Τετάρτη, 27 Νοε.
12oC Αθήνα

Βόρεια Κορέα: Ανταλλαγή πυρών στα σύνορα με την Νότια Κορέα

Βόρεια Κορέα
Φωτογραφία αρχείου: Reuters

Άνδρες των ένοπλων δυνάμεων στην Βόρεια Κορέα και στην Νότια Κορέα αντάλλαξαν πυρά στα σύνορα, γεγονός που σηματοδότησε κλιμάκωση της έντασης, μία ημέρα μετά την πρώτη δημόσια εμφάνιση του βορειοκορεάτη ηγέτη Κιμ Γιονγκ Ουν έπειτα από σχεδόν τρεις εβδομάδες.

Τι συνέβη στην Βόρεια Κορέα

Το γενικό επιτελείο εθνικής Άμυνας της Νότιας Κορέας ανακοίνωσε ότι στις 07:41 τοπική ώρα δέχθηκε πυρά φυλάκιο στα σύνορα. Κατά την ίδια πηγή, νοτιοκορεάτες στρατιωτικοί ανταπέδωσαν πυροβολώντας δύο φορές. Δεν έχουν αναφερθεί τραυματισμοί. Ο στρατός της Νότιας Κορέας ανακοίνωσε στη συνέχεια ότι τα πυρά που εξαπέλυσε η Βόρεια Κορέα «δεν θεωρήθηκε (ότι έγιναν σκόπιμα», σύμφωνα με το νοτιοκορεατικό πρακτορείο ειδήσεων Yonhap.

Έπειτα από εβδομάδες φημών και σεναρίων για το πού βρισκόταν ο Κιμ και για την κατάσταση της υγείας του, τα κρατικά μέσα ενημέρωσης της Βόρειας Κορέας μετέδωσαν χθες ότι ο ηγέτης της Λαϊκής Δημοκρατίας εγκαινίασε εργοστάσιο λιπασμάτων. Επρόκειτο για την πρώτη δημόσια εμφάνισή του από την 11η Απριλίου.

Click4more: «Ολοζώντανος» και… θεριακλής ο Κιμ Γιονγκ Ουν (video)

Η ανταλλαγή πυρών είναι η τελευταία αντιπαράθεση μεταξύ των δυο χωρών που τυπικά παραμένουν σε εμπόλεμη κατάσταση.

Ο Τσόι Κανγκ, αντιπρόεδρος του Ασιατικού Ινστιτούτου Μελετών Πολιτικής, δήλωσε ότι ο χρόνος που συνέβη το περιστατικό δείχνει πως ο Κιμ συνεχίζει να είναι επικεφαλής του στρατού της Βόρειας Κορέας.

«Χθες, ο Κιμ προσπαθούσε να δείξει ότι είναι απολύτως υγιής και σήμερα ο Κιμ προσπαθεί να κατασιγάσει κάθε είδους εικασίες ότι ίσως να μην έχει τον πλήρη έλεγχο του στρατού», δήλωσε ο Τσόι. «Αντί να πάει μέχρι τέλους με το να εξαπολύσει πυραύλους και να επιβλέψει την εκτόξευσή τους, ο Κιμ μπορεί απλά να μας υπενθυμίζει ‘Ναι, είμαι υγιής και παραμένω στην εξουσία’».

Η Βόρεια Κορέα και το… ηθικό

Ο Λέιφ-Έρικ Ίσλεϊ, καθηγητής διεθνών σχέσεων στο Πανεπιστήμιο Ewha στη Σεούλ, δήλωσε ότι το περιστατικό με τα πυρά μπορεί να είχε στόχο να τονώσει το ηθικό του στρατού της Βόρειας Κορέας.

«Το καθεστώς του Κιμ ίσως θέλει να ενισχύει το ηθικό στα στρατεύματα πρώτης γραμμής και να ανακτήσει κάθε διαπραγματευτικό μέσο πίεσης που έχασε τις εβδομάδες που κυκλοφορούσαν φήμες για την απουσία του ηγέτη», δήλωσε ο ‘Ισλεϊ. «Η Νότια Κορέα και οι ΗΠΑ δεν θα πρέπει να πάρουν αψήφιστα τέτοιου είδους παραβιάσεις των υφιστάμενων στρατιωτικών συμφωνιών από την πλευρά της Βόρειας Κορέας».

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις