«Κανένα αντίμετρο για έναν τέτοιο πύραυλο, κανένα μέσο αναχαίτισής του, δεν υπάρχει στον κόσμο σήμερα», τόνισε ο Βλαντιμίρ Πούτιν την Παρασκευή (22.11.2024) για τον υπερηχητικό πύραυλο «Oreshnik» με τον οποίο έπληξε την Ουκρανία.
Στις δηλώσεις του που μεταδόθηκαν από τη ρωσική τηλεόραση, ο Βλαντιμίρ Πούτιν είπε ότι ο «Ορέσνικ» δεν μπορεί να αναχαιτιστεί από τον εχθρό.
Παράλληλα, ο Ρώσος ηγέτης ανακοίνωσε ότι η χώρα του θα συνεχίσει τις δοκιμές του υπερηχητικού πυραύλου και θα αρχίσει την σειριακή παραγωγή του νέου οπλικού συστήματος.
«Θα προσθέσω ότι δεν υπάρχει κανένα αντίμετρο για έναν τέτοιο πύραυλο, κανένα μέσο αναχαίτισής του, στον κόσμο σήμερα. Και θα τονίσω για άλλη μια φορά ότι θα συνεχίσουμε να δοκιμάζουμε αυτό το νεότερο σύστημα. Είναι απαραίτητο να καθιερωθεί η σειριακή παραγωγή», είπε.
The tests of the Oreshnik were successful, I congratulate you on this, we will continue the tests – Vladimir Putin
— Dagny Taggart (@DagnyTaggart963) November 22, 2024
Putin holds meeting with Defense Ministry leadership and defense industry representatives
He looks very pleased pic.twitter.com/ORzFlJ8S23
Σύμφωνα με αυτήν την πηγή, άλλα 41 μη επανδρωμένα αεροσκάφη «χάθηκαν», πιθανότατα λόγω παρεμβολής στο σήμα τους από τις ουκρανικές δυνάμεις.
Η Ρωσία εξαπολύει συχνά πλήγματα με drones και πυραύλους σε ουκρανικές πόλεις σε μεγάλη απόσταση από τη γραμμή του μετώπου, μετά την εισβολή της στην Ουκρανία, τον Φεβρουάριο του 2022.
«Δοκιμή νέων όπλων για την τρομοκρατία» καταγγέλλει ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι
Ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε την Παρασκευή ότι η Ουκρανία εργάζεται για την ανάπτυξη νεών συστημάτων αντιαεροπορικής άμυνας για να αντιμετωπίσει του «νέους κινδύνους», μετά την ανάπτυξη του νέου, ρωσικού, μέσου βεληνεκούς πυραύλου στον 33ο μήνα του πολέμου.
Ο Ζελένσκι στη νυχτερινή βιντεοσκοπημένη ομιλία του, είπε επίσης ότι ο κόσμος χρειάζεται μια «σοβαρή απάντηση» στην ανάπτυξη, ώστε ο ηγέτης του Κρεμλίνου, Βλαντιμίρ Πούτιν, να φοβηθεί να επεκτείνει τον πόλεμο και να νιώσει τις πραγματικές συνέπειες των πράξεών του.
Είπε ότι η χρήση μιας άλλης χώρας για τη «δοκιμή νέων όπλων για την τρομοκρατία» αποτελεί σαφώς διεθνές έγκλημα.
Today, more details have been revealed about the new missile that Russia used to strike Dnipro. These details will be shared with international journalists and media because the world must know the truth. It must understand that the only party that does not want peace is Russia.… pic.twitter.com/dmuYRF6G2F
— Volodymyr Zelenskyy / Володимир Зеленський (@ZelenskyyUa) November 22, 2024
«Η Ρωσία γελοιοποιεί τη θέση κρατών όπως η Κίνα, των κρατών του Παγκόσμιου Νότου και ορισμένους ηγέτες που ζητούν κάθε φορά αυτοσυγκράτηση», δήλωσε ο Ζελένσκι σε βιντεοσκοπημένη ομιλία του που δημοσιεύθηκε στα κοινωνικά δίκτυα.
Ουγγαρία: O Όρμπαν καλεί τη Δύση να πάρει στα σοβαρά τις απειλές της Ρωσίας
Ο Ούγγρος πρωθυπουργός, Βίκτορ Όρμπαν, ο οποίος παραμένει στενός σύμμαχος του Κρεμλίνου παρά τον πόλεμο την Ουκρανία, κάλεσε την Παρασκευή τη Δύση να μην υποβαθμίσει τις απειλές της Ρωσίας, χώρας εξοπλισμένης «με τα πιο καταστροφικά όπλα στον κόσμο».
Όταν εκφράζεται για το θέμα αυτό «μια χώρα όπως η Ρωσία, που είναι διαφορετική από εμάς και που βασίζει την πολιτική της, τη θέση της στον κόσμο γενικότερα στη στρατιωτική ισχύ», «πρέπει να λαμβάνουμε υπόψη (αυτές τις απειλές) κυριολεκτικά», δήλωσε σε ραδιοφωνική συνέντευξη.
Μετά την εκτόξευση ενός νέου ρωσικού βαλλιστικού πυραύλου κατά ουκρανικού εργοστασίου όπλων, ο Βλαντίμιρ Πούτιν απευθύνθηκε στο έθνος το βράδυ της Πέμπτης (21.11.2024). Δήλωσε ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει λάβει στο εξής «παγκόσμιο χαρακτήρα» και απείλησε να πλήξει τις συμμαχικές χώρες του Κιέβου.
Η «έτοιμη για όλα» τα σενάρια Ρωσία, όπως δήλωσε, τροποποίησε πρόσφατα το πυρηνικό της δόγμα για να διευρύνει τη δυνατότητα χρήσης ατομικού όπλου.
«Δεν είναι φλυαρία» ούτε «επικοινωνιακό τέχνασμα», οι δηλώσεις του Ρώσου προέδρου «έχουν βαρύτητα» και «θα υπάρξουν συνέπειες», εκτίμησε ο Ούγγρος πρωθυπουργός.
Προτού υπενθυμίσει ότι η Μόσχα «διαθέτει έναν από τους ισχυρότερους στρατούς στον κόσμο, με όπλα από τα πιο σύγχρονα και τα πιο καταστροφικά».
Ο Βίκτορ Όρμπαν τάσσεται συχνά υπέρ των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων με τη Ρωσία και αντιτίθεται στην ευρωπαϊκή στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία, προειδοποιώντας για τον κίνδυνο μιας τρίτης παγκόσμιας σύρραξης.