Παρασκευή, 22 Νοε.
14oC Αθήνα

Βόμβες από την Μόσχα! Οι ΗΠΑ ενορχήστρωσαν την ψηφοφορία παρωδία στα Σκόπια

Βόμβες από την Μόσχα! Οι ΗΠΑ ενορχήστρωσαν την ψηφοφορία παρωδία στα Σκόπια

– Σοβαρές καταγγελίες από το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών
– Με ανακοίνωσή του κατηγορεί τις ΗΠΑ ότι έστησαν την ψηφοφορία στην Βουλή της πΓΔΜ
– Η ανακοίνωση αυτή του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών γράφει άλλο ένα κεφάλαιο στην διαμάχη Μόσχας – Ουάσινγκτον
– Κατηγορούν ευθέως τον αμερικανό πρέσβη ότι ήταν στην Βουλή κατά την ψηφοφορία και έστησε όλο το αποτέλεσμα!

Ευθείες βολές κατά των ΗΠΑ από την Ρωσία για το αποτέλεσμα της πρώτης ψηφοφορίας για την συνταγματική αναθεώρηση στην πΓΔΜ. Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών, οι ΗΠΑ ενορχήστρωσαν μια άδικη ψηφοφορία στο κοινοβούλιο των Σκοπίων για την αλλαγή της ονομασίας παρά το γεγονός του αποτυχημένου δημοψηφίσματος.

«Θεωρούμε όσα έγιναν ως ρητή παραβίαση όλων των κανόνων τόσο σε νομικό όσο και σε ηθικό επίπεδο», αναφέρει στην ανακοίνωση το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.

Και συνεχίζει: «Οι 8 ψήφοι που έλειπαν για να εξασφαλιστεί η πλειοψηφία βρέθηκαν μέσω εκβιασμών, απειλών και δωροδοκιών σε βουλευτές της αντιπολίτευσης. Σημειώνεται ότι ο αμερικανός πρέσβης στην “Μακεδονία” ήταν μέσα στο κτίριο του κοινοβουλίου έως το τέλος της συνεδρίασης και γι’ αυτό δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ενορχήστρωσε όλη την διαδικασία».

Η παρέμβαση αυτή της Μόσχας θεωρείται αναμενόμενη αφού είναι ανοικτά αντίθετη στην ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ. Ααυτό θα γίνει αν τελικά εγκριθεί η συνταγματική αναθεώρηση και αλλάξει η ονομασία της πΓΔΜ σε Βόρεια Μακεδονία, όπως προβλέπει η Συμφωνία των Πρεσπών.

Την περασμένη εβδομάδα το κοινοβούλιο στην πρώτη ψηφοφορία ενέκρινε με οριακή πλειοψηφία την συνταγματική αναθεώρηση.

Πλέον, η κυβέρνηση θα προετοιμάσει τις επόμενες ημέρες τα σχέδια συνταγματικών τροπολογιών, τα οποία θα υποβάλει προς συζήτηση στις αρμόδιες Επιτροπές και στην Ολομέλεια του Κοινοβουλίου και θα ακολουθήσει ψηφοφορία, για την οποία απαιτείται απλή πλειοψηφία (61 βουλευτές στους 120).

Στη συνέχεια, τα εν λόγω σχέδια τίθενται σε δημόσια διαβούλευση και ακολούθως η κυβέρνηση αναλαμβάνει να συντάξει τα τελικά κείμενα των τροπολογιών, τα οποία θα υποβάλει προς συζήτηση στις αρμόδιες Επιτροπές και στην Ολομέλεια του Κοινοβουλίου και θα ακολουθήσει ψηφοφορία, για την οποία απαιτείται ενισχυμένη πλειοψηφία δύο τρίτων (80 βουλευτές στους 120). Η όλη διαδικασία υπολογίζεται να υπερβεί τους τρεις μήνες.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις