Κόσμος

Βιβλική καταστροφή στην Καλιφόρνια από τις φωτιές

Χιλιάδες άνθρωποι έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους και 20.000 πυροσβέστες δίνουν υπεράνθρωπη μάχη για να θέσουν υπό έλεγχο τις 33 φωτιές που προκαλούν άνευ προηγουμένου καταστροφές στην Καλιφόρνια.

Οι πληροφορίες πως ένας άνθρωπος έχει χάσει τη ζωή του, δεν έχουν επιβεβαιωθεί. Έχουν πεθάνει όμως πολλά ζώα, έχουν καεί σπίτια, έχουν καταστραφεί περιουσίες και κόποι μιας ζωής. Τέσσερις πυροσβέστες έχουν υποστεί εγκαύματα δευτέρου βαθμού και νοσηλεύονται, σε σταθερή κατάσταση.

Ο κυβερνήτης Τζέρι Μπράουν είχε κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης στις κομητείες Λέικ και Νάπα, οινοπαραγωγικές περιοχές βόρεια του Σαν Φρανσίσκο, εξαιτίας της “Πυρκαγιάς Βάλεϊ”. Όλα τα σχολεία των κομητειών αυτών παραμένουν κλειστά.


Οι ζημιές εκτιμώνται σε πολλές εκατοντάδες σπίτια και κτίρια από τη φωτιά και σε περισσότερα από 200 από μια άλλη μεγάλη πυρκαγιά, τη λεγόμενη “Μπουτ”, κοντά στο Σαν Αντρέας, ανατολικά του Σαν Φρανσίσκο.

Οι φωτιές Μπουτ και Βάλεϊ, έκαναν στάχτη πάνω από 400.000 στρέμματα ενώ ταυτόχρονα αυτοκινητόδρομοι και άλλες βασικές υποδομές έκλεισαν και δημιουργήθηκαν αρκετά προβλήματα.

Οκτώ μεγάλες πυρκαγιές μαίνονται αυτή τη στιγμή στην Καλιφόρνια, τρεις στο Όρεγκον και δέκα στην πολιτεία της Ουάσινγκτον, για την οποία φέτος είναι η χειρότερη χρονιά στην ιστορία από πλευράς πυρκαγιών.


Σχεδόν 70 πυροσβέστες από την Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία βοηθούν τους Αμερικανούς συναδέλφους τους στο δυτικό τμήμα της χώρας.
Ο Ερυθρός Σταυρός άνοιξε κέντρα έκτακτης ανάγκης για τους ανθρώπους που έχασαν τα σπίτια τους.

Περίπου 6.400 σπίτια εξακολουθούν να απειλούνται από τις τεράστιες πυρκαγιές.

Ο Σεπτέμβριος είναι συχνά ο πιο ευνοϊκός μήνας για τις πυρκαγιές στην Καλιφόρνια, όταν το θερμόμετρο φθάνει στα ύψη.


To 2015 κινδυνεύει να μείνει στα χρονικά ως μία από τις χειρότερες χρονιές που έχουν καταγραφεί ποτέ στις Ηνωμένες Πολιτείες από την άποψη των καμένων επιφανειών και των δαπανών για τον περιορισμό των πυρκαγιών. Από την αρχή του χρόνου έχουν αποτεφρωθεί περισσότερα από 36.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα και 2.420.000 στρέμματα γης.
Το 2006, όταν καταγράφηκε ιστορικό ρεκόρ, είχαν καεί σχεδόν 40.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα.

Συνολικά, 13 πυροσβέστες έχουν χάσει τη ζωή τους στις Ηνωμένες Πολιτείες από τις αρχές του 2015.

Ήδη 1,31 δισεκ. δολάρια έχουν δαπανηθεί φέτος από το ομοσπονδιακό κράτος για τη μάχη κατά των πυρκαγιών, χωρίς να περιλαμβάνονται τα ποσά που έχουν δεσμευθεί από τις τοπικές υπηρεσίες.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ
Φωτογραφίες: Reuters

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Έκτακτα μέτρα για την κηδεία του Πάπα Φραγκίσκου - Πενθήμερο πένθος κήρυξε η Ιταλία
Οι εκδηλώσεις, παράλληλα, για την επέτειο της απελευθέρωσης της χώρας από τον φασισμό και τον ναζισμό θα πραγματοποιηθούν φέτος στις 25 Απριλίου, με πολύ πιο περιορισμένο τρόπο σε σχέση με το παρελθόν
O Πάπας Φραγκίσκος
«Χάρος» ο Τζέι Ντι Βανς – Ήταν ο τελευταίος επισκέπτης του Πάπα Φραγκίσκου και του άξιζε να γίνει meme
Το ίντερνετ «στοχοποιεί» τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Τζέι Ντι Βανς για τον θάνατο του Πάπα Φραγκίσκου - Η σύγκριση με την Λιζ Τρας που επισκέφθηκε την βασίλισσα Ελισάβετ
Ο Πάπας Φραγκίσκος με τον Τζέι Ντι Βανς 5
Το τελευταίο Πάσχα του Πάπα Φραγκίσκου: Αψήφησε τον πόνο και αποχαιρέτησε τον κόσμο - Το «ευχαριστώ» στον νοσηλευτή του
«Νομίζω ότι οι άνθρωποι ένιωσαν κάτι - σαν να ήξεραν ότι ήταν η τελευταία φορά που τον έβλεπαν» λένε πιστοί που βρέθηκαν στην Πλατεία του Αγίου Πέτρου για τη Λειτουργία του Πάσχα
Η τελευταία δημόσια εμφάνιση του Πάπα Φραγκίσκου στην Κυριακή του Πάσχα