Η Βόρεια Κορέα επιβεβαίωσε σήμερα ότι δοκίμασε επιτυχώς έναν «νέο τύπο» βαλλιστικού πυραύλου, που εκτοξεύεται «καθέτως» από υποβρύχιο (submarine-launched ballistic missile, SLBM), μία ημέρα μετά τις ανακοινώσεις της Πιονγκγιάνγκ και της Ουάσινγκτον ότι θα επαναληφθούν το Σάββατο (05.10.2019) οι συνομιλίες σε επίπεδο τεχνικών ομάδων για την αποπυρηνικοποίηση της κορεατικής χερσονήσου.
Η Βόρεια Κορέα συνηθίζει να κάνει τέτοιες δοκιμές ή άλλες στρατιωτικές κινήσεις πριν από τη διεξαγωγή διαπραγματεύσεων, για να τους προσδώσει μεγαλύτερο βάρος.
Το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων της Βόρειας Κορέας, το KCNA, μετέδωσε ότι η εκτόξευση έγινε από υποβρύχιο στα ανοικτά των ανατολικών ακτών της χώρας και ήταν «επιτυχής». Σύμφωνα με το πρακτορείο, δοκιμάστηκε ο πύραυλος Pukguksong 3.
Η πληροφορία επιβεβαίωσε την εκτίμηση που είχαν κάνει χθες το γενικό επιτελείο εθνικής άμυνας και η προεδρία της Νότιας Κορέας.
“Δεν θα έχει επίπτωση στην ασφάλεια των γειτόνων μας”
Ο βορειοκορεάτης ηγέτης Κιμ Γιονγκ Ουν απηύθυνε τα «θερμά συγχαρητήριά του» στις μονάδες έρευνας που συμμετείχαν στη δοκιμή, η οποία δεν έχει «καμιά αρνητική επίπτωση στην ασφάλεια των γειτονικών χωρών», σύμφωνα με το KCNA.
Χθες Τετάρτη, η κυβέρνηση των ΗΠΑ προέτρεψε τη Βόρεια Κορέα, διά στόματος εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, να μην «προχωρά σε προκλήσεις» και να «παραμείνει δεσμευμένη» στις διμερείς διαπραγματεύσεις.
Το νοτιοκορεάτικο επιτελείο γνωστοποίησε ότι ο πύραυλος διένυσε χθες Τετάρτη το πρωί απόσταση 450 χιλιομέτρων στη θάλασσα της Ιαπωνίας, ανατολικά της χερσονήσου, φθάνοντας σε ύψος 910 χιλιομέτρων.
«Τέτοιες ενέργειες (…) δεν συμβάλλουν στον κατευνασμό των εντάσεων στην κορεατική χερσόνησο και απευθύνουμε έκκληση για μια ακόμη φορά [στην Πιονγκγιάνγκ] να λάβουν τέλος αμέσως», πρόσθεσε το επιτελείο.
Ο πύραυλος που εκτοξεύθηκε χθες είχε δοκιμαστεί για πρώτη φορά επιτυχώς την 24η Αυγούστου 2016. Είχε διανύσει τότε 500 χλμ. προς την κατεύθυνση της Ιαπωνίας, γεγονός που είχε ωθήσει τον Κιμ να πει πως οι ηπειρωτικές ΗΠΑ βρίσκονταν πλέον εντός βεληνεκούς βορειοκορεατικών υποβρυχίων που πλέουν στον Ειρηνικό.
Τον Ιούλιο, βορειοκορεάτικα ΜΜΕ είχαν μεταδώσει φωτογραφίες του βορειοκορεάτη ηγέτη καθώς επιθεωρούσε ένα καινούργιο υποβρύχιο.
Πλήγμα σε απόσταση 2.000 χιλιομέτρων!
Η χθεσινή υποθαλάσσια δοκιμή στην οποία προχώρησε η Βόρεια Κορέα απέδειξε πως η Πιονγκγιάνγκ έχει πλέον τη δυνατότητα να πλήττει στόχους πολύ πέραν της κορεατικής χερσονήσου. Σύμφωνα με ειδικούς, ο συγκεκριμένος SLBM μέσου βεληνεκούς μπορεί να πλήττει στόχους σε αποστάσεις ως και 2.000 χλμ..
Ο Βιπίν Νάρανγκ, αναπληρωτής καθηγητής στο MIT, επισήμανε ότι ο πύραυλος που δοκιμάστηκε χθες είναι «αναμφίβολα» ένα σύστημα που έχει στόχο να καταφέρονται πλήγματα με πυρηνικά όπλα, αντίθετα με τους πυραύλους μικρού βεληνεκούς που δοκιμάστηκαν πρόσφατα, που μπορούν να φέρουν πυρηνικές ή συμβατικές κεφαλές.
Σύμφωνα με το Τόκιο, τμήμα του πυραύλου κατέπεσε στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) της Ιαπωνίας, στον θαλάσσιο χώρο ανάμεσα στα ιαπωνικά και τα διεθνή χωρικά ύδατα. Ο ιάπωνας πρωθυπουργός Σίνζο Άμπε «καταδίκασε σθεναρά» τη δοκιμή.
Η Γαλλία έκρινε ότι η νέα πυραυλική δοκιμή θέτει εν αμφιβόλω κάθε «σοβαρή διαπραγμάτευση» με την Βόρεια Κορέα για τα εξοπλιστικά της προγράμματα.
Από την πλευρά του, ο κινέζος ΥΠΕΞ Ουάνγκ Γι, η χώρα του οποίου είναι ο βασικός σύμμαχος της Πιονγκγιάνγκ, απηύθυνε έκκληση στις ΗΠΑ να χαλαρώσουν την πίεση που ασκούν στη Βόρεια Κορέα. Η βορειοκορεάτικη κυβέρνηση, θύμισε, «πήρε μια σειρά θετικών μέτρων» και η αμερικανική «πρέπει να τη συναντήσει στα μισά στου δρόμου, απαντώντας με θετικό τρόπο».