Κόσμος

«Βόμβα» πρώην στελέχους του Facebook: Η Meta υπονόμευσε την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ

«Είδα στελέχη της Meta να προδίδουν τις αμερικανικές αξίες. Το έκαναν μυστικά» αναφέρει η Σάρα Γουίν-Γουίλιαμς

Σε σοβαρές καταγγελίες προχωρά το πρώην στέλεχος του Facebook, Σάρα Γουίν-Γουίλιαμς κατηγορώντας στελέχη της Meta ότι συνεργάστηκαν με το Πεκίνο, απέκρυψαν πληροφορίες από το Κογκρέσο και κατασκεύασαν «λογισμικό λογοκρισίας» για την Κίνα υπονομεύοντας την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ.

Η σημερινή ακρόαση και οι αποκαλύψεις της Σάρα Γουίν-Γουίλιαμς, που εργαζόταν στο Facebook από το 2011 έως το 2017, εγείρουν σοβαρά ερωτήματα για το αν η Meta λειτούργησε υπόγεια, σε αντίθεση με τις δημόσιες τοποθετήσεις της ηγεσίας της, ενισχύοντας γεωπολιτικά συμφέροντα της Κίνας σε βάρος των ΗΠΑ.

Η Σάρα Γουίν-Γουίλιαμς, αναμένεται να καταθέσει σήμερα, Τετάρτη 9 Απριλίου 2025, ενώπιον υποεπιτροπής της Γερουσίας των ΗΠΑ, καταγγέλλοντας ότι η Meta υπονόμευσε την εθνική ασφάλεια των Ηνωμένων Πολιτειών προκειμένου να εξυπηρετήσει τα επιχειρηματικά της συμφέροντα στην Κίνα.

Η Γουίν-Γουίλιαμς υποστηρίζει ότι στελέχη της Meta ενημέρωσαν Κινέζους αξιωματούχους για αναδυόμενες τεχνολογίες, όπως η τεχνητή νοημοσύνη, και ότι η εταιρεία επιχείρησε να αποκτήσει πρόσβαση στην κινεζική αγορά μέσω ενός σχεδίου ονόματι Project Aldrin, το οποίο περιελάμβανε ακόμα και συνεργασία στην ανάπτυξη λογισμικού λογοκρισίας.

Σύμφωνα με το προσχέδιο της κατάθεσής της, που εξασφάλισε το NBC News, η Γουίν-Γουίλιαμς αναμένεται να δηλώσει: «Είδα στελέχη της Meta να υπονομεύουν επανειλημμένα την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ και να προδίδουν τις αμερικανικές αξίες. Το έκαναν μυστικά, για να κερδίσουν την εύνοια του Πεκίνου και να δημιουργήσουν μια επιχείρηση 18 δισ. δολαρίων στην Κίνα».

Η ίδια καταγγέλλει ότι οι υπεύθυνοι της Meta ψεύδονταν συστηματικά στους εργαζομένους, τους μετόχους, το Κογκρέσο και τον αμερικανικό λαό σχετικά με τη συνεργασία τους με το κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα.

Η Meta απέρριψε τις καταγγελίες, με τον εκπρόσωπό της Άντι Στόουν να χαρακτηρίζει την επικείμενη κατάθεση της Γουίν-Γουίλιαμς «αποκομμένη από την πραγματικότητα» και «γεμάτη ψευδείς ισχυρισμούς».

«Ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ είχε μιλήσει δημόσια για το ενδιαφέρον μας να δραστηριοποιηθούμε στην Κίνα, αλλά η αλήθεια είναι πως σήμερα δεν λειτουργεί καμία από τις υπηρεσίες μας στη χώρα αυτή», ανέφερε η Meta.

Η εταιρεία υποστηρίζει ότι η Γουίν-Γουίλιαμς απολύθηκε για λόγους απόδοσης το 2017 και ότι οι καταγγελίες της περί σεξουαλικής παρενόχλησης εις βάρος του πρώην προϊσταμένου της Τζόελ Κάπλαν απορρίφθηκαν έπειτα από εσωτερική έρευνα.

Η Γουίν-Γουίλιαμς αναμένεται να δεχθεί ερωτήσεις τόσο για το παρελθόν της Meta όσο και για τα μελλοντικά της σχέδια, μεταξύ άλλων για τη σχέση της με την Κίνα και την τεχνητή νοημοσύνη.

Σύμφωνα με την κατάθεση της Γουίν-Γουίλιαμς, η Meta κατασκεύασε ακόμα και υποθαλάσσιο καλώδιο σύνδεσης ΗΠΑ – Κίνας σε συνεργασία με την Google, το οποίο προοριζόταν να διευκολύνει τη μεταφορά δεδομένων. Το έργο αυτό εγκαταλείφθηκε το 2020, έπειτα από αντιδράσεις του Κογκρέσου.

«Το μυστικό σχέδιο του Facebook ονομαζόταν Project Aldrin» αναμένεται να καταθέσει μεταξύ άλλων.

«Δεν υπήρχε κανένα εμπόδιο που να μην μπορούσε να ξεπεραστεί. Η Meta κατασκεύασε έναν φυσικό αγωγό που συνέδεε τις Ηνωμένες Πολιτείες με την Κίνα. Τα στελέχη της Meta αγνόησαν προειδοποιήσεις ότι αυτός ο αγωγός θα μπορούσε να αποτελέσει “πίσω πόρτα” για το Κομμουνιστικό Κόμμα της Κίνας, δίνοντάς του τη δυνατότητα να υποκλέπτει προσωπικά δεδομένα και προσωπικά μηνύματα Αμερικανών πολιτών. Ο μόνος λόγος που η Κίνα δεν έχει σήμερα πρόσβαση στα δεδομένα των Αμερικανών χρηστών μέσω του αγωγού είναι επειδή παρενέβη το Κογκρέσο».

Ο «φυσικός αγωγός» στον οποίο αναφέρεται είναι το σχέδιο που ανακοίνωσαν το 2016 το Facebook και η Google για την κατασκευή υποθαλάσσιου καλωδίου διαδικτύου που θα συνέδεε το Χονγκ Κονγκ με το Λος Άντζελες. Το τμήμα του σχεδίου που αφορούσε το Χονγκ Κονγκ εγκαταλείφθηκε το 2020.

«Αυτές οι ενημερώσεις επικεντρώνονταν σε κρίσιμες αναδυόμενες τεχνολογίες, όπως η τεχνητή νοημοσύνη», αναμένεται να πει. «Ο στόχος ήταν να βοηθήσει την Κίνα να ξεπεράσει τις αμερικανικές εταιρείες. Μπορεί κανείς να τραβήξει μια ευθεία γραμμή από αυτές τις ενημερώσεις έως τις πρόσφατες αποκαλύψεις ότι η Κίνα αναπτύσσει στρατιωτικά μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης βασισμένα στο μοντέλο Llama της Meta. Εσωτερικά έγγραφα της Meta περιγράφουν το πώς “προσέφεραν” στην Κίνα το πλεονέκτημα να αυξήσει την παγκόσμια επιρροή της και να προωθήσει το λεγόμενο China Dream».

Η μαρτυρία της συνδέει αυτές τις ενημερώσεις με την πρόσφατη αποκάλυψη ότι η Λαϊκή Απελευθερωτική Στρατιά της Κίνας χρησιμοποίησε το μοντέλο τεχνητής νοημοσύνης LLaMA της Meta για την ανάπτυξη στρατιωτικών εφαρμογών – πληροφορία που δημοσιεύτηκε από το Reuters.

Εκπρόσωπος της Meta είχε τότε δηλώσει ότι οποιαδήποτε χρήση του Llama από τον κινεζικό στρατό παραβιάζει τις πολιτικές της εταιρείας.

Στο βιβλίο της, η Γουίν-Γουίλιαμς σημειώνει ότι το Facebook προχώρησε με την επέκτασή του στην Κίνα, παρά τις σοβαρές ανησυχίες που είχαν διατυπωθεί, επιμένοντας στην υλοποίηση των σχεδίων του.

Όπως γράφει, ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ είχε από το 2014 εκφράσει τη βούλησή του να επανεντάξει την εταιρεία στην κινεζική αγορά, με στόχο την αύξηση της βάσης χρηστών. Ωστόσο, μέχρι το 2019 είχε αναγνωρίσει ότι η προσπάθεια ήταν ουσιαστικά αδιέξοδη, καθώς οι διαπραγματεύσεις για την επιχειρησιακή παρουσία της Meta στην Κίνα αποδείχθηκαν εξαιρετικά δύσκολες.

Η εταιρεία τελικά δεν κυκλοφόρησε ποτέ κάποια εφαρμογή για το κοινό στη χώρα.

Ο ίδιος ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ, σε ομιλία του το 2019, είχε παραδεχτεί ότι η Meta «δεν κατάφερε ποτέ να συμφωνήσει με το Πεκίνο», προσθέτοντας ότι εγκατέλειψε τις προσπάθειες διείσδυσης στην Κίνα επειδή δεν μπορούσε να υπάρξει κοινός τόπος για τις αρχές ελευθερίας λόγου.

Πληροφορίες από NBC News

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Ο «πόλεμος» Τραμπ με το Χάρβαρντ, το «πάγωμα» χρηματοδότησης 2,2 δισ. δολαρίων και η απάντηση του Πανεπιστημίου: «Δεν παραδίδουμε την ανεξαρτησία μας»
«Καμία κυβέρνηση, οποιονδήποτε και αν είναι το κόμμα που βρίσκεται στην εξουσία, δεν πρέπει να υπαγορεύει στα ιδιωτικά πανεπιστήμια τι πρέπει να διδάσκουν, ποιους μπορούν να εγγράφουν»
Στιγμιότυπο από διαμαρτυρία στο Κέιμπριτζ 1