Site icon NewsIT

Βόρεια Κορέα: Νέα δοκιμή διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου

18.11.2022 | 06:52
Βόρεια Κορέα: Νέα δοκιμή διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου

FILE PHOTO: People watch a TV broadcasting a news report, on North Korea firing a ballistic missile off its east coast, in Seoul, South Korea, November 17, 2022. REUTERS/Heo Ran/File Photo

Η Βόρεια Κορέα προχώρησε σήμερα στην εκτόξευση διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου (ICBM), συνεχίζοντας τις αλλεπάλληλες δοκιμές της.

«Το επιτελείο εθνικής άμυνας της Νότιας Κορέας εκτιμά ότι η Βόρεια Κορέα εκτόξευσε ICBM», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας.

Η εκτόξευση του —τουλάχιστον ενός— βαλλιστικού πυραύλου έγινε προς ανατολική κατεύθυνση, προς την ανατολική θάλασσα, επίσης γνωστή ως θάλασσα της Ιαπωνίας.

Το Τόκιο ανακοίνωσε πως ο πύραυλος κάλυψε απόσταση περίπου 1.000 χιλιομέτρων και ότι οι ιαπωνικές ένοπλες δυνάμεις δεν αποπειράθηκαν να τον καταστρέψουν εν πτήσει. Ο ιάπωνας υπουργός Άμυνας Γιασουκάζου Χαμάντα δήλωσε πως έφθασε σε μέγιστο ύψος 6.000 χιλιομέτρων, από το οποίο συνάγεται πως επρόκειτο για «βαλλιστικό πύραυλο κλάσης ICBM», αν και οι υπόλοιπες λεπτομέρειες «τελούν υπό ανάλυση».

Πρόκειται για τη δεύτερη βορειοκορεατική πυραυλική δοκιμή σε δύο μέρες.

Η ένταση στην κορεατική χερσόνησο έχει ανέβει κατακόρυφα φέτος. Η Βόρεια Κορέα, χώρα με πυρηνικό οπλοστάσιο, έχει προχωρήσει σε αριθμό δοκιμών όπλων-ρεκόρ, συμπεριλαμβανομένων, για πρώτη φορά από το 2017, διηπειρωτικών βαλλιστικών πυραύλων, αψηφώντας τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που υποτίθεται τής απαγορεύουν την ανάπτυξη βαλλιστικών πυραύλων.

Αξιωματούχοι της Νότιας Κορέας και των ΗΠΑ προειδοποιούν εδώ και μήνες πως η Πιονγκγιάνγκ πιθανόν ετοιμάζεται επίσης να προχωρήσει σε νέα δοκιμή πυρηνικού όπλου, την πρώτη από το 2017 και έβδομη στην ιστορία της, εκτίμηση που συμμερίστηκε πρόσφατα ο επικεφαλής του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας.

Την ένταση ανέβασαν ακόμα περισσότερο τα πρόσφατα κοινά στρατιωτικά γυμνάσια ΗΠΑ-Νότιας Κορέας, σε κάποια από τα οποία συμμετείχε και η Ιαπωνία. Η Πιονγκγιάνγκ χαρακτηρίζει τα γυμνάσια του είδους πρόβες εισβολής στην επικράτειά της.

Κισίντα: Η Βόρεια Κορέα επαναλαμβάνει τις προκλήσεις

Ο ιάπωνας πρωθυπουργός Φουμίο Κισίντα καταδίκασε με έντονο τρόπο την «απολύτως απαράδεκτη» εκτόξευση βαλλιστικού πυραύλου.

«Ο βαλλιστικός πύραυλος που εκτοξεύθηκε από τη Βόρεια Κορέα μοιάζει να κατέπεσε μέσα στην ΑΟΖ μας, δυτικά της Χοκάιντο», είπε οΚισίντα, επιμένοντας πως η οπλική δοκιμή αυτή ήταν «εντελώς απαράδεκτη». Διευκρίνισε πως δεν έχει αναφερθεί καμιά ζημιά σε πλοία ή αεροσκάφη που κινούνταν στην περιοχή.

Σύμφωνα με την ιαπωνική ακτοφυλακή, ο πύραυλος κατέπεσε περίπου 210 χιλιόμετρα από τις ακτές της Χοκάιντο.

«Ασφαλώς υποβάλαμε σθεναρή διαμαρτυρία στη Βόρεια Κορέα, που επαναλαμβάνει τις προκλήσεις της με συχνότητα άνευ προηγουμένου», τόνισε ο Κισίντα από την Ταϊλάνδη, όπου συμμετέχει στη σύνοδο κορυφής του φόρουμ Οικονομική Συνεργασία Ασίας-Ειρηνικού (APEC). 

«Τονίσαμε (στην Πιονγκγιάνγκ) πως δεν μπορούμε σε καμία περίπτωση να ανεχθούμε τέτοιες ενέργειες», επέμεινε.

Κατά το ιαπωνικό υπουργείο Άμυνας, ο πύραυλος εκτοξεύθηκε προς ανατολική κατεύθυνση περί τις 10:14 (τοπική ώρα· 03:14 ώρα Ελλάδας), μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Kyodo.

Δεν είναι η πρώτη φορά που βορειοκορεατικός πύραυλος καταλήγει στην ιαπωνική ΑΟΖ, με άλλα λόγια τη θαλάσσια περιοχή που εκτείνεται ως και 200 ναυτικά μίλια (370 χλμ.) από τις ακτές μιας χώρας, ανάμεσα στα εθνικά και στα διεθνή ύδατα.

Μπαράζ δοκιμών

Στις αρχές Νοεμβρίου, η Βόρεια Κορέα προχώρησε σε ομοβροντία πυραύλων άνευ προηγουμένου, ένας από τους οποίους κατέπεσε κοντά στα χωρικά ύδατα της Νότιας Κορέας για πρώτη φορά μετά το τέλος του πολέμου της Κορέας το 1953. Ο πρόεδρος Γιουν κατήγγειλε «de facto εισβολή» στη νοτιοκορεατική επικράτεια.

Μόνο τη 2η Νοεμβρίου έγιναν 23 εκτοξεύσεις πυραύλων από τη Βόρεια Κορέα, περισσότερες από ό,τι όλο το 2017, όταν ο Κιμ Γιονγκ Ουν και ο αμερικανός τότε πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ αντάλλασσαν απειλές για πυρηνικό πόλεμο.

Στον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο η Πιονγκγιάνγκ προχώρησε επίσης σε σειρά εκτοξεύσεων, συμπεριλαμβανομένου βαλλιστικού πυραύλου μέσου βεληνεκούς (IRBM), που πέταξε πάνω από την Ιαπωνία για πρώτη φορά έπειτα από πέντε χρόνια.

Η Πιονγκγιάνγκ δικαιολόγησε την επίδειξη δύναμης στις αρχές Νοεμβρίου επικαλούμενη την «επιθετική και προκλητική συμπεριφορά» της Σεούλ και της Ουάσινγκτον, που προχώρησαν στα μεγαλύτερα κοινά αεροπορικά γυμνάσια της ιστορίας τους, στα οποία συμμετείχαν μεταξύ άλλων «αόρατα» μαχητικά και στρατηγικά βομβαρδιστικά.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν ερίζει ότι η Βόρεια Κορέα, που δυνάμει αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ θεωρητικά δεν έχει δικαίωμα να αναπτύσσει και να δοκιμάζει βαλλιστικούς πυραύλους, ενθαρρύνεται διότι έχει πιθανότητες να μην αντιμετωπίσει καμιά νέα κύρωση από το Συμβούλιο Ασφαλείας λόγω του διχασμού του, καθώς Κίνα και Ρωσία εμποδίζουν κάθε πρωτοβουλία των ΗΠΑ προς τον σκοπό αυτό.

 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version