Κόσμος

Βολιβία: Ο Έβο Μοράλες κατηγόρησε τον πρόεδρο της χώρας Λουίς Άρσε ότι οργάνωσε «αυτο-πραξικόπημα»

Τον πολιτικό του αντίπαλο, τον πρόεδρο της Βολιβίας Λουίς Άρσε κατηγόρησε χθες (30.06.2024) ο Έβο Μοράλες πως είπε ψέματα για το αποτυχημένο σχέδιο στρατιωτικών με στόχο την ανατροπή του, υποστηρίζοντας ότι θα μπορούσε να ήταν «αυτο-πραξικόπημα».

«Νόμιζα ότι ήταν πραξικόπημα, αλλά πλέον αμφιβάλλω: μοιάζει με αυτο-πραξικόπημα», είπε ο πρώην πρόεδρος της Βολιβίας, Έβο Μοράλες στην κυριακάτικη ραδιοφωνική εκπομπή του.

Ο Έβο Μοράλες ήταν από τους πρώτους που προειδοποίησαν μέσω αναρτήσεων σε κοινωνικά δίκτυα για την ένοπλη εξέγερση της περασμένης Τετάρτης, όταν στρατιωτική δύναμη με επικεφαλής τον στρατηγό Χουάν Χοσέ Σούνιγα πολιόρκησε το προεδρικό μέγαρο.

«Έχω την εντύπωση, δεν ξέρω αν κάνω λάθος, ότι ο Λούτσο (Άρσε)… μας εξαπάτησε, είπε ψέματα όχι μόνο στον βολιβιανό λαό, αλλά σε ολόκληρο τον κόσμο», είπε ο πρώτος αυτόχθων που έγινε πρόεδρος της Βολιβίας.

Άμεση ήταν η απάντηση του προέδρου Λουίς Άρσε. «Έβο Μοράλες, μην κάνεις λάθος πλέον. Μη συμμερίζεσαι την πλευρά του φασισμού, που αρνείται αυτό που συνέβη», έγραψε σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ (πρώην Twitter), συμπληρώνοντας ότι θα λογοδοτήσουν «εκείνοι που επεδίωξαν να πάρουν την εξουσία με τα όπλα».

Ο Μοράλες είχε εκφράσει από την Παρασκευή αμφιβολίες σχετικά με το σχέδιο πραξικοπήματος του στρατηγού Σούνιγα, ο οποίος συνελήφθη και κρατείται σε φυλακή υψίστης ασφαλείας. Ωστόσο, την Κυριακή αναφέρθηκε ονομαστικά στον Λουίς Άρσε, ο οποίος διετέλεσε υπουργός Οικονομικών των κυβερνήσεών του.

Ο πρώην πρόεδρος Έβο Μοράλες υποστήριξε ότι πηγές από το υπουργικό συμβούλιο τον πληροφόρησαν ότι ο Άρσε σκόπευε να παραδώσει την εξουσία σε «στρατιωτική χούντα» προκειμένου να τον εμποδίσει να αναλάβει ξανά την προεδρία της χώρας.

Από την πλευρά του, ο στρατηγός Σούνιγα είχε ισχυριστεί την Τετάρτη πως ενήργησε κατ’ εντολή του Άρσε με απώτερο σκοπό την ενίσχυση της δημοτικότητας του προέδρου.

Συνολικά 21 πρόσωπα, στρατιωτικοί (εν ενεργεία και εν αποστρατεία) και πολίτες, έχουν συλληφθεί στο πλαίσιο της έρευνας για την απόπειρα πραξικοπήματος. Μεταξύ των συλληφθέντων είναι οι πρώην αρχηγοί των τριών κλάδων των ενόπλων δυνάμεων της Βολιβίας.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Η τελευταία φορά που ο Πάπας Φραγκίσκος επισκέφθηκε την Ελλάδα: Το μήνυμα για τους μετανάστες και το «Πιστεύω» που είπε στα ελληνικά
Ήταν Δεκέμβριος του 2021 όταν ο Πάπας Φραγκίσκος πραγματοποίησε τη δεύτερη και εν τέλει την τελευταία επίσκεψή του στην Ελλάδα. Τότε...
Ο Πάπας Φραγκίσκος στην Ελλάδα
Εκλογή νέου Πάπα: Το Κονκλάβιο, ο μαύρος ή άσπρος καπνός κι όλο το περίπλοκο τελετουργικό στην Καπέλα Σιξτίνα στο Βατικανό
Οι Καρδινάλιοι ψηφίζουν μυστικά τον υποψήφιό τους, γράφοντας το όνομά του σε ένα χαρτάκι και τοποθετώντας την ψήφο τους σε ένα δισκοπότηρο στην κορυφή ενός βωμού που βρίσκεται στο κέντρο της αίθουσας
Καρδινάλιοι στο Βατικανό
Η ιστορία ζωής του Πάπα Φραγκίσκου: Αρνήθηκε τη χλιδή, λάτρευε τον Μαραντόνα και είχε σχεδιάσει την κηδεία του
Από τότε που έγινε πάπας το 2013, έβαλε στόχο να κάνει την Εκκλησία πιο ανοιχτή για όλους, δίνοντας ρόλους - κλειδιά σε γυναίκες και ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα προκαλώντας την οργισμένη αντίδραση πολλών συντηρητικών
Ο Πάπας Φραγκίσκος 1
Πέθανε ο Πάπας Φραγκίσκος σε ηλικία 88 ετών: Η περίοδος πένθους, το τελετουργικό της ταφής του και οι διαδικασίες για τη διαδοχή του
Ο Πάπας Φραγκίσκος είχε πάρει εξιτήριο στις 23 Μαρτίου από το νοσοκομείο, όπου νοσηλευόταν από τις 14 Φεβρουαρίου, έχοντας υποστεί διπλή πνευμονία. Η ανακοίνωση του Καρδινάλιου Φάρελ για τον θάνατό του. Δείτε Live εικόνα από την πλατεία του Αγίου Πέτρου
Πάπας Φραγκίσκος 11