Site icon NewsIT

Βομβαρδισμός του Ισραήλ στη Ράφα: Συγκαλείται εκτάκτως το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ – Μήνυμα Γκουτέρες

28.05.2024 | 02:17
Βομβαρδισμός του Ισραήλ στη Ράφα: Συγκαλείται εκτάκτως το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ – Μήνυμα Γκουτέρες

Fire rages following an Israeli strike on an area designated for displaced Palestinians, amid the ongoing conflict between Israel and Hamas, in Rafah in the southern Gaza Strip, in this still picture taken from a video, May 26, 2024. REUTERS/Reuters TV

Εσπευσμένα θα συνεδριάσει μετά το μεσημέρι της Τρίτης 28 Μαΐου (ώρα Νέας Υόρκης) το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. Θα εξετάσει τον πολύνεκρο βομβαρδισμό του Ισραήλ στη Ράφα, στη νότια Λωρίδα της Γάζας.

Η συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, η οποία θα γίνει κεκλεισμένων των θυρών, συγκλήθηκε κατόπιν αιτήματος της Αλγερίας, κράτους-μη μόνιμου μέλους του ΣΑ, που εκπροσωπεί τις αραβικές χώρες, με θέμα τον βομβαρδισμό των ενόπλων δυνάμεων του Ισραήλ στη Ράφα.

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες καταδίκασε το ισραηλινό πλήγμα στη Ράφα που στοίχισε τη ζωή σε δεκάδες Παλαιστινίους, υπογραμμίζοντας πως «αυτή η φρίκη πρέπει να σταματήσει».

«Καταδικάζω τις ενέργειες του Ισραήλ που προκάλεσαν τον θάνατο πολλών αθώων αμάχων, οι οποίοι αναζητούσαν απλώς καταφύγιο από αυτές τις φονικές συγκρούσεις. Δεν υπάρχει ασφαλές μέρος στη Γάζα. Αυτή η φρίκη πρέπει να σταματήσει», έγραψε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ (πρώην Twitter).

Σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό, στόχος της επίθεσης ήταν δύο υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι της Χαμάς. Ωστόσο, το πλήγμα προκάλεσε πυρκαγιά η οποία εξαπλώθηκε ταχύτατα σε καταυλισμό εκτοπισμένων, με αποτέλεσμα τουλάχιστον 45 άνθρωποι να βρουν τον θάνατο και εκατοντάδες άλλοι να τραυματιστούν, σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας στον ελεγχόμενο από τη Χαμάς παλαιστινιακό θύλακα.

«Φρίκη» για τον ισραηλινό βομβαρδισμό εξέφρασε και ο Ύπατος Αρμοστής του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Φόλκερ Τουρκ.

«Οι εικόνες από τον καταυλισμό είναι φρικιαστικές και δείχνουν ότι οι μέθοδοι και τα μέσα που χρησιμοποιούνται από το Ισραήλ, που ήδη οδήγησαν σε τόσους πολλούς θανάτους αμάχων, δεν αλλάζουν», τόνισε ο Τουρκ, σύμφωνα με ανακοίνωση που δημοσιοποιήθηκε από τις υπηρεσίες του στη Γενεύη.

Ταυτόχρονα, ο κ. Τουρκ καταδίκασε τις εκτοξεύσεις ρουκετών από παλαιστινιακές ένοπλες οργανώσεις, καλώντας παράλληλα το Ισραήλ να σταματήσει τη στρατιωτική επίθεση στη Ράφα, όπως διέταξε το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.

Αλλά και η υπουργός Εξωτερικών της Αυστραλίας, Πένι Γουόνγκ κάλεσε να κηρυχθεί «κατάπαυση του πυρός τώρα», μετά τον πολύνεκρο ισραηλινό αεροπορικό βομβαρδισμό κοντά στη Ράφα.

«Η Χαμάς πρέπει να αφήσει ελεύθερους όλους τους ομήρους, να σταματήσει να χρησιμοποιεί Παλαιστίνιους αμάχους σαν ανθρώπινες ασπίδες και να παραδώσει τα όπλα», συμπλήρωσε.

Τέλος, η κυβέρνηση του Καναδά εξέφρασε και εκείνη «φρίκη» για τον βομβαρδισμό, ζητώντας να κηρυχθεί «άμεση κατάπαυση του πυρός».

«Μας προκάλεσαν φρίκη τα πλήγματα τα οποία σκότωσαν Παλαιστινίους αμάχους στη Ράφα. Το ότι σκοτώθηκαν αθώοι άμαχοι είναι εντελώς απαράδεκτο. (…) Γι’ αυτό χρειάζεται άμεση κατάπαυση του πυρός», είπε η υπουργός Εξωτερικών του Καναδά, Μέλανι Ζολί, ενώπιον του καναδικού κοινοβουλίου.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version