Οι κυρώσεις της Δύσης δεν θα αποκόψουν τη Ρωσία από τις τεχνολογίες, δήλωσε σήμερα Πέμπτη (26.5.2022) ο Βλαντιμίρ Πούτιν, παρά το ότι έχουν διαταράξει τις εφοδιαστικές αλυσίδες της χώρας, όπως παραδέχθηκε ο ίδιος.
Μιλώντας μέσω βιντεοσύνδεσης στους ηγέτες των πρώην σοβιετικών δημοκρατιών που συμμετείχαν σ’ ένα οικονομικό φόρουμ που πραγματοποιείται στο Κιργιστάν, ο Βλαντιμίρ Πούτιν είπε ότι η Ρωσία θα συνεχίσει να εργάζεται για την εξεύρεση υποκατάστατων για τα ξένα προϊόντα που εισάγονται, τα οποία δεν θα ήταν πλέον διαθέσιμα στην χώρα λόγω των κυρώσεων, παρόλο που αυτό δεν αποτελεί «πανάκεια για όλα τα δεινά».
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Η Ρωσία άρχισε να απομονώνεται όλο και πιο πολύ από την Δύση από τότε που εισέβαλε στην Ουκρανία πριν από τρεις μήνες, αποκαλώντας την εισβολή «ειδική στρατιωτική επιχείρηση». Δεκάδες εταιρείες έχουν εγκαταλείψει οριστικά τη χώρα και οι άνευ προηγουμένου δυτικές κυρώσεις έχουν πλήξει την οικονομία της και τις επιχειρήσεις της.
«Οι επιχειρηματίες μας αντιμετωπίζουν προβλήματα, φυσικά, ειδικά στον πεδίο των εφοδιαστικών αλυσίδων και των μεταφορών. Αλλά παρ’ όλα αυτά, όλα μπορούν να ρυθμιστούν, όλα μπορούν να οικοδομηθούν με νέο τρόπο» δήλωσε ο Πούτιν.
«Όχι χωρίς απώλειες στην παρούσα φάση, αλλά αυτό μας βοηθάει στην πορεία να γίνουμε πιο δυνατοί. Σε κάθε περίπτωση, αποκτούμε οπωσδήποτε νέες ικανότητες, αρχίζουμε να επικεντρώνουμε τους οικονομικούς, χρηματοπιστωτικούς και διοικητικούς πόρους σε τομείς αιχμής»
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ο Βλαντίμιρ Πούτιν είπε επίσης ότι η αποχώρηση ορισμένων ξένων επιχειρήσεων από τη ρωσική μπορεί να είναι προς το καλύτερο.
Ο Ρώσος πρόεδρος παραδέχθηκε πως η Ρωσία έχει ανάγκη την πρόσβαση σε ξένες τεχνολογίες, προσθέτοντας: «Δεν θα αποκοπούμε από αυτό, θέλουν να μας πιέσουν λίγο, αλλά στον σύγχρονο κόσμο αυτό είναι απλά μη ρεαλιστικό, αδύνατο».
Δεν διευκρίνισε το πώς η Ρωσία θα βρει τρόπους για να αποκτήσει πρόσβαση σε δυτικά εξαρτήματα ή λογισμικό.
Αναφερόμενος προφανώς στις Ηνωμένες Πολιτείες, είπε ότι κανένας «παγκόσμιος χωροφύλακας» δεν θα καταφέρει να χρησιμοποιήσει κυρώσεις για να αποδυναμώσει χώρες όπως η Ρωσία, η Κίνα και πολλές άλλες χώρες που ακολουθούν αυτό χαρακτήρισε ανεξάρτητη πολιτική.
Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ