ΗΠΑ και Αυστραλία καταδίκασαν τη νέα εκτόξευση διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου από την Βόρεια Κορέα.
Η αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Καμάλα Χάρις συναντήθηκε σήμερα εκτάκτως με τους ηγέτες της Ιαπωνίας, της Νότιας Κορέας, της Αυστραλίας, της Νέας Ζηλανδίας και του Καναδά μετά την εκτόξευση διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου από τη Βόρεια Κορέα.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Η αντιπρόεδρος των ΗΠΑ έκανε λόγο για «κατάφωρη παραβίαση» πολλών αποφάσεων του ΟΗΕ και για αποσταθεροποίηση της περιοχής.
«Καταδικάζουμε έντονα τις ενέργειες αυτές και ζητάμε εκ νέου από τη Βόρεια Κορέα να σταματήσει τις παράνομες, αποσταθεροποιητικές ενέργειες», κατήγγειλε στη διάρκεια της έκτακτης αυτής συνεδρίασης.
Η Καμάλα Χάρις, που συμμετέχει στη σύνοδο κορυφής του φόρουμ Οικονομικής Συνεργασίας Ασίας- Ειρηνικού (APEC) που διεξάγεται στην Μπανγκόκ, συναντήθηκε με τους πέντε αυτούς ηγέτες στο περιθώριο της συνόδου «για να συζητήσουν για την πρόσφατη εκτόξευση ενός βαλλιστικού πυραύλου από τη Λαϊκή Δημοκρατία της Βόρειας Κορέας», επισήμανε ο αξιωματούχος του Λευκού Οίκου.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Στη συνάντηση μετείχαν οι πρωθυπουργοί της Ιαπωνίας Φούμιο Κισίντα, της Νότιας Κορέας Χαν Ντουκ- σο, της Αυστραλίας Άντονι Αλμπανέζι, της Νέας Ζηλανδίας Τζασίντα Άρντερν και του Καναδά Τζάστιν Τριντό.
«Η εκτόξευση αυτή αποτελεί επαίσχυντη παραβίαση πολλαπλών αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και αυξάνει ανώφελα τις εντάσεις και υπάρχει κίνδυνος να αποσταθεροποιήσει την κατάσταση της ασφάλειας στην περιοχή», κατήγγειλε η Έιντριεν Γουότσον, εκπρόσωπος του αμερικανικού Συμβουλίου Ασφαλείας. Η ίδια υπογράμμισε σε ανακοίνωση πως ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν και η ομάδα του «θα συνεχίσουν στενές διαβουλεύσεις με τους συμμάχους και τους εταίρους».
Αλμπανέζι: Ριψοκίνδυνες ενέργειες
Ο Αυστραλός πρωθυπουργός Άντονι Αλμπανέζι καταδίκασε επίσης σήμερα την εκτόξευση του βαλλιστικού διηπειρωτικού πυραύλου από τη Βόρεια Κορέα.
«Αυτές οι χωρίς προηγούμενο πολλαπλές εκτοξεύσεις βαλλιστικών πυραύλων υπονομεύουν την ασφάλειά μας. Αποτελούν ριψοκίνδυνες ενέργειες», δήλωσε ο Αλμπανέζι μιλώντας σε συνεδρίαση ηγετών της Ιαπωνίας, της Νότιας Κορέας, του Καναδά και της Νέας Ζηλανδίας που συγκλήθηκε από την Αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Κάμαλα Χάρις.
«Μαζί με τον κόσμο και με τους συμμάχους μας εκφράζουμε την αντίθεσή μας και καταδικάζουμε με τους πιο κατηγορηματικούς όρους αυτή την ενέργεια… Και είμαστε έτοιμοι να συμμετάσχουμε σε μια παγκόσμια απάντηση σ’ αυτή», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.
Η Ιαπωνία ανακοίνωσε ότι ο πύραυλος έπεσε στα ύδατά της και είχε το απαραίτητο βεληνεκές για να φτάσει στην αμερικανική ήπειρο.
Η εκτόξευση αυτή έγινε έπειτα από εβδομάδες έντασης με τη Βόρεια Κορέα, με τις αμερικανικές υπηρεσίες Πληροφοριών να εκτιμούν ότι η Πιονγκγιάνγκ προετοιμάζεται για την έβδομη πυρηνική της δοκιμή.