Κόσμος

«Βόμβα» Φάουτσι: Οι ΗΠΑ χρηματοδότησαν το εργαστήριο στην Γουχάν για έρευνα για τον κορονοϊό

Σάλος έχει προκληθεί από μια  παραδοχή του κορυφαίου Αμερικανού επιδημιολόγου Άντονι Φάουτσι σχετικά με τον κορονοϊό.

Ο σύμβουλος του Λευκού Οίκου για θέματα υγείας αποκάλυψε ότι το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας των ΗΠΑ χρηματοδότησε με 600.000 δολάρια το Ινστιτούτο Ιολογίας της Γουχάν σε μια περίοδο 5 ετών, για να μελετηθούν αν οι κορονοϊοί της νυχτερίδας μπορούν να προσβάλουν τον άνθρωπο.

Το σχόλιο του Αντονι Φάουτσι έγινε κατά τη διάρκεια κοινοβουλευτικής υποεπιτροπής που εξετάζει τα οικονομικά του Εθνικού Ινστιτούτου Υγείας των ΗΠΑ και σε απάντηση Ρεπουμπλικανού βουλευτή.

Συγκεκριμένα τα 600.000 δολάρια της δωρεάς της ΝIAID (National Institute of Allergy and Infectious Diseases), της υπηρεσίας των ΗΠΑ που εξετάζει και καθορίζει μέτρα για τις μολυσματικές ασθένειες, επικεφαλής της οποίας είναι ο κ. Φάουτσι. Τα χρήματα αυτά προωθήθηκαν σε ένα γκρουπ ονόματι EcoHealth Alliance, το οποίο στην συνέχεια  πλήρωσε το Ινστιτούτο Ιολογίας της Γουχάν για μια «ήπια συνεργασία με πολύ γνωστούς Κινέζους επιστήμονες, οι οποίοι είναι παγκόσμιες αυθεντίες στον κορονοϊό» για να εξεταστεί με αυτό τον τρόπο το ρίσκο μετάδοσης του κορονοϊού των νυχτερίδων στον άνθρωπο.

Πότε ξεκίνησε το ενδιαφέρον των Αμερικανών 

Ο Φάουτσι αρνήθηκε εμφατικά πως ο σκοπός της έρευνας ήταν ο χειρισμός του κορονοϊού για οποιονδήποτε άλλο σκοπό. Τόνισε ακόμα ότι το ενδιαφέρον των Αμερικανών για το θέμα, ξεκίνησε όταν ξέσπασε η επιδημία SARS πριν από δύο σχεδόν δεκαετίες.

«Δεν μπορείς να μελετήσεις τις νυχτερίδες στο… Fairfax της Βιρτζίνια, γι’ αυτό είχαμε μία ήπια συνεργασία με πολύ αξιοσέβαστους Κινέζους επιστήμονες που είναι παγκοσμίως ειδήμονες για τον κορονοϊό και το πράξαμε μέσω μίας δωρεάς προς την EcoHealth. Η μεγαλύτερη δωρεά ήταν ύψους 600.000 δολαρίων για περίοδο πέντε ετών. Ηταν ένα μέτριο ποσό. Ο στόχος ήταν να μελετηθεί η αλληλοεπίδραση ανθρώπου και ζώου και να καθοριστεί εάν αυτές οι νυχτερίδες είναι δυνατόν να μολύνουν ανθρώπινα όντα», ανέφερε ο Φάουτσι.

«Τρομάξαμε πολύ με τον SARS-CoV-1, το 2002-2003, όπου αυτός ο συγκεκριμένος ιός μεταδόθηκε αναμφίβολα από νυχτερίδα σε ενδιάμεσο ξενιστή, πυροδοτώντας μια επιδημία και πανδημία που κατέληξε σε 8.000 κρούσματα και κοντά στους 800 θανάτους. Θα ήταν σχεδόν παράλειψη των καθηκόντων μας αν δεν το μελετούσαμε αυτό, και ο μόνος τρόπος για να μελετήσεις αυτά τα πράγματα είναι να πας εκεί που γίνεται η δράση», ήταν τα λόγια του.

Και όλα αυτά ενώ ο Φάουτσι είχε δηλώσει στις 11 Μαϊου τα εξής: «Δεν είμαι πεπεισμένος ότι η πανδημία της Covid αναπτύχθηκε με φυσικό τρόπο. Νομίζω πρέπει να συνεχίσουμε να ερευνούμε τι έγινε στην Κίνα έως ότου βρούμε ακριβώς τι συνέβη».

Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα