Ο Κιμ Κουκ-σονγκ ήταν υψηλόβαθμος αξιωματικός του στρατού της Βόρειας Κορέας, μέχρι να αυτομολήσει το 2014 στη Νότια Κορέα και να αποφύγει τη σύλληψη και εκτέλεσή του από τον Κιμ Γιονγκ Ουν. Σήμερα, μετά από 30 χρόνια καριέρας στο καθεστώς της Βόρειας Κορέας, ο πρώην στρατιωτικός «λύνει» τη σιωπή του και αποκαλύπτει το «αληθινό πρόσωπο» της Πιονγιάνγκ.
Μιλώντας στο BBC, ο υψηλού προφίλ «αποστάτης» αξιωματικός μίλησε για την πορεία δεκαετιών που χάραξε ως στενός συνεργάτης των ηγετών της Βόρειας Κορέας, αφού κατάφερε να ανέλθει στα πιο υψηλά κλιμάκια των υπηρεσιών πληροφοριών της χώρας, που αποτελούν «τα μάτια, τα αφτιά και το μυαλό» του ηγέτη της. Ο ίδιος, πλέον, εργάζεται στις αντίστοιχες υπηρεσίες της Νότιας Κορέας.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Drugs, arms, and terror: A senior Colonel speaks for the first time on Kim’s North Korea.
— Laura Bicker (@BBCLBicker) October 11, 2021
He spent 30 years working in Pyongyang’s spy agencies. Now he tells just some secrets .. https://t.co/FMjlhdEwVM
Σύμφωνα με το βρετανικό μέσο, οι ισχυρισμοί του πρώην αξιωματούχου δεν μπορούν να επαληθευθούν, όμως διασταυρώθηκαν κάποια από τα στοιχεία των αποκαλύψεών του, έχοντας επαληθεύσει και την ταυτότητά του. Ωστόσο, τονίζει, πως ο ίδιος δεν αισθανόταν άνετα να μιλήσει στη συνέντευξη, ενώ το πραγματικό του όνομα, το γνωρίζουν – πιθανόν – δύο άτομα από την ομάδα του.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
«Μια κυβέρνηση απελπισμένη για χρήματα» – Ναρκωτικά για δολάρια
Ο Κιμ Κουκ-σονγκ περιγράφει στο BBC μια κυβέρνηση που ήταν απελπισμένη να βγάλει χρήματα με κάθε τρόπο, από συμφωνίες για ναρκωτικά μέχρι και πωλήσεις όπλων στη Μέση Ανατολή και στην Αφρική. Όταν η χώρα διένυε τον μαζικό λιμό τη δεκαετία του ’90, διατάχθηκε από το Τμήμα Επιχειρήσεων του Ανώτατου Ηγέτη να συγκεντρωθούν «επαναστατικοί πόροι», κάτι που αποκάλυψε ότι σήμαινε πως θα προχωρούσαν σε εμπόριο ναρκωτικών.
«Η παραγωγή ναρκωτικών στη Βόρεια Κορέα του Κιμ Γιονγκ-ιλ κορυφώθηκε την περίοδο του μεγάλου λιμού. Τότε το Τμήμα Επιχειρήσεων είχε ξεμείνει από επαναστατικούς πόρους για τον Ανώτατο Ηγέτη. Αφού μου ανατέθηκε αυτή η αποστολή, έφερα τρεις ξένους στη Βόρεια Κορέα από το εξωτερικό, έστησα μια βάση παραγωγής στο κέντρο εκπαίδευσης του γραφείου διασύνδεσης 715 του Εργατικού Κόμματος και παρήγαγα ναρκωτικά. Ήταν κρυσταλλική μεθαμφεταμίνη. Στη συνέχεια την πουλούσαμε για δολάρια που παρουσιάζαμε στον Κιμ Γιονγκ-ιλ».
Τα λεφτά αυτά, όπως λέει, δεν πήγαν στον πεινασμένο λαό αλλά έγιναν πόροι για να ικανοποιήσει ο Ανώτατος Ηγέτης τις πολυτελείς ορέξεις του: «Για να καταλάβετε, όλα τα χρήματα στη Βόρεια Κορέα ανήκουν στον ηγέτη της. Με αυτά τα λεφτά έφτιαχνε βίλες, αγόραζε αυτοκίνητα, φαγητό, ρούχα και πολυτέλειες».
Την εποχή εκείνη, ο Κουκ-σονγκ εκτιμά πως η έλλειψη τροφίμων προκάλεσε τον θάνατο έως και ενός εκατομμυρίου ανθρώπων στη χώρα. Άλλη πηγή εσόδων για την κυβέρνηση ήταν και η πώληση όπλων στο Ιράν, την οποία είχε επίσης αναλάβει το Τμήμα Επιχειρήσεων.
«Υπήρχαν ειδικά υποβρύχια “νάνοι” και ημιβυθιζόμενα. Η Βόρεια Κορέα ήταν πολύ καλή στην κατασκευή προηγμένου εξοπλισμού όπως αυτός», εξηγεί ο κ. Κιμ, με το BBC να επισημαίνει στο σημείο αυτό, ότι η συγκεκριμένη δήλωση μπορεί να αποτελεί συνέπεια προπαγάνδας, αφού οι κινητήρες στα υποβρύχια της χώρας είναι -συνήθως- θορυβώδεις.
Η «τρομοκρατική δύναμη κρούσης»
Όταν ο Κιμ Γιονγκ Ουν ετοιμαζόταν να αναλάβει την εξουσία το 2009, μετά το εγκεφαλικό του πατέρα του, ήρθε η ίδρυση της Γενικής Εταιρείας Πληροφοριών, με ηγέτη τον Κιμ Γιονγκ-τσολ, έμπιστο σύμβουλο του ηγέτη της Βόρειας Κορέας μέχρι σήμερα.
Ήταν τότε, όπως λέει και ο ίδιος, που ήρθε και η διαταγή να δημιουργηθεί μια «τρομοκρατική δύναμη κρούσης» για τη δολοφονία του Χουανγκ Τζανγκ-γιοπ, πρώην υψηλόβαθμου αξιωματούχου της Βόρειας Κορέας που είχε αυτομολήσει στο Νότο.
«Για τον Κιμ Γιονγκ-ουν, ήταν κάτι που έπρεπε να γίνει για να ικανοποιηθεί ο πατέρας του», δηλώνει ο Κουκ-σονγκ και εξηγεί ότι η αποστασία του Χουανγκ Τζανγκ-γιοπ δεν συγχωρήθηκε ποτέ από την οικογένεια των Κιμ. Όμως, η απόπειρα δολοφονίας του ήταν ανεπιτυχής, με τη Βόρεια Κορέα να μην αναλαμβάνει ποτέ την ευθύνη και να δηλώνει πως η Νότια Κορέα «έστησε» το περιστατικό. Ωστόσο, την οργάνωση για το χτύπημα στον Τζανγκ-γιοπ, την είχε αναλάβει ο ίδιος ο Κιμ Γιονγκ Ουν. Οι Βορειοκορεάτες λοχαγοί που συνελήφθησαν για τη συνωμοσία, βρίσκονται ακόμα στη φυλακή.
Ακόμη, ο Κουκ-σονγκ αποκάλυψε ότι η Βόρεια Κορέα ευθύνεται για τη βύθιση του νοτιοκορεάτικου πλοίου Τσεονάν το 2010 από τορπίλη, που σκότωσε 46 άτομα (για την οποία η Πιονγκγιάνγκ δηλώνει ότι δεν έχει καμία ευθύνη) και την επίθεση στο νησί Γιονπιόνγκ την ίδια χρονιά, κατά την οποία σκοτώθηκαν δύο στρατιώτες και δυο πολίτες.
Οι κατάσκοποι στον Κυανό Οίκο
Ο πρώην Ανώτερος Συνταγματάρχης αποκάλυψε, επίσης, ότι μια από τις αρμοδιότητές του ήταν να αναπτύσσει στρατηγικές για την αντιμετώπιση της Νότιας Κορέας, με μια εξ αυτών να είναι η τοποθέτηση κατασκόπων στην κυβέρνησή της.
«Υπάρχουν πολλές περιπτώσεις που έστειλα κατασκόπους στη Νότια Κορέα για να εκτελέσουν αποστολές» ισχυρίζεται. Παρόλο που δεν μπήκε σε περισσότερες λεπτομέρειες, έδωσε ένα ενδιαφέρον παράδειγμα: «Κάποια στιγμή, ένας Βορειοκορεάτης πράκτορας εστάλη να εργαστεί στο προεδρικό γραφείο της Νότιας Κορέας, και στη συνέχεια επέστρεψε με ασφάλεια στην πατρίδα. Αυτό συνέβη στις αρχές της δεκαετίας του 1990. Αφού δούλεψε στον Κυανό Οίκο για πέντε-έξι χρόνια, γύρισε πίσω σώος και έπιασε δουλειά στο Γραφείο Διασύνδεσης 314 του Εργατικού Κόμματος».
Σημείωσε, επίσης, ότι Βορειοκορεάτες κατάσκοποι βρίσκονται μέχρι σήμερα σε καίριες θέσεις της κυβέρνησης της Νότιας Κορέας.
Παράλληλα, μίλησε και για τον φημολογούμενο στρατό από χάκερ που έχει στη διάθεσή της η Βόρεια Κορέα, αναφέροντας ότι ο Κιμ Γιονγκ-Ιλ είχε ζητήσει από τη δεκαετία του 1980 να ετοιμάζονται οι «λαμπροί νέοι» της χώρας για κυβερνοπόλεμο. Για αυτό και «το πανεπιστήμιο Μόρανμπονγκ επέλεγε τους πιο έξυπνους φοιτητές από όλη τη χώρα και τους περνούσε από εξαετή ειδική εκπαίδευση». Η μονάδα αυτή, σύμφωνα με τον ίδιο, είναι γνωστή στη Βόρεια Κορέα ως Γραφείο Διασύνδεσης 414, ή με το παρατσούκλι της «Κέντρο πληροφοριών του Κιμ Γιονγκ-ουν».
Γιατί αυτομόλησε;
Ο Κιμ Κουκ-σονγκ υποστηρίζει ότι υπήρξε «πιο κόκκινος και από τους κόκκινους», υπέρμαχος του κομμουνισμού, που όμως δεν ήταν ασφαλής, όσο υψηλό βαθμό και αν κατείχε. Μέσω του γάμου του, είχε αναπτύξει διασυνδέσεις που του επέτρεπαν την πρόσβαση στις υπηρεσίες πληροφοριών ενώ η ζωή του ήταν πολύ ανώτερη από τις συνθήκες εξαθλίωσης της μεγαλύτερης μερίδας του πληθυσμού της Βόρειας Κορέας.
Έκανε ταξίδια και μάζευε λεφτά για τον Ανώτατο Ηγέτη, τα οποία έπαιρνε μετά από πωλήσεις σπάνιων μετάλλων και τα μετέφερε σε βαλίτσα.
Όλα αυτά, μέχρι το 2011, όταν ανήλθε στην εξουσία ο Κιμ Γιονγκ Ουν, ο οποίος ξεκίνησε τις «εκκαθαρίσεις» όσων πίστευε ότι τον απειλούσαν. Ένας από αυτούς, ήταν και ο θείος του, ο Γιανγκ Σονγ-θεκ, τον οποίο ο Κουκ-σονγκ θεωρούσε πως απλά θα εξοριστεί. Όμως τελικά εκτελέστηκε, με τον Κουκ-σονγκ να λέει στο BBC:
«Δεν εξεπλάγην απλά, ήταν μεγάλο πλήγμα. Συνειδητοποίησα αμέσως ότι κινδύνευε η ζωή μου και ότι δεν θα μπορούσα πλέον να ζήσω στη Βόρεια Κορέα», είπε και άρχισε – τότε – να σχεδιάζει αμέσως την απόδρασή του από τη χώρα, μαζί με την οικογένειά του, σε μια απόφαση που τη χαρακτηρίζει ως την πιο «θλιβερή» της ζωής του, αφού εγκατέλειψε τον τόπο που βρίσκονται οι πρόγονοί του.
«Δεν έχει αλλάξει στο 0,01%»
«Στη Βόρεια Κορέα, δεν μπορεί να φτιαχτεί ούτε δρόμος χωρίς την έγκριση του Ανώτατου Ηγέτη. Η βύθιση του Τσεονάν και ο βομβαρδισμός του Γιονπιόνγκ δεν είναι πράγματα που θα μπορούσαν να είχαν γίνει από υφισταμένους. Αυτού του είδους οι στρατιωτικές ενέργειες σχεδιάζονται και υλοποιούνται με ειδική εντολή του Κιμ Γιονγκ-ουν. Αποτελούν επίτευγμα», τονίζει ο Κιμ Κουκ-σονγκ.
Όσον αφορά την απόφασή του να «λύσει» τη σιωπή του μετά από τόσα χρόνια, εξήγησε πως θέλει να βοηθήσει για να ξεφύγουν οι συμπατριώτες του από τη δικτατορία: «Έχω φύγει χρόνια από εκεί, αλλά η Βόρεια Κορέα δεν έχει αλλάξει καθόλου. Οι στρατηγικές που χαράξαμε συνεχίζονται. Αυτό που πρέπει να ξέρετε είναι ότι η Βόρεια Κορέα δεν έχει αλλάξει ούτε 0,01%».