Site icon NewsIT
11:28 | 20.06.18

“Βόμβα” Ζάεφ: Αποπομπή Ιβανόφ αν δεν υπογράψει τη συμφωνία για τη “Βόρεια Μακεδονία”

Ζάεφ Ιβανόφ Βόρεια Μακεδονία
Newsit Newsroom

- Στα άκρα οι σχέσεις του Ζόραν Ζάεφ με τον Γκιόργκι Ιβανόφ για τη συμφωνία με την Ελλάδα - Άφησε ανοιχτό να επιδιώξει την αποπομπή του προέδρου της ΠΓΔΜ αν δεν επικυρώσει τη συμφωνία για τη "Βόρεια Μακεδονία" - "Αν η συμφωνία γίνει αποδεκτή στο δημοψήφισμα κανείς δεν έχει δικαίωμα να την ανατρέψει" δήλωσε ο Σκοπιανός πρωθυπουργός - Σήμερα στις 11:00 (τοπική ώρα) η ψηφοφορία στη σκοπιανή Βουλή - Σε αστυνομικό κλοιό υπό το φόβο επεισοδίων το κοινοβούλιο στα Σκόπια

Αποφασισμένος για όλα ακόμη και να φτάσει στα άκρα, ανατρέποντας τον πρόεδρο της χώρας, Γκιόργκι Ιβανόφ, εμφανίζεται ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ προκειμένου να μην ρισκάρει την εφαρμογή της συμφωνίας με την Ελλάδα για τη “Βόρεια Μακεδονία”. Μια συμφωνία που θα ανοίξει το δρόμο των Σκοπίων τόσο για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Ε.Ε. όσο και για την ένταξή τους στο ΝΑΤΟ.

Λίγες ώρες πριν από την κρίσιμη ψηφοφορία στη Βουλή για τη συμφωνία με την Ελλάδα, ο Ζόραν Ζάεφ έστειλε ξεκάθαρο μήνυμα στον Ιβανόφ: αν αρνηθεί, όπως έχει πολλές φορές δηλώσει, να υπογράψει τη συμφωνία, δεν θα διστάσει να τον καθαιρέσει!

Αν οι πολίτες ψηφίσουν, στο επερχόμενο δημοψήφισμα υπέρ της συμφωνίας με την Ελλάδα, κανείς δεν θα έχει το δικαίωμα να ανατρέψει την απόφαση αυτή, είπε ο Ζάεφ μιλώντας το βράδυ της Τρίτης (19.06.2018) στο Kanal 5.

Μήνυμα αποπομπής στον Ιβανόφ

Ο Ζάεφ ήταν ξεκάθαρος πως αν χρειαστεί να αποπέμψει τον πρόεδρο της ΠΓΔΜ δεν θα διστάσει. Και γι’ αυτό, ισχυρίστηκε πως έχει στο πλευρό του την πλειοψηφία της Βουλής. “Οι πολίτες είναι αυτοί που θα αποφασίσουν αν θέλουν την αλλαγή του ονόματος. Αν όμως η συμφωνία γίνει δεκτή στο δημοψήφισμα, κανείς δεν θα έχει το δικαίωμα να την αποτρέψει. Υπάρχει επιθυμία για εδραίωση της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας και θα το πράξουμε αποκλειστικά για την εκδίωξη του προέδρου, αν χρειαστεί”, διεμήνυσε ο Σκοπιανός πρωθυπουργός.

Για την έξωση του Ιβανόφ από το αξίωμά του, σε περίπτωση που αρνηθεί να υπογράψει τη συμφωνία με την Ελλάδα για την αλλαγή του ονόματος, απαιτούνται οι ψήφοι 80 βουλευτών (σ.σ. τα 2/3 της Βουλής).

Ο Γκιόργκι Ιβανόφ

“Ελπίζω ότι ο πρόεδρος δεν θα βάλει εμπόδια στη διαδικασία που θα ακολουθήσει (σ.σ. μετά το δημοψήφισμα). Πρέπει να βρεθεί ένας τρόπος για να μην ακυρωθεί η απόφαση της Βουλής με τη χρήση ενός βέτο”, τόνισε ο Σκοπιανός πρωθυπουργός.

Μια δύσκολη συμφωνία για τη “Βόρεια Μακεδονία”

“Πιστεύω ότι οι πολίτες μας θα πάρουν μια σοφή απόφαση. Είμαι πολιτικός που υπηρετεί τους πολίτες. Έκανα μια συμφωνία. Δεν ήταν εύκολη. Πολλοί είχαν διαπραγματευτεί πριν από εμένα και θα είχαν καταλήξει σε μια συμφωνία αν ήταν εύκολο. Τώρα, οι πολίτες έχουν τη δυνατότητα να ψηφίσουν σε δημοψήφισμα. Είμαι βέβαιος ότι μια μεγάλη πλειοψηφία θα στηρίξει τις προοπτικές της “Μακεδονίας”, τόνισε ο Ζάεφ. Σημείωσε δε ότι το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος θα είναι δεσμευτικό.

“Όπως ποτέ πριν, οι πολίτες ξέρουν τα γεγονότα ώστε να αποφασίσουν”, τόνισε. Ο Ζάεφ παραδέχτηκε ότι το κόμμα του, παλιότερα, δεν ήθελε δημοψήφισμα, αντίθετα με το αντιπολιτευόμενο VMRO.

Σύμφωνα με τον Ζάεφ, τόσο η ΠΓΔΜ όσο και η Ελλάδα κέρδισαν και έχασαν κάτι. Και υποστήριξε ότι δεν είναι η πρώτη φορά που τα Σκόπια δέχονται το erga omnes. “Ο Νίκολα Γκρούεφσκι (σ.σ. πρώην πρωθυπουργός) είχε αποδεχτεί ως όνομα για όλες τις χρήσεις το Άνω και Βόρεια Μακεδονία το 2012 και το 2013”, είπε ο Ζάεφ. Και σημείωσε ότι τότε, η Ελλάδα δεν το είχε αποδεχτεί εξαιτίας του προγράμματος “Σκόπια 2014”, με τη μετονομασία του αεροδρομίου (σε Μέγας Αλέξανδρος) και του αυτοκινητοδρόμου.

“Αναγνωριζόμαστε ως “Μακεδόνες””

Κατά τον Ζόραν Ζάεφ η συμφωνία με την Ελλάδα είναι τεράστιο κέρδος για την ΠΓΔΜ. Γιατί, όπως είπε, επιτέλους η χώρα αναγνωρίζεται από ολόκληρο τον κόσμο, μια χώρα από “Μακεδόνες” που μιλούν τη “μακεδονική” γλώσσα. “Η χώρα ΠΓΔΜ τελειώνει”, είπε. “Πιστεύω σε αυτή τη συμφωνία, ξέρω ότι δεν είναι εύκολο, ότι πονάει εξαιτίας της συνταγματικής αλλαγής. Αλλά τελικά, είναι γεγονός πως βρισκόμαστε βόρεια της γεωγραφικής περιοχής της Μακεδονίας. Η Ελλάδα αναγνώρισε το λαό και τη γλώσσα: “Μακεδόνες” και “Μακεδονική” γλώσσα. Επιτέλους πήραμε αυτό που εμπνεύστηκαν οι πρόγονοί μας, μια χώρα ανεξάρτητη που αναγνωρίζεται απ’ όλους”.

Παράλληλα, επανέλαβε ότι η Ελλάδα θα δεχτεί τη συμφωνία μόνο αν γίνει η συνταγματική αλλαγή. “Ήταν ο μόνος τρόπος να δεχτεί τη συμφωνία”, είπε. “Δεν θα υπάρξει (ένταξη) ΝΑΤΟ ή Ε.Ε. αν αυτό το πρόβλημα δεν λυθεί. Καλώ τους πολίτες να διαβάσουν προσεκτικά τη συμφωνία και να δουν ότι έχουμε μια δίκαιη και έξυπνη λύση” συνέχισε ο Ζάεφ.

“Αστακός” η Βουλή

Η συνεδρίαση έχει οριστεί για τις 11:00 (12:00 ώρα Ελλάδος). Ήδη από χθες, σε μια επεισοδιακή συνεδρίαση, η Επιτροπή Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του κοινοβουλίου της ΠΓΔΜ ενέκρινε το σχέδιο νόμου για την κύρωση της συμφωνίας.

Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, VMRO, που αντιτίθεται στην συμφωνία έχει καλέσει συγκέντρωση οπαδών του μπροστά στο κοινοβούλιο την ώρα που θα συζητείται εντός της αίθουσας η κύρωσή της.

Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version