Κυριακή, 20 Οκτ.
16oC Αθήνα

Βολιβία: Καταδίκη του “πραξικοπήματος” και στήριξη σε Μοράλες

Βολιβία: Καταδίκη του “πραξικοπήματος” και στήριξη σε Μοράλες

Την καταδίκη τους για το πραξικόπημα – όπως αναφέρουν – στην Βολιβία εκφράζουν χώρες με τις οποίες ο Έβο Μοράλες είχε συνεργασία και καλές σχέσεις.

Ο πρόεδρος της Κούβας Μιγκέλ Ντίας-Κανέλ καταδίκασε το «βίαιο και άνανδρο πραξικόπημα της δεξιάς εναντίον της δημοκρατίας στη Βολιβία», μετά την παραίτηση του προέδρου Έβο Μοράλες.

Ο Ντίας-Κανέλ εξέφρασε με ανάρτησή του στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter την «σθεναρή καταδίκη του πραξικοπήματος» και έκρινε ότι «όλος ο κόσμος πρέπει να κινητοποιηθεί για να υπερασπίσει τη ζωή και την ελευθερία του Έβο», προσθέτοντας την ετικέτα #EvoNoEstasSolo («Έβο, δεν είσαι μόνος»).

Η Αβάνα, παραδοσιακός σύμμαχος του Μοράλες, εκφράζει την «αλληλεγγύη της στον αδελφό πρόεδρο Έβο Μοράλες, πρωταγωνιστή και σύμβολο του αγώνα και των διεκδικήσεων των αυτοχθόνων λαών της Αμερικής μας», ανέφερε παράλληλα ο υπουργός Εξωτερικών της Κούβας Μπρούνο Ροδρίγκες.

Καταδίκη και από τον Μαδούρο

Και ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο καταδίκασε «κατηγορηματικά» το «πραξικόπημα» το οποίο εκτυλίσσεται στη Βολιβία.

«Καταδικάζουμε κατηγορηματικά το πραξικόπημα εναντίον του αδελφού προέδρου Έβο Μοράλες», ανέφερε ο Μαδούρο, σύμμαχος του αυτόχθονα βολιβιανού ηγέτη, καλώντας σε «κινητοποίηση για να απαιτηθεί να προφυλαχθεί η ζωή των αυτοχθόνων βολιβιανών λαών», θυμάτων του «ρατσισμού».

Κατάληψη της πρεσβείας στην Λα Πας από κουκουλοφόρους

Η έδρα της πρεσβείας της Βενεζουέλας στη Λα Πας καταλήφθηκε χθες Κυριακή από «κουκουλοφόρους», δήλωσε η πρεσβεύτρια του Καράκας, η Κρισμπελί Γκονσάλες, στο ABI, το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της Βολιβίας.

«Εφοδιασμένοι με δυναμίτη, κουκουλοφόροι διαδηλωτές με ασπίδες κατέλαβαν την πρεσβεία της Βενεζουέλας στη Βολιβία. Είμαστε καλά και σε ασφαλές σημείο, αλλά θέλουν να διαπράξουν σφαγή. Βοηθήστε μας να καταγγείλουμε αυτή τη βαρβαρότητα», είπε η διπλωμάτισσα στο πρακτορείο.

Η διπλωματία της Χιλής ανακοίνωσε ότι ανησυχεί για τη διακοπή της εκλογικής διαδικασίας στη Βολιβία και κάλεσε να υπάρξει άμεση και ειρηνική λύση στην κρίση στη χώρα, με ανακοίνωση που δημοσιοποίησε.

Άσυλο από το Μεξικό στον Μοράλες

Την ίδια ώρα ο υπουργός Εξωτερικών του Μεξικού Μαρσέλο Εμπράρδ προσέφερε ‘άσυλο στον Μοράλες εάν το επιθυμεί και γνωστοποίησε ότι η μεξικανική πρεσβεία έχει ήδη υποδεχθεί περίπου είκοσι κυβερνητικούς αξιωματούχους και κοινοβουλευτικούς.

Ο μεξικανός πρόεδρος Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ τόνισε νωρίτερα μέσω Twitter ότι η κυβέρνησή του κατέγραψε την «υπεύθυνη συμπεριφορά του προέδρου της Βολιβίας Έβο Μοράλες, ο οποίος προτίμησε να παραιτηθεί παρά να εκθέσει το λαό του στη βία».

click4more Επιθέσεις στο σπίτι του Μοράλες – Υπηρεσιακή πρόεδρος η Τζανίνε Άνιες [pics]

Ο Εμπράρδ σημείωσε ότι «το Μεξικό, όπως ορίζει η παράδοσή του [σ.σ. να προσφέρει] άσυλο και να μην επεμβαίνει στα εσωτερικά άλλων χωρών, υποδέχθηκε 20 πρόσωπα που ανήκουν στην κυβέρνηση και στο κοινοβούλιο της Βολιβίας στην επίσημη κατοικία [του μεξικανού πρεσβευτή] στη Λα Πας, και, εάν το αποφασίσει, θα προσφέρουμε επίσης άσυλο στον Έβο Μοράλες».

Ο επικεφαλής της μεξικανικής διπλωματίας έκανε λόγο για «μια συνεχιζόμενη στρατιωτική επιχείρηση στη Βολιβία, την οποία απορρίπτουμε», καθώς είναι «παρόμοια με τα τραγικά γεγονότα που αιματοκύλισαν τη Λατινική Αμερική τον προηγούμενο αιώνα».

«Το Μεξικό παραμένει προσηλωμένο στη θέση του για τον σεβασμό της δημοκρατίας και των θεσμών. Όχι στα πραξικοπήματα», συμπλήρωσε ο ΥΠΕΞ του Μεξικού.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις