέλεσμα τα καράβια να εκτρέπονται σε μικρότερα λιμάνια.
Επικοινωνία Φον ντερ Λάιεν με τον πρόεδρο του Λιβάνου
H Πρόεδρος της Eυρωπαϊκής Επιτροπής είχε νωρίτερα τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρωθυπουργό του Λιβάνου.
Η Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν εξέφρασε τα συλλυπητήρια και τη στήριξη της ΕΕ στον λαό του Λιβάνου.
Η Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν και ο Χασάν Ντιάμπ συζήτησαν τη βοήθεια που ήδη παρέχει η ΕΕ, η οποία συγκεκριμένα περιλαμβάνει:
– την ανάπτυξη περισσότερων από 100 υψηλά εκπαιδευμένων πυροσβεστών αναζήτησης και διάσωσης, με οχήματα, σκύλους και ιατρικό εξοπλισμό έκτακτης ανάγκης, συμπεριλαμβανομένου του Ερυθρού Σταυρού του Λιβάνου
– την προσφορά πρόσθετων ομάδων, ιδίως για χημική, βιολογική, ακτινολογική και πυρηνική ανίχνευση
– ένα στρατιωτικό σκάφος με δυνατότητα για ελικόπτερο για ιατρική εκκένωση, καθώς και ιατρικό και προστατευτικό εξοπλισμό
– την ενεργοποίηση του δορυφορικού συστήματος χαρτογράφησης Copernicus για την εκτίμηση της έκτασης της ζημιάς.
Επιπροσθέτως, σύμφωνα με την ανακοίνωση της Κομισιόν, η Επιτροπή ενεργοποιεί ποσό πάνω από 33 εκατομμύρια ευρώ για τις πρώτες ανάγκες, ιατρική υποστήριξη και εξοπλισμό και προστασία των υποδομών ζωτικής σημασίας, ενώ θα εξετάσει περαιτέρω υποστήριξη ανάλογα με την τρέχουσα αξιολόγηση ανθρωπιστικών αναγκών.
Στήριξη για την ανοικοδόμηση της χώρας
Η κ. Φον Ντερ Λάιεν και ο κ. Ντιάμπ συζήτησαν επίσης τη μακροπρόθεσμη στήριξη που μπορεί να παράσχει η ΕΕ για να βοηθήσει τη διαδικασία ανοικοδόμησης της χώρας.
Η Πρόεδρος της Επιτροπής τόνισε επίσης την πιθανή κινητοποίηση εμπειρογνωμόνων και εξοπλισμού για την εκτίμηση της έκτασης των ζημιών και τη διαχείριση επικίνδυνων ουσιών όπως ο αμίαντος και άλλες χημικές ουσίες. Κάτι τέτοιο, όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση, είναι σημαντικό τόσο για τα οικήματα των πολιτών όσο και για την αποκατάσταση του λιμένα της Βηρυτού.
Ταυτόχρονα, η Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν υπογράμμισε ότι η Επιτροπή είναι έτοιμη να διερευνήσει πώς μπορούν να ενισχυθούν εμπορικές σχέσεις των δύο χωρών σε αυτή τη δύσκολη περίοδο, ενώ προσέφερε επίσης τη στήριξη της ΕΕ για τη διενέργεια πλήρους αξιολόγησης αναγκών για την ανοικοδόμηση της πόλης και την ανάκαμψη της χώρας, καθώς και στήριξη στις συζητήσεις με τα Διεθνή Χρηματοπιστωτικά Ιδρύματα, τα οποία θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην αποδέσμευση περαιτέρω οικονομικής στήριξης.
Όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση της Κομισιόν, η Πρόεδρος τόνισε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δίνει μεγάλη σημασία στην ενότητα και τη σταθερότητα του Λιβάνου, που είναι ακόμη πιο σημαντική σήμερα, τόσο εσωτερικά όσο και για την περιοχή και τόνισε ότι αυτή η τραγική στιγμή για τον Λίβανο πρέπει να είναι η ευκαιρία να ενώσει όλες τις πολιτικές δυνάμεις γύρω από μια εθνική προσπάθεια η οποία θα ανταποκριθεί στις πολλές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η χώρα. Η κ. Φον Ντερ Λάιεν επεσήμανε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα στηρίξει τον Λίβανο σε αυτήν την προσπάθεια.