Κόσμος

Βόρεια Κορέα: Ενδείξεις ότι ο Κιμ αναβάθμισε εγκατάσταση εκτόξευσης πυραύλων

Η Β/ Κορέα φέρεται να ξανάφτιαξε την οροφή και μια πύλη στο πεδίο δοκιμών και εκτόξευσης πυραύλων στο Σόχε, που είχε καταστραφεί το 2018.

Υπάρχουν ενδείξεις ότι οι αρχές στη Βόρεια Κορέα προχωρούν στην ανακατασκευή μιας εγκατάστασης εκτόξευσης πυραύλων που είχαν καταστρέψει πρόσφατα, μετέδωσε χθες Τρίτη το νοτιοκορεάτικο πρακτορείο ειδήσεων Yonhap επικαλούμενο την υπηρεσία πληροφοριών στη Σεούλ.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, που βασίζεται σε αναφορά της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών της Νότιας Κορέας, η Πιονγκγιάνγκ φέρεται μεταξύ άλλων να ξανάφτιαξε την οροφή και μια πύλη στο πεδίο δοκιμών και εκτόξευσης πυραύλων στο Σόχε, που είχε καταστραφεί το 2018.

Η νοτιοκορεάτικη ΕΥΠ συμπλήρωσε πως «οι πληροφορίες που έχουν οι ΗΠΑ ταυτίζονται με τις δικές μας», σύμφωνα με το δημοσίευμα του Γιονάπ.

Η αναφορά της υπηρεσίας πληροφοριών σημειώνει πάντως παράλληλα πως ένας αντιδραστήρας 5 μεγαβάτ στο συγκρότημα της Γιονγκμπιόν στη Βόρεια Κορέα δεν έχει λειτουργήσει από πέρυσι, καθώς και ότι οι υπόγειες στοές στο πεδίο δοκιμών Πούνγκε-Ρι συνεχίζουν να είναι κλειστές.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η εξέλιξη έχει προκαλέσει την ανησυχία της Σεούλ και της Ουάσινγκτον, καθώς καταγράφεται λίγες ημέρες μετά τη δεύτερη συνάντηση κορυφής του αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ και του βορειοκορεάτη ηγέτη Κιμ Γιονγκ Ουν στο Ανόι, που τερματίστηκε πρόωρα χωρίς να υπάρξει συμφωνία.

Ο Κιμ είχε υποσχεθεί ότι η εγκατάσταση στη Σόχε θα καταστρεφόταν κατά την πρώτη σύνοδο κορυφής, τη 12η Ιουνίου στη Σιγκαπούρη, όπως και έγινε.

Στις ενδείξεις για την ανοικοδόμηση της εγκατάστασης εκτόξευσης πυραύλων αναφέρθηκαν επίσης χθες δύο αμερικανικά κέντρα μελετών, το Stimson Center και το Center for Strategic and International Studies, που επικαλέστηκαν δορυφορικές φωτογραφίες.

Τη Δευτέρα, ο επικεφαλής του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας επισήμανε πως η Βόρεια Κορέα συνεχίζει να χρησιμοποιεί ένα εργοστάσιο όπου κάνει εμπλουτισμό ουρανίου και συνεχίζει την κατασκευή άλλου ενός αντιδραστήρα.

Αν και οι επιθεωρητές του ΔΟΑΕ δεν διαθέτουν πρόσβαση στη Βόρεια Κορέα, χρησιμοποιούν δορυφορικές φωτογραφίες και διαθέσιμα έγγραφα για να καταγράφουν τις εξελίξεις στο συγκρότημα Γιονγκμπιόν.

Τη Δευτέρα, ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο δήλωσε πως ελπίζει μια αντιπροσωπεία της κυβέρνησης των ΗΠΑ να μπορέσει να επισκεφθεί την Πιονγκγιάνγκ για να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις μέσα στις προσεχείς εβδομάδες, σημειώνοντας πάντως πως δεν έχει λάβει «δέσμευση ακόμα». Χθες Τρίτη, ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας της αμερικανικής προεδρίας Τζον Μπόλτον διεμήνυσε πως εάν η Βόρεια Κορέα δεν δείξει πρόθεση να αποπυρηνικοποιηθεί, «δεν πρόκειται να δει καμία ελάφρυνση των συντριπτικών οικονομικών κυρώσεων που έχουν επιβληθεί σε βάρος της», απεναντίας «θα εξετάσουμε το ενδεχόμενο να κλιμακώσουμε τις κυρώσεις».

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Έσοδα ρεκόρ για το Χονγκ Κονγκ από τις συναυλίες των Coldplay που παρακολούθησαν 200.000 κόσμου
Το Χονγκ Κονγκ στοιχηματίζει σε εκδηλώσεις - υπερπαραγωγές, καθώς η πόλη είναι κορυφαίος ασιατικός προορισμός για συναυλίες παγκόσμιας κλάσης, αθλητικά τουρνουά και πολιτιστικά θεάματα
Ο τραγουδιστής των Goldplay Κρις Μάρτιν
Η αγκαλιά του Πάπα Φραγκίσκου στον μικρό Εμάνουελ που έκλαιγε για τον νεκρό άθεο πατέρα του
Το παιδί, που ονομάζεται Εμάνουελ προσπαθεί να κάνει μια ερώτηση στον Πάπα κατά τη διάρκεια μιας επίσκεψης στην ενορία του Αγίου Παύλου του Σταυρού στη Ρώμη τον Απρίλιο του 2018
Ο Πάπας Φραγκίσκος αγκαλιάζει τον μικρό Εμάνουελ