Παρασκευή, 29 Νοε.
16oC Αθήνα

Βολοντίμιρ Ζελένσκι: Ζητά συνάντηση με Πούτιν – «Η Δύση δεν είναι ενωμένη»

Βολοντίμιρ Ζελένσκι: Ζητά συνάντηση με Πούτιν – «Η Δύση δεν είναι ενωμένη»

Για έλλειψη ενότητας κατηγόρησε σήμερα τη Δύση ο πρόεδρος της εμπόλεμης Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, καθώς όπως υποστήριξε τρεις μήνες μετά την εισβολή δεν υπάρχει σύμπνοια στις δυτικές χώρες, ενώ παράλληλα ζήτησε να συναντηθεί με τον Πούτιν ώστε να τερματιστεί ο πόλεμος.

«Το ερώτημά μου είναι: υπάρχει ενότητα στην πράξη (Σ.τ.Σ: στη Δύση ); Δεν το βλέπω», διερωτήθηκε ο Βολοντίμρ Ζελένσκι κατά τη διάρκεια ομιλίας του μέσω τηλεδιάσκεψης στο οικονομικό φόρουμ του Νταβός στην Ελβετία, υποστηρίζοντας ότι «χρειάζεται η στήριξη μιας ενωμένης Ευρώπης».

«Υπάρχει ενότητα στο θέμα της ένταξης της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ; Όχι. Επομένως, η Δύση είναι ενωμένη; Όχι», πρόσθεσε ο Ζελένσκι.

«Το δυνατό μας σημείο ήταν η ενότητα εντός της χώρας και τώρα αυτό εξαρτάται από την ενότητα της Δύσης, για να είμαστε ισχυροί και να υποστηρίζουμε σθεναρά την Ουκρανία» εναντίον της Ρωσίας, συνέχισε ο ίδιος.

«Θα έχουμε το πλεονέκτημα έναντι της Ρωσίας όταν θα είμαστε όλοι πραγματικά ενωμένοι», είπε.

Ο ουκρανός πρόεδρος επανέλαβε και πάλι ότι είναι «ευγνώμων» προς τον Τζο Μπάιντεν, τον αμερικανό ομόλογό του, για νέα οικονομική βοήθεια 40 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

«Έχουμε ανάγκη από την υποστήριξη μιας ενωμένης Ευρώπης», υπενθύμισε επικρίνοντας τη θέση του ούγγρου ομολόγου του Βίκτορ Ορμπάν, ο οποίος σε αυτό το στάδιο είναι απρόθυμος να επιβάλει εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο: «Κάτι δεν πάει καλά με την Ουγγαρία!», σχολίασε ο Ζελένσκι.

Συνάντηση με Πούτιν

Ο Ζελένσκι δήλωσε σήμερα ότι προτίθεται να μιλήσει μόνο απευθείας με τον ίδιο τον Βλαντίμιρ Πούτιν και όχι μέσω μεσολαβητών.

Ο Ζελένσκι πρόσθεσε ότι, αν ο ρώσος πρόεδρος «αντιλαμβάνεται την πραγματικότητα», υπάρχει πιθανότητα εξεύρεσης διπλωματικής λύσης για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία.

Είπε ακόμη ότι η Ουκρανία θα αγωνιστεί μέχρι να ανακτήσει όλα τα εδάφη της.

Η Μόσχα θα πρέπει να αποσύρει τα στρατεύματά της στις γραμμές όπου βρίσκονταν πριν από την έναρξη της ρωσικής εισβολής, στις 24 Φεβρουαρίου, είπε ο Ζελένσκι.

«Αυτό θα μπορούσε να είναι ένα βήμα προς την διενέργεια συνομιλιών», δήλωσε και πρόσθεσε ότι η Μόσχα προσπαθεί να κερδίσει χρόνο στις συνομιλίες της με το Κίεβο.

20.000 εγκλήματα πολέμου

Οι ουκρανικές αρχές λένε πως έχουν στοιχεία για 20.000 πιθανά εγκλήματα πολέμου τους τρεις μήνες αφότου εισέβαλε στη χώρα ο ρωσικός στρατός, την 24η Φεβρουαρίου.

Μόνο η αστυνομία κατέγραψε 13.500 τέτοιες υποθέσεις, δήλωσε ο ουκρανός υπουργός Εσωτερικών Ντένις Μοναστίρσκι στην ουκρανική τηλεόραση.

«Συνεργαζόμαστε με ξένους, εισαγγελείς, ομάδες έρευνας, ειδικούς, αλλά το μεγαλύτερο μέρος του (ερευνητικού) έργου γίνεται από ουκρανούς αστυνομικούς», διαβεβαίωσε.

Τα αποδεικτικά στοιχεία θα παραδοθούν σε διεθνείς οργανισμούς προκειμένου οι Ρώσοι που κατηγορούνται για τη διάπραξη εγκλημάτων πολέμου να λογοδοτήσουν στη δικαιοσύνη, πρόσθεσε.

Νεαρός ρώσος στρατιώτης καταδικάστηκε αυτή την εβδομάδα να εκτίσει ισόβια κάθειρξη από ουκρανικό δικαστήριο, στην πρώτη δίκη για έγκλημα πολέμου αφότου άρχισε η εισβολή.

Τι υποστηρίζει η Ρωσία για την επισιτιστική κρίση

Η Ρωσία είναι έτοιμη να προσφέρει έναν ανθρωπιστικό διάδρομο για να αναχωρήσουν από την Ουκρανία πλοία που μεταφέρουν τρόφιμα, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Interfax επικαλούμενο σημερινές δηλώσεις του ρώσου υφυπουργού Εξωτερικών Αντρέι Ρουντένκο, ο οποίος απαίτησε για το σκοπό αυτό από το Κίεβο «να αποναρκοθετήσει» τα λιμάνια στη Μαύρη Θάλασσα.

«Η επίλυση του επισιτιστικού προβλήματος περνάει από μια συλλογική προσέγγιση, που περιλαμβάνει κυρίως την άρση των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί στις ρωσικές εξαγωγές και στις οικονομικές συναλλαγές», δήλωσε ακόμη ο Ρουντένκο.

Η Ρωσία θα συζητήσει τη δυνατότητα να πραγματοποιήσει ανταλλαγή αιχμαλώτων με την Ουκρανία αφού καταδικαστούν αιχμάλωτοι που έχουν παραδοθεί, δήλωσε επίσης ο ρώσος υφυπουργός. Ρώσοι και αυτονομιστές αξιωματούχοι έχουν δηλώσει πως μερικοί απ’ αυτούς που έχουν παραδοθεί θα πρέπει να δικαστούν για εγκληματα πολέμου.

Ο ίδιος πρόσθεσε πως είναι πρόωρο να δημιουργηθεί μια ρωσική στρατιωτική βάση στην ουκρανική περιφέρεια της Χερσώνας που ελέγχεται από τη Ρωσία.

 

 

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις