Κύμα καύσωνα στη Βόρεια Κορέα έχει προκαλέσει σημαντικές ζημιές στο ρύζι, το καλαμπόκι και άλλες καλλιέργειες, “με πιθανόν καταστροφικές επιπτώσεις”, σύμφωνα με τη Διεθνή Ομοσπονδία Συλλόγων Ερυθρού Σταυρού και Ερυθράς Ημισελήνου.
Το μεγαλύτερο παγκοσμίως δίκτυο αρωγής προειδοποίησε ότι υπάρχει κίνδυνος “μεγάλου εύρους επισιτιστικής κρίσης” στην απομονωμένη χώρα, επισημαίνοντας ότι η κατάσταση επιδεινώνεται από τις διεθνείς κυρώσεις που επιβάλλονται στη Βόρεια Κορέα εξαιτίας του βαλλιστικού και πυρηνικού της προγράμματος.
Ανομβρία και 40άρια στη Βόρεια Κορέα
Από τις αρχές Ιουλίου δεν έχουν σημειωθεί βροχοπτώσεις στη χώρα, ενώ η θερμοκρασία είναι κατά μέσο όρο 39 βαθμοί Κελσίου, με την επόμενη βροχή να προβλέπεται για τα μέσα Αυγούστου.
Ο πληθυσμός της Βόρειας Κορέας, που φτάνει τα 25 εκατομμύρια, είναι ήδη ευάλωτος και υπάρχουν φόβοι ότι ο υποσιτισμός μεταξύ των παιδιών που είναι ήδη διαδεδομένος ίσως επιδεινωθεί, ανέφερε η Διεθνής Ομοσπονδία Συλλόγων Ερυθρού Σταυρού και Ερυθράς Ημισελήνου σε ανακοίνωσή της.
“Δεν θεωρείται ακόμη ξηρασία, όμως το ρύζι, το καλαμπόκι και άλλες καλλιέργειες ήδη μαραίνονται στα χωράφια, κάτι που ίσως έχει καταστροφικές επιπτώσεις για τους πολίτες της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κορέας”, επεσήμανε ο Τζόσεφ Μούγιαμποϊτ.
“Δεν μπορούμε και δεν πρέπει να επιτρέψουμε η κατάσταση αυτή να εξελιχθεί σε ευρεία κρίση διατροφικής ανασφάλειας. Γνωρίζουμε ότι προηγούμενες περιπτώσεις ξηρασίας διατάραξαν την παροχή τροφίμων και προκάλεσαν σοβαρά προβλήματα υγείας και υποσιτισμό στη χώρα”, πρόσθεσε.
Διεθνείς υπηρεσίες αρωγής στο πλευρό του πληθυσμού της Β. Κορέας
Η Διεθνής Ομοσπονδία βοηθά τον Ερυθρό Σταυρό της Βόρειας Κορέα να στηρίξει 13.700 ανθρώπους που θεωρούνται πιο ευάλωτοι. Επίσης έχει αναπτύξει ομάδες αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων και έχει στείλει 20 αντλίες νερού για να ποτίζουν τις καλλιέργειες στις περιοχές που πλήττονται κυρίως από την ξηρασία.
Ο Ντέιβιντ Μπίσλεϊ, επικεφαλής του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος (WFP) επισκέφθηκε τη Βόρεια Κορέα τον Μάιο για να εξετάσει τρόπους να ενισχυθεί η διανομή τροφίμων σε γυναίκες και παιδιά που πεινούν.
Περίπου το 70% των Βορειοκορεατών ζουν σε κατάσταση “διατροφικής ανασφάλειας”, κάτι που σημαίνει ότι καταβάλλουν προσπάθειες να αποφύγουν τον λιμό. Ένα στα τέσσερα παιδιά κάτω των πέντε ετών πάσχει από χρόνιο υποσιτισμό, είχε επισημάνει τότε το WFP.
Μια ξηρασία που σημειώθηκε το 2015 επιδείνωσε την κατάσταση, ενώ στα μέσα της δεκαετίας του 1990 η Βόρεια Κορέα επλήγη από λιμό εξαιτίας του οποίου έχασαν τη ζωή τους έως και τρία εκατομμύρια άνθρωποι.