Συνέντευξη τύπου πραγματοποίησε ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν μετά το πράσινο φως που πήρε από το κοινοβούλιο για τη χρήση του ρωσικού στρατού στο εξωτερικό.
Η Ρωσία όλο αυτό το διάστημα ενδιαφερόταν για την εφαρμογή των συμφωνιών του Μινσκ, επειδή αυτό το έγγραφο ήταν αποτέλεσμα συμβιβασμού, δήλωσε σήμερα ο Ρώσος πρόεδρος στους δημοσιογράφους προσθέτοντας ότι οι συμφωνίες του Μινσκ δεν υφίστανται πλέον και ζητώντας την αποστρατιωτικοποίηση της Ουκρανίας.
«Και γι αυτό θέλω να υπογραμμίσω για μια ακόμη φορά, ενδιαφερόμασταν για την εφαρμογή αυτού του Συμπλέγματος μέτρων, επειδή ήταν αποτέλεσμα συμβιβασμού» , δήλωσε ο Βλαντίμιρ Πούτιν, υπενθυμίζοντας ότι ήταν ένας από τους δημιουργούς αυτού του κειμένου ως εκπρόσωπος της Ρωσικής Ομοσπονδίας.
Οι αρχές της Ουκρανίας δήλωναν δημόσια ότι δεν θα εφαρμόσουν τις συμφωνίες του Μίνσκ και η Ρωσία δεν μπορούσε να ανεχθεί περαιτέρω την γενοκτονία του λαού του Ντονμπάς.
Το Κίεβο μηδένισε όλες τις προσπάθειες για την εφαρμογή των συμφωνιών του Μινσκ , τις «σκότωσε» η ουκρανική ηγεσία πολύ πιο πριν από την αναγνώριση των Λαϊκών δημοκρατιών του Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ, δήλωσε ο Πούτιν.
Η Ευρώπη δεν μπόρεσε να υποχρεώσει το Κίεβο να εφαρμόσει τις συμφωνίες Μινσκ-2 , και ως εκ τούτου δεν υπήρχε άλλη διέξοδος εκτός από την αναγνώριση των Λαϊκών Δημοκρατιών Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ.
Ο Πούτιν αναφορικά με τη χρήση του στρατού στο Ντονμπάς τόνισε πως η Ρωσία θα εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της σε περίπτωση που κριθεί αναγκαίο. Την ίδια ώρα ουκρανοί αξιωματούχοι υποστηρίζουν πως χιλιάδες ρώσοι στρατιώτες βρίσκονται ήδη στην ανατολική Ουκρανία.
Παράλληλα επεσήμανε με νοήματα πως η αναγνώριση των Δημοκρατιών του Λουγκάνκ και του Ντονέτσκ σημαίνει και την αναγνώριση Συντάγματος και συνόρων.
«Το καλύτερο που έχει να κάνει το Κίεβο είναι να αρνηθεί την ένταξη στο ΝΑΤΟ και να παραμείνει ουδέτερο. Ο εξοπλισμός της Ουκρανίας με πυρηνικά όπλα αποτελεί στρατηγική απειλή για τη Ρωσία», ανέφερε ο Βλαντίμιρ Πούτιν.
Τόνισε επίσης πως η απόκτηση τακτικών πυρηνικών όπλων από την Ουκρανία αποτελεί στρατηγική απειλή για τη Ρωσία, σχολιάζοντας με αυτό τον τρόπο την πρόσφατη δήλωση του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι στην Διάσκεψη για την Ασφάλεια, στο Μόναχο.
Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν επέστησε σήμερα την προσοχή στο ότι δεν ανακοίνωσε ότι θα στείλει άμεσα στρατεύματα στο Ντονμπάς. «Δεν είπα ότι ο στρατός θα πάει τώρα όπου να ’ναι» δήλωσε στους δημοσιογράφους, απαντώντας στο ερώτημα μέχρι πού μπορούν να φθάσουν οι Ρώσοι στρατιωτικοί στο Ντονμπάς.
Παράλληλα ο Ρώσος πρόεδρος είπε πως «είναι εντελώς αδύνατον γενικά να προβλεφθεί κάποιο συγκεκριμένο πλαίσιο πιθανών ενεργειών στο Ντονμπάς, αυτό εξαρτάται από τη συγκεκριμένη κατάσταση που διαμορφώνεται επί τόπου, επί του πεδίου, όπως λέγεται».
Σχολιάζοντας τις δηλώσεις που έγιναν εκ μέρους της Ουκρανίας ότι θα έπρεπε να αποκτήσει πυρηνικά όπλα, ο Ρώσος πρόεδρος είπε ότι τις άκουσε και δήλωσε ότι η εμφάνιση πυρηνικών όπλων τακτικού χαρακτήρα στην Ουκρανία σημαίνει στρατηγική απειλή για την Ρωσία.
Κατά την άποψη του, η Ουκρανία έχει επαρκείς δυνατότητες στον πυρηνικό τομέα και τις προϋποθέσεις για να λύσει το πρόβλημα αυτό γρήγορα σε σχέση με άλλες χώρες που αρχίζουν από το μηδέν, αλλά δεν έχει σύστημα εμπλουτισμού ουρανίου, λέγοντας ωστόσο ότι αυτό είναι «τεχνικό πρόβλημα», αλλά δεν είναι άλυτο πρόβλημα για την Ουκρανία.
Ναι από το κοινοβούλιο για χρήση του στρατού στο εξωτερικό
Το συμβούλιο της Ομοσπονδίας (Άνω Βουλή) ενέκρινε το αίτημα του Ρώσου προέδρου να αναπτύξει τις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις στο εξωτερικό σε σχέση με την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στο Ντονμπάς. Η απόφαση ψηφίσθηκε ομόφωνα σήμερα κατά την διάρκεια της έκτακτης ολομέλειας του Συμβουλίου της Ομοσπονδίας. Υπέρ της πρότασης ψήφισαν 153 γερουσιαστές.
«Το Συμβούλιο της Ομοσπονδίας αποφασίζει να δώσει στον πρόεδρο της Ρωσικής Ομοσπονδίας την έγκριση του να αναπτύξει τις Ένοπλες Δυνάμεις της Ρωσίας στο εξωτερικό στη βάση των κοινώς αποδεκτών αρχών και κανόνων του διεθνούς δικαίου.
Ο συνολικός αριθμός των μονάδων των ενόπλων δυνάμεων της Ρωσικής Ομοσπονδίας, οι περιοχές δράσης τους, οι στόχοι που τίθενται ενώπιον τους, το χρονικό διάστημα παραμονής τους στο εξωτερικό, καθορίζονται από τον πρόεδρο της Ρωσικής Ομοσπονδίας σύμφωνα με το σύνταγμα της Ρωσικής Ομοσπονδίας» αναφέρεται στην απόφαση της Άνω Βουλής, η οποία τίθεται σε ισχύ από τη στιγμή της έγκρισης της.
Νωρίτερα, η πρόεδρος του Συμβουλίου της Ομοσπονδίας Βαλεντίνα Μαβιένκο, είχε δηλώσει ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν είχε ζητήσει την έγκριση του Συμβουλίου της Ομοσπονδίας να μπορεί η Ρωσία να αναπτύσσει στρατό στο εξωτερικό, μετά την αναγνώριση της ανεξαρτησίας των δύο ανατολικών περιοχών της Ουκρανίας.