Ο Λευκός Οίκος παρέτεινε την περασμένη εβδομάδα την ισχύ έξι εκτελεστικών διαταγμάτων που επιβάλλουν κυρώσεις στη Βόρεια Κορέα εξαιτίας των προγραμμάτων της για την κατασκευή πυρηνικών όπλων και βαλλιστικών πυραύλων κατά έναν χρόνο.
Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Βόρειας Κορέας, που δεν κατονομάζεται, στηλίτευσε δηλώσεις που έκανε την Κυριακή ο επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Μάικ Πομπέο, σύμφωνα με τον οποίο οι κυρώσεις έχουν πλήξει πάνω από το 80% της οικονομίας της ασιατικής χώρας.
“Οι ΗΠΑ μας συκοφαντούν”
Ο εκπρόσωπος κατηγόρησε επίσης την Ουάσινγκτον ότι «συκοφαντεί» την Πιονγκγιάνγκ με τις πρόσφατες εκθέσεις που δημοσιοποιήθηκαν από το αμερικανικό ΥΠΕΞ για την εμπορία ανθρώπων και για τις θρησκευτικές ελευθερίες.
«Αυτή είναι (…) μια εκδήλωση των πλέον ακραίων εχθρικών ενεργειών των ΗΠΑ», τόνισε ο εκπρόσωπος, τα σχόλια του οποίου μεταδόθηκαν από το βορειοκορεάτικο πρακτορείο ειδήσεων KCNA.
Οι κινήσεις αυτές αποτελούν ένδειξη πως «το τρελό όνειρο των ΗΠΑ, που είναι ότι θα μας γονατίσουν με κυρώσεις και πίεση, δεν έχει αλλάξει καθόλου, απεναντίας γίνεται όλο και πιο απροκάλυπτο», πρόσθεσε.
Μετά το φιάσκο της δεύτερης συνόδου των Τραμπ και Κιμ στο Βιετνάμ τον Φεβρουάριο, όταν οι δύο πλευρές δεν κατάφεραν να γεφυρώσουν τις διαφορές τους, η διαπραγμάτευσή τους έχει πρακτικά διακοπεί και η ένταση ανεβαίνει.
Έκτοτε, η Πιονγκγιάνγκ έχει διαμαρτυρηθεί για την «κακοπιστία» των ΗΠΑ, τη συνέχιση των αμερικανικών κυρώσεων, ενώ έχει απαιτήσει ο Πομπέο να αντικατασταθεί από κάποιον «ωριμότερο» στις συνομιλίες, ενώ ταυτόχρονα εξαίρει την προσωπική σχέση των Κιμ και Τραμπ.
Ο Πομπέο — μιλώντας σε δημοσιογράφους την Κυριακή — εξέφρασε την ελπίδα ότι οι διμερείς διαπραγματεύσεις θα ξαναρχίσουν, έπειτα από την πρόσφατη ανταλλαγή επιστολών μεταξύ του Τραμπ και το Κιμ.
“Χλωμιάζει” η αποπυρηνικοποίηση
Ωστόσο ο εκπρόσωπος της βορειοκορεάτικης διπλωματίας προειδοποίησε ότι η αποπυρηνικοποίηση θα είναι δύσκολο να επιτευχθεί όσο η πολιτική των ΗΠΑ κυριαρχείται από παράγοντες οι οποίοι πάσχουν από «αθεράπευτα εχθρική διάθεση» έναντι της Βόρειας Κορέας.
«Το κράτος μας (…) δεν θα παραδοθεί εξαιτίας των κυρώσεων των ΗΠΑ, ούτε είμαστε μια χώρα στην οποία μπορούν να επιτεθούν οι ΗΠΑ όποτε το επιθυμήσουν», πρόσθεσε.